Ostanimo u kontaktu

PRIRODOSLOVNI MUZEJ METKOVIĆ

Radionica ‘Savršeni biološki kumpjutor’ u subotu

Objavljeno prije

U subotu, 13. travnja od 11 do 12 sati ponovno će se održati znanstvena radionica.

Prethodna radionica bila je posvećena proučavanju staničnih aktivnosti, posebice njihovih konstantnih procesa poput difuzije, osmoze i fotosinteze bez kojih život na našem planetu ne bi postojao. Da ne bi sve ostalo na riječima, teorija je dokazana u praksi jednostavnim eksperimentom sa kuhinjskim namirnicama.

U idućoj radionici istraživat će se i dalje stanice, ali jedan posebni tip stanica koje tvore složen biološki sustav, nalik kompjutoru.

Što su to živci? Od čega je građen naš mozak i koliko se razlikuje od mozga drugih živih bića? Kako putuju informacije kroz ljudsko tijelo i kojom brzinom? Jesu li sve aktivnosti našeg tijela pod utjecajem vlastite volje? Kako udruživanjem stanica iste vrste nastane cjelovit živi organizam? Tim malih neuroznanstvenika poziva vas na radionicu posvećenu našem ‘najpametnijem’ organu koji nam svaki dan omogućuje da učimo i pamtimo nove sadržaje i vještine.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Potvrđena prisutnost britanskog soja virusa u DNŽ

Objavljeno prije

U Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije stigli su rezultati za dio uzoraka testova na COVID-19, koji su poslani na sekvencioniranje kako bi se utvrdila eventualna prisutnost novih sojeva virusa.

Od pristiglih 14 uzoraka, za njih tri je utvrđeno da su britanski soj, a radi se o uzorcima dvije osobe s područja Konavala i jedne osobe iz Dubrovnika.

Budući da se britanski soj i do 50 posto brže širi od originalnog koronavirusa, to je vjerojatno ubrzalo širenje virusa na širem dubrovačkom području.

Pozivamo još jednom sve sugrađane na striktno pridržavanje epidemioloških mjera. Pridržavanje istih najbolja su zaštita od brzog širenja virusa, posebice kada govorimo o novom, britanskom soju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije