Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

PREŽIVLJAVANJE U HRVATSKOJ

Ratni invalid šokiran: Carina mi je zaplijenila 450 kg mandarina!

Objavljeno prije

Policija, Carina

Tonći Curić Leja, ratni invalid Domovinskog rata, ostao je zatečen u petak, 28. listopada, 2016., kad mu je carina zaplijenila 450 kilograma mandarina koje je prodavao ispred hotela Venecija u Imotskom. Ovaj opuzenski proizvođač mandarina, iako priznaje da nije imao dozvolu za prodaju mandarina na toj lokaciji, ostao je šokiran situacijom, piše direktno.hr.

– Vlasnik sam OPG Curić i brinem se oko mandarina od očeve smrti prošle godine. Vratio sam se 2015. iz Sjedinjenih Američkih Država gdje sam dvije godine radio kod mogućeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kao aranžer cvijeća da bih prodavao mandarine u Hrvatskoj. Ne shvaćam kako mi je carina, kao da sam najobičniji švercer, oduzela moje vlasništvo, rekao je za direktno.hr Tonći Curić Leja.

Kako kaže, najveći je proizvođač mandarina u Hrvatskoj iza Stipe Gabrića Jamba te u OPG Curić povremeno radi 10-ak lokalnih ljudi.

OPG Curic, Opuzen

– Otišao sam u London graditi karijeru 1988. i vratio sam se 1991. u svoju zemlju kako bih branio Hrvatsku kao dragovoljac. U ratu sam ostavio zdravlje, ali unatoč tome i dalje želim živjeti i raditi u svojoj zemlji. Ali bojim se da ni to ne mogu, istaknuo je naš sugovornik.

Budući da je obolio u Domovinskom ratu, a danas kao ratni invalid prima mirovinu od 1.900 kuna, najbolja terapija mu je prodaja mandarina.

Mene veseli svakodnevna komunikacija s ljudima. To mi zamjenjuje sve lijekove. Ljudi kupuju mandarine, a ja im i poklonim koju. Zar nekome smeta to što ljudima poklanjam mandarine?, poručuje Curić.

Nedavno su hrvatsku javnost šokirale slike na tone mandarina koje su bačene i ostavljene na smetlištu, a koliko tek treba šokirati odnos prema hrvatskom ratnom invalidu i proizvođaču mandarina.

– Vjerujem u život. Vjerujem u lijep dan i dobre ljude i ukusne mandarine. To je ono što me drži dalje od kafića i alkohola. I vjerujem u Hrvatsku i ne želim otići, ali boli me činjenica da unatoč svemu mi netko ne daje živjeti, zaključio je Curić.

Kako doznajemo iz kuloara proizvođača mandarina, razočarani su činjenicom da je toliko danas političara na vlasti iz doline Neretve a ništa nisu učinili za hrvatskog seljaka. Čujemo da se poljoprivrednici iz Neretve žele organizirati i prosvjedovati ispred nove kuće Bože Petrova te da neće trebati ići na Markov trg. Smatraju da je ministar gospodarstva otvorio tržišta za mandarine, ministar poljoprivrede osigurao je poticaje i sredstva iz EU, ministar unutarnjih poslova seljaka zatvara i oduzima robu a ministar pravosuđa ga sudi. Neretva nikada više nije dala političara, a nikada manje nije dobila od politika, zaključuju proizvođači mandarina. Pitaju se kako dalje…

Izvor: MP/Direktno.hr

POLICIJA OBZNANILA DETLJE AKCIJE

U Luci Ploče zaplijenjeno preko pola tone kokaina

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u suradnji sa djelatnicima Carinske uprave zaplijenili su 30. ožujka ove godine u Luci Ploče 574.869,00 kilograma kokaina, nakon što je prethodno morem stigao iz Južne Amerike

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Ravnateljstvo policije) te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, nakon uspješno odrađenih akcija u prethodnim mjesecima, nastavili su s intenzivnim postupanjem u području suzbijanja kriminaliteta zlouporabe droga.

Policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u suradnji s djelatnicima Carinske uprave zaplijenili su 30. ožujka ove godine u Luci Ploče 574.869,00 kilograma kokaina, nakon što je prethodno morem stigao iz Južne Amerike.

Od početka ove godine ovo je već treći slučaj razbijanja lanca krijumčarenja kokaina koji morem pristiže u Republiku Hrvatsku nakon čega se dalje kopnenim putem distribuira u susjedne zemlje.

Luka Ploče je pod posebnom opservacijom policijskih i carinskih službenika nakon što je u siječnju i ožujku ove godine Policijska uprava dubrovačko-neretvanska razbila dva lanca krijumčarenja kokaina koji je na isti način pristigao u Republiku Hrvatsku iz zemalja Južne Amerike te se trebao dalje distribuirati kopnenim putem u susjedne zemlje.

Zaplijenjeni kokain vrlo je visoke čistoće te je pronađen u kontejneru u kojem se prevozilo voće.

Nakon pronalaska droge uspostavljena intenzivna međunarodna i međuagencijska suradnja kako bi se utvrdilo sve točne okolnosti slučaja.
Procjenjuje se da bi zaplijenjeni kokain u uličnoj preprodaji dostigao vrijednost od preko 57 milijuna eura.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem koje se provodi u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije organiziranog kriminaliteta utvrđeno je da Republika Hrvatska nije trebala biti konačno odredište zaplijenjenog kokaina već da je kokain bio namijenjen daljnjoj distribuciji na ilegalnim narko tržištima zemalja u regiji.

Sve ostale pojedinosti ne možemo iznositi s obzirom da se i dalje, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provodi kriminalističko istraživanje.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije