Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

'MEMENTO VIVERE'

Razgovarali smo s prof. Zoranom Vekić povodom postava nove izložbe u Osijeku

Objavljeno prije

Foto: Antonijo Oršulić

Razgovarali smo s našom profesoricom – povjesničarkom umjetnosti Zoranom Vekić, povodom postava nove izložbe ‘Memento vivere‘ u Osijeku.

Koji su motivi Vaše nove izložbe u Osijeku?

Od osvita čovječanstva čovjek je imao potrebu izraziti se, na određeni način posvijestiti vlastitu egzistenciju, stupiti u komunikacijski odnos sa samim sobom, drugim čovjekom i ljudima u svojoj blizini, materijalnim okruženjem u kojem se nalazi, ali i s onom nematerijalnom sferom iz koje proizlazi smisao cjelokupne stvarnosti. Dokazuju nam to najstariji otisci čovjekovih ruku na stijenama. I sama živim i slikam u skladu i koegzistenciji s bílom vlastitog okruženja i krajolika u kojem je boravim. Stoga nije čudno, ako promotrimo  na tematskoj razini  i ovaj moj novi opus, brzo ćemo uočiti kako je moja motivska preokupacija ambijent u kojem  živim i krajobraz s kojim sam suživljena. Svojim djelima podsjećam na jednu istinu duboko utkanu u žanrovski svijet likovne umjetnosti, a to je činjenica kako su neki tradicijski  motivi  toliko ukorijenjeni u nama da ih umjetnici uvijek iznova slikaju i o njima promišljaju. Prigrlila sam sve to kao   estetski doživljaj, ali oslonjena na mediteranski vizualni melos obilježen temama mora, barki  koje se ljuljuškaju na moru, stare razgranate masline, kamene dalmatinske kućice ili lopoči na površini voda stajaćica., maslina, cvijeća, riba. Dotičem se i sakralnih tema te mrtvih priroda i ljudskih figura, osobito inspiracije Naronom. Okoliš u kojem  živim ima  i geološko -morfološki aspekt, a uz njega otkrivam dubinu vlastite osobnosti i koja je u punom opsegu moj modus vivere!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Kako ste iskomunicirali poznanstvo s Osijekom?

U suradnji s Osijekom iskomunicirala sam vizualnu prezentaciju nove izložbe za Slavoniju u skladu s prosinačkim svečanostima preko Gdje. Dubravke Pađen – Farkaš (ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek). Uputila me na gosp. Sinišu Petkovića (voditelja austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice),te  gosp. Igora Loinjaka (povjesničara umjetnosti, likovnog kritičara i predavača na Umjetničkoj akademiji u Osijeku).Bio je tu i čitav niz drugih kvalitetnih suradnika ,kojima sam zahvalna za suradnju, koja je bila kolegijalna i promptna!

Kakvi su Vaši daljnji planovi?

Dugovječnost slikarstva svjedoči da je umjetnost univerzalna potreba čovjeka. Nastojati ću ostati bliska  dijelu našeg životnog etosa, jer nam pruža  ugodu te nas uvlači u sebe dodatno svojom ljepotom, nagovarajući da se pridružimo bílu svijeta koje u svojim slikama osjećam i kroz koje živim – ovim sumornim i nesigurnim vremenima usprkos. A budućnost pripada onima koji čuju njezin dolazak. Tim je veća moja odgovornost da otkrijem nove vizualne obzore na svoj način!

Izložba prof. Zorane Vekić u Osijeku

MEMORIJALNA IZLOŽBA 'U MEDITERANSKOJ NOĆI'

Prirodoslovni muzej Metković poziva na otvorenje izložbe Nikole Vučkovića

U Subotu, 1. listopada u 11 sati, izložba ostaje otvorena do 20.prosinca 2022.

Objavljeno prije

U Prirodoslovnom  muzeju Metković  čuvati će se memorijalna građa, ostavština Nikole Vučkovića koja se će činiti sastavni dio trajnog fundusa muzeja, donacija njegove supruge Dragane Nuić Vučković.

Memorijalna izložba Nikole Vučkovića ‘U mediteranskoj noći‘ biti će otvorena u subotu, 1. listopada u 11 sati, i ostaje izložena do 20. prosinca 2022.

Nikola Vučković ( 5.1. 1956. Metković – 16.6. 2020. Mostar) Osnovnu je školu završio u Metkoviću, a Srednju školu primijenjenih umjetnosti – smjer kiparstvo i industrijsko oblikovanje završio u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1980. godine u klasi prof. Alije Kučukalića. Bio je član Hrvatskih društava likovnih umjetnika Split i Dubrovnik, te član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Uz kiparstvo bavio se slikarstvom i dizajnom, izlagao je samostalno na 50 izložbi u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Maleziji. Sudjelovao je na preko 300 skupnih selektivnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, te je dobitnik više strukovnih nagrada za crtež i kiparstvo. Autor je 18 javnih spomenika i skulptura u Hrvatskoj i BiH. Autor je zastave i grba grada Metkovića, te Velikog štita kneza Domagoja. Od 1996. godine bio je zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru kao redovni profesor kiparstva i kiparske tehnologije. Bio je gostujući profesor kiparstva na Pedagoškom odsjeku likovne kulture Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, te na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Osnivač je Udruge likovnih umjetnika En Face u Širokom Brijegu i  Međunarodne likovne manifestacije „Privatno i javno“, te utemeljitelj nagrade za mlade umjetnike od 2003. godine. Uz svoj kiparski atelje u Širokom Brijegu otvorio je u umjetničku NV galeriju 2018. godine u kojoj se organiziraju samostalne i skupne izložbe likovnih umjetnika.

Djela Nikole Vučkovića su u mnogim privatnim zbirkama, te kolekcijama galerija u kojima je izlagao u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nagrade i priznanja:

  • Nagrada za skulpturu PTICA na Opuzenskom Salonu, Opuzen 1985.
  • Treća nagrada za skulpturu na izložbi Pasionske baštine u Zagrebu, Muzej Mimara, 2005.
  • Prva nagrada za crtež na Analu crteža BiH u Mostaru, 2005.
  • Prva nagrada ( izvedbena ) na natječaju za Spomenik domovinskom ratu Županije  Dubrovačko- Neretvanske, 2006., Bistrina, Vjetreni Mlin
  • Treća nagrada za crtež na Analu crteža BiH u Mostaru, 2006.
  • Grand-Prix na Analu crteža BiH, Mostar 2007.
  • Nagrada za kiparstvo i instalaciju,V. Međunarodni bijenale minijature BiH, Tuzla 2009.
  • Nagrada Grand-Prix na V. Međunarodnom bijenalu minijature BiH, Tuzla 2009.
  • Nagrada za kiparstvo na I. Internacionalnom analu minijature, Galerija GM Muzeja suvremene umjetnosti minijature, Tuzla, 2011.
  • Nagrada grada Metkovića za životno djelo (posthumno), Metković, 2021.

Ostavština koja  će se čuvati u Prirodoslovnom muzeju Metković ispisuje njegov život ostvarenim djelima pridonoseći svojom raznolikošću mozaiku jednog životnog iskustva, jedne  struke, jednog puta koji je obilježio razvoj mnogih studenata i kolega .

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije