Ostanimo u kontaktu

UDRUŽAVANJEM DO BOLJIH REZULTATA

Putujuće lubenice i mandarine iz Doline osvajaju Hrvatsku

Pokrenuli smo grupu iz želje da se voće iz doline Neretve nađe u domovima diljem Hrvatske, kaže Doroteja Nikolić čija je ideja itekako zaživjela.

Objavljeno prije

Putujuće lubenice i mandarine iz zlatne doline, grupa je na facebooku koja je u kratkom roku okupila gotovo 9.000 članova.

“Pokrenuli smo je iz želje da se voće iz doline Neretve nađe u domovima diljem Hrvatske. Potičemo uzgajivače i proizvođače da transportiraju svoje proizvode do krajnjeg kupca te da upravo ova grupa bude okupljalište svih koji podupiru hrvatsku proizvodnju i koji će pomoći u ostvarenju ideje”, Agroklub doznajemo od Doroteje Nikolić, administratorice grupe i idejne začetnice inicijative.

Neretvanska mandarina

Žele, kaže, da se trud naših poljoprivrednika isplati i da na poljima ne moramo gledati kvalitetnu hranu kako propada. “Radujemo se vidjeti prazne kombije i kamione koji se vraćaju iz svih dijelova naše domovine, govori ova magistrica agroekonomije, neretvanska nevjesta rodom iz Osijeka.

Udruživanjem poljoprivrednika do lakšeg plasmana na tržište

Grupa djeluje s navedenim ciljem, a od skromnih početaka u vrijeme sezone lubenica, narasla je do preko 8.800 aktivnih članova. U početku se okupilo tek nekoliko OPG-ova koji su nudili svoje voće i povrće, da bi danas preko grupe svoje proizvode nudilo 10-ak malih poljoprivrednika.

Kroz djelovanje se može jednostavno utvrditi u kojim gradovima postoji želja i potreba za dostavom neretvanskih proizvoda. Tako naši poljoprivrednici idu ciljano, bez gubitka puno vremena, a i svi smo povezani pa je lakše, pojašnjava Nikolić čija obitelj se također bavi poljoprivrednom djelatnošću.

Svi koji su svoje kvalitetne proizvode voljni prevesti do unaprijed dogovorenih kupaca više su nego dobrodošli u inicijativu. Sve u cilju prodaje po korektnim cijenama koje su pristupačne svakoj prosječnoj obitelji. Kvaliteta je neupitna jer se radi o proizvodima koji se beru večer ili jutro prije puta. U roku 12 sati dostavljamo proizvode na sve dogovorene lokacije. Mi imamo vrhunsko voće koje vi želite i zato – idemo brati i dovoziti, a vi nam pomozite kupnjom naših plodova”, poručuju poljoprivrednici iz doline Neretve.

Putujuće lubenice i mandarine iz Doline

Za sada funkcioniramo odlično i opstat ćemo sve dok budemo održavali kvalitetu i brinuli o svježini proizvoda. Naravno, uz uvjet da s druge strane postoji i potražnja za našim artiklima, dodaju.

Idemo pokušati, jer ako se sami ne zauzmemo za sebe, teško da će itko drugi!

S takvim su razmišljanjem krenuli u ovu avanturu i nisu požalili. Prepoznali su priliku, preuzeli inicijativu i pretvorili ju u profitabilni posao.

Ova skupina pretežno mladih ljudi svakodnevno pokazuje kreativnost i inovativnost. Imali su dovoljno hrabrosti osmišljeno provesti u djelo tako da su preuzeli uzde u svoje ruke i sami pronašli način kako plasirati vlastite proizvode na tržište. A to je ono što krasi poduzetnike, ljude koji ne dozvoljavaju da stvari tapkaju na mjestu.

U grupi smo naišli na zgodnu objavu koja pokazuje da su se počele sklapati suradnje raznih vrsta, u ovom slučaju vezano je za pronalazak posla:

Imamo ‘na lageru’ jednu mušku, snažnu osobu koja je željna brati mandarine! Znamo da grupu prate i gazde koji možda upravo trebaju takve. Ili, ako ima još netko tko traži posao i stvarno želi zaraditi dnevnicu, upišite se u komentar. Samo vridnice, naravno! Sretno ekipa, možda ovo nekome pomogne!”

Putujuće lubenice i mandarine iz Doline

Doista, ovdje baš svaka objava zrači pozitivom.

Mali proizvođači podijelili troškove

Udruživanje poljoprivrednika iz doline Neretve omogućilo je da veći dio novostvorene dodane vrijednosti proizvoda ostane proizvođačima umjesto da se preko većeg broja sudionika u procesu distribucije prelije van lokalnih gospodarstava. Tako su mali proizvođači podijelili troškove i iskoristili mogućnost zajedničkog marketinga te zajednički nastup na tržištu.

Sve to funkcionira i zahvaljujući kupcima koji cijene domaći proizvod, ali i trud vrijednih proizvođača. Tako je gospođa Gorana preuzela jednom prilikom 10 kg mandarina u Rijeci, a kada ju je srela susjeda i upitala pošto su, ona je odgovorila da su 70 kn. Nato susjeda veli da po toj cijeni ima i u Konzumu i u Lidlu, a Gorana njoj da neka ima i da će ona i dalje kupovati ove neretvanske, odlične – toliko ukusne da nestanu dok trepneš okom!

Svoju objavu je završila riječima: I kupit ću ih jer dajem novac ljudima koji se trude oko njih, mole Boga da ih vrijeme ne uništi! Hvala vam dobri ljudi i svu sreću vam želim!

FOTOGALERIJA

VISIBABA KRALJICE OLGE

Zanimljivo poslijepodne u prirodi članova Ornitološkog društva Brkata sjenica

Objavljeno prije

Foto: B.I./fb Brkata sjenica

Još jedno poslijepodne u prirodi članova Ornitološkog društva Brkata sjenica rezultiralo je zanimljivim nalazima i fotografijama. Prenosimo osvrt.

– Dan ne baš lijep, oblačno nije da mi se stoji doma korona nemaš di pa se odluka nameće sama po sebi odlazimo u prirodu vidjeti ima li šta u ptičjem svijetu nova na lokaciji gdje nismo duže vrijeme bili. Lokaciju za sada ne bi otkrivali zbog zanimljivosti koja slijedi. Šta se ptica tiče kao i obično škanjci, kobci i vjetruše od grabljivica i solidan broj pjevica uz jedno gnijezdo brgljeza kamenjara koje će biti u galeriji fotografija. Zanimljivost koju smo spomenuli odnosi se na Visibabu kraljice OlgeGalanthus reginae-Olgae koja po dosadašnjim saznanjima ima stanište od Grčke, Sicilije do juga Hrvatske, Snježnice u Konavlima i Kuparima kod Dubrovnika. Ako se pokaže točnim na što upućuje izgled, vrijeme cvatnje i siva pruga sredinom lista što je razlikuje od druge vrste u Hrvatskoj Galanthus nivalis biti će to vrijedan nalaz za dolinu Neretve i Hrvatsku. Podaci i slike idu u stručne službe ministarstva koje će mislim potvrditi da se radi o visibabi kraljice Olge. Poslijepodne koje nije baš obećavalo ipak se pretvorilo u nešto vrlo lijepo.

Opis Visibaba kraljice Olge – Preneseno sa Wiktipedije

Visibaba kraljice Olge, jedna od dviju vrsta visibaba koje rastu u Hrvatskoj. Ova vrsta raste tek u Grčkoj, otoku Siciliji, i na jugu Hrvatske, na obroncima Snježnice u Konavlima i u Kuparima kod Dubrovnika. Ime je dobila u čast grčke kraljice Olge, bake britanskog princa Filipa. (Wikipedia)
Red: Šparogolike. Viša klasifikacija: Visibaba

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije