Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

DJECA UČILA O UGLATOJ GLAGOLJICI

Radionicom ‘Na Neretvu glagoljica pala’ započela 32. smotra folklora

Objavljeno prije

Radionica 'Na Neretvu glagoljica pala' - 32. smotra folklora

Jučer je radionicom Na Neretvu glagoljica pala otvorena 32. tradicionalna smotra folklora Na Neretvu misečina pala. Radionica ovakvog tipa noviteti je u programu smotre folklora, a organizirana je s ciljem da se umijeće pisanja, tiskanja i čitanja glagoljice prenese na mlađe generacije u interakciji između predavača i polaznika radionice. Radionicu vodi Damir Kremenić, predsjednik katedre čakavskoga sabora Karnić na otoku Krku koji nam je o samoj radionici rekao:

– Imamo 34 redovna polaznika iz metkovskih osnovnih škola i četiri curice iz Staševice koje su samoinicijativno došle iako imaju samo šest godina. Učili smo uglatu glagoljicu, danas smo prošli slova i brojeve i pisanje skraćenica i svezica. A na večernjem predavanju ćemo malo više o teoriji i nastanku te rasprostranjenosti glagoljice i spomenicima među kojima i spomenici u Župi Dubrovačkoj i Konavlima a koji su ujedno i najstariji spomenici na glagoljici, rekao nam je Kremenić naglasivši kako je izuzetno zadovoljan kako odazivom tako i polaznicima koji odlično svladavaju ovo bogato pismo i izuzetno su aktivni.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Danas je na rasporedu rezanje slova glagoljice koja će biti izložena na otvaranju smotre koja je na rasporedu u 18 sati na Trgu Kralja Tomislava.

Mi možemo samo reći na kraju da je ova radionica pun pogodak i sigurni smo da će postati tradicionalna kao dio bogatog programa smotre folklora.

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije