Ostanimo u kontaktu

PREŽIVLJAVANJE U HRVATSKOJ

Ratni invalid šokiran: Carina mi je zaplijenila 450 kg mandarina!

Objavljeno prije

Policija, Carina

Tonći Curić Leja, ratni invalid Domovinskog rata, ostao je zatečen u petak, 28. listopada, 2016., kad mu je carina zaplijenila 450 kilograma mandarina koje je prodavao ispred hotela Venecija u Imotskom. Ovaj opuzenski proizvođač mandarina, iako priznaje da nije imao dozvolu za prodaju mandarina na toj lokaciji, ostao je šokiran situacijom, piše direktno.hr.

– Vlasnik sam OPG Curić i brinem se oko mandarina od očeve smrti prošle godine. Vratio sam se 2015. iz Sjedinjenih Američkih Država gdje sam dvije godine radio kod mogućeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kao aranžer cvijeća da bih prodavao mandarine u Hrvatskoj. Ne shvaćam kako mi je carina, kao da sam najobičniji švercer, oduzela moje vlasništvo, rekao je za direktno.hr Tonći Curić Leja.

Kako kaže, najveći je proizvođač mandarina u Hrvatskoj iza Stipe Gabrića Jamba te u OPG Curić povremeno radi 10-ak lokalnih ljudi.

OPG Curic, Opuzen

– Otišao sam u London graditi karijeru 1988. i vratio sam se 1991. u svoju zemlju kako bih branio Hrvatsku kao dragovoljac. U ratu sam ostavio zdravlje, ali unatoč tome i dalje želim živjeti i raditi u svojoj zemlji. Ali bojim se da ni to ne mogu, istaknuo je naš sugovornik.

Budući da je obolio u Domovinskom ratu, a danas kao ratni invalid prima mirovinu od 1.900 kuna, najbolja terapija mu je prodaja mandarina.

Mene veseli svakodnevna komunikacija s ljudima. To mi zamjenjuje sve lijekove. Ljudi kupuju mandarine, a ja im i poklonim koju. Zar nekome smeta to što ljudima poklanjam mandarine?, poručuje Curić.

Nedavno su hrvatsku javnost šokirale slike na tone mandarina koje su bačene i ostavljene na smetlištu, a koliko tek treba šokirati odnos prema hrvatskom ratnom invalidu i proizvođaču mandarina.

– Vjerujem u život. Vjerujem u lijep dan i dobre ljude i ukusne mandarine. To je ono što me drži dalje od kafića i alkohola. I vjerujem u Hrvatsku i ne želim otići, ali boli me činjenica da unatoč svemu mi netko ne daje živjeti, zaključio je Curić.

Kako doznajemo iz kuloara proizvođača mandarina, razočarani su činjenicom da je toliko danas političara na vlasti iz doline Neretve a ništa nisu učinili za hrvatskog seljaka. Čujemo da se poljoprivrednici iz Neretve žele organizirati i prosvjedovati ispred nove kuće Bože Petrova te da neće trebati ići na Markov trg. Smatraju da je ministar gospodarstva otvorio tržišta za mandarine, ministar poljoprivrede osigurao je poticaje i sredstva iz EU, ministar unutarnjih poslova seljaka zatvara i oduzima robu a ministar pravosuđa ga sudi. Neretva nikada više nije dala političara, a nikada manje nije dobila od politika, zaključuju proizvođači mandarina. Pitaju se kako dalje…

Izvor: MP/Direktno.hr

PU DUBROVAČKO-NERETVANSKA

24 osobe kazneno prijavljene zbog krivotvorenja PCR testa

Objavljeno prije

Od početka prosinca, odnosno od dana stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH, kojom je propisano da je prilikom ulaska u RH potrebno predočiti i negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati, na graničnim prijelazima Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zatečene su 24 osobe koje su na uvid dale nalaze testa za koje je utvrđeno da se radi o krivotvorinama.

Radi se o državljanima RH, BiH, Crne Gore i Albanije koji su kazneno prijavljeni za kazneno djelo „Krivotvorenje isprave“ te im je odbijen ulazak u RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije