Ostanimo u kontaktu

OBNOVA TRADICIJSKE KULTURE

Radionice glazbeno-plesne kulture KUD-a Metković

Objavljeno prije

Foto: Iva Svaguša

Ovog vikenda, u Galeriji GKS-a u Metkoviću, održavaju se plesne radionice pod vodstvom prof. Vide Bagura i dr.sc. Joška Ćalete. Radionica glazbeno-plesne kulture KUD-a Metković bazira se na tradicionalne plesove jadranskog i dinarskog područja, a održava se za voditelje folklornih skupina.

Malo je neuobičajeno vrijeme održavanja tradionice, koje se inače održavaju u vrijeme Smotre folklora, ali ovoa radionica se bazira isključivo na oživljavanje tradicijske kulture naše županije. Iz zaborava se pokušavaju izvući stari napjevi i plesovi koje mladi više ne pjevaju,a pali su u sjenu standardnog folkloraškog repertoara.

Broj sudionika na plesnoj radionici značajno je smanjen zbog epidemioloških mjera koje nisu zaobišle ni folklorne skupine, a većina polaznika radionice dolazi s područja našeg grada. Osnovna ideja ovog projekta, upoznavanje je sudionika s tradicijama ovoga kraja u njihovom izvornom obliku, a isto je čak i UNESCO svrstao u nematerijalnu kulturnu baštinu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Organizator ove radionice je KUD Metković, a iz KUD-a su nam rekli da će sličnu radionicu ponoviti na proljeće.

TRG KRALJA TOMISLAVA

Plesom otvorena 36. Smotra folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’

Objavljeno prije

Svečano je bilo u subotu na Trgu kralja Tomislava, nakon godine stanke održana je 36. Smotra folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’.

Nakon nastupa Dječje skupine KUD-a Metković, koja je izvela ‘Desanski šotić’, publici su se prigodno obratili savjetnica župana Žana Marević, izaslanica gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana, direktorica TZ grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur te predsjednik KUD-a Metković Mato Obrvan. Program je vodila Romana Gabrić.

Folklorne nastupe otvorile su dvije sekcije KUD-a Metković koje su izvele ‘Neretvansku šetnju’ i ‘Na Neretvu misečina pala’. Potom je FD ‘Kumpanija’ iz Vela Luke’ izveo impresivni ‘Ples od boja’, a uslijedio je i nastup druge sekcije toga društva koja je izvela ‘Marfinu’. KUD ‘Stjepan Radić’ Pridvorje izveo je ‘Pridvorksu poskočicu i Potkolo’, a KUD ‘Sveti Juraj Osojnik’ tradicionalni ‘Linđo’. KUD Lastovo izveo je ‘Lastovsko i Pokladarsko kolo’, FKU ‘Primorska lijera’ oduševilo je s ‘Primorskim kolom’, a KUD ‘Natko Nodilo’ iz Babina Polja s otoka Mljeta izvelo je ‘Škampa Boško i Poskočica’. Kao posljednji, nastupili su KU ‘Linđo’ koji su izveli ‘Kolo Linđo’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije