Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Radionica za djecu u sklopu projekta Znanstvene čarolije

Objavljeno prije

Znanstvene čarolije

Znanstvene čarolije su volonterski projekt Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva s ciljem popularizacije znanosti prvenstveno među djecom predškolske i školske dobi.  Projekt je u akademskoj godini 2010./2011. nagrađen posebnom Rektorovom nagradom za područje prirodnih znanosti.

Projekt Znanstvene čarolije započeo je u veljači 2010. godine vođen entuzijazmom nekolicine studenata Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Željevši približiti znanost najmlađim uzrastima na jednostavan način osmišljen je niz poučnih radionica različitih tematika s područja kemije, fizike, biologije i ekologije. Radionice traju oko 45 minuta i osmišljene su tako da djeca samostalno izvedu eksperiment prema uputama studenata koji su voditelji radionica pa uz pomoć i sugestiju uoče promjene i donesu valjane zaključke o procesima i pojavama koji su se dogodili tijekom pokusa. Obzirom na to da su djeca ta koja rade pokuse, sve naše “kemikalije” koje koristimo prilikom izvođenja istih su potpuno bezopasne i neškodljive jer se zapravo radi o kućnim potrepštinama poput ulja, mlijeka, brašna, sode bikarbone i sl. Cilj radionica je djeci praktično i pojednostavljeno prezentirati apstraktne pojmove, prirodne zakone i pojave koji su teško razumljivi i starijim dobnim skupinama.

Radionice koje će se održati bit će vezane uz temu zime i vremenskih prilika, a kao ‘kemijska podloga’ poslužit će u najvećoj mjeri voda, njezina fizikalna i kemijska svojstva.  Tijekom radionice će se na djeci prihvatljiv način objasniti pojmovi poput gustoće, agregatnih stanja i faznih promjena.

Utorak, 3. siječnja 2017. godine: djeca 5-8 godina u 10 sati, djeca 9-12 godina u 11 sati. Voditeljica radionice Martina Manenica.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije