Ostanimo u kontaktu

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u utorak u Metkoviću

Objavljeno prije

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa suradnicima će od 6. do 9. svibnja biti u Dubrovačko-neretvanskoj županije gdje će se susresti s građanima, organizacijama civilnog društva te predstavnicima tijela javne vlasti. Tijekom posjeta županiji, pravobraniteljica će posjetiti Dubrovnik, Ston, Metković, Kulu Norinsku, Korčulu i Lastovo, kako bi se detaljnije upoznala s problemima građana na ovom području.

Isto tako, svi građani koji smatraju da su im ugrožena ili povrijeđena ljudska prava, ili da su diskriminirani, moći će kroz razgovor sa savjetnicima pravobraniteljice osobno iznijeti svoj problem i uložiti pritužbu na postupanje i rad pojedinih tijela obuhvaćenih nadležnošću pučke pravobraniteljice, odnosno državnih, županijskih, gradskih i općinskih tijela te pravnih osoba s javnim ovlastima, a uz njih, u slučajevima diskriminacije, i svih pravnih i fizičkih osoba.

Savjetnici će građane 7. svibnja primati u Dubrovniku od 11 do 13 sati u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika (Pred dvorom 1) te u Metkoviću od 15 do 17 sati u Zgradi političkih stranaka, Kralja Zvonimira 20. Sljedećeg dana, 8. svibnja, građani će svoje pritužbe moći uložiti i na Korčuli, i to od 12 do 14 sati u Uredu gradskog kotara Stari grad na Trgu sv. Justine.

Iako je stupanj razvoja i iznos BDP-a po stanovniku u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, iznad hrvatskog prosjeka, unutar županije postoje razlike koje uvelike utječu i na kvalitetu svakodnevnog života njezinih stanovnika. Primjerice, dok je indeks razvijenosti županije 120,84 (hrvatski prosjek je 100), četiri jedinice lokalne samouprave (Ston, Kula Norinska, Slivno i Zažablje) imaju vrijednosti indeksa razvijenosti ispod 75 posto. Dodatno, prometna izoliranost predstavlja izazov za cjelokupnu županiju, a značajni su problemi i s dostupnošću zdravstvenih usluga, osobito na otocima i u unutrašnjosti. Kako je turizam temeljna gospodarska djelatnost, rastući problem postaje i gentrifikacija, odnosno iseljavanje autohtonog stanovništva iz gradskih središta zbog rasta troškova života i stavljanja svakog slobodnog kvadrata u funkciju turizma.

Terenskim radom, pučka pravobraniteljica na osnovu prikupljenih informacija nadležnim tijelima upućuje preporuke za podizanje kvalitete života građana, ukazujući na važnost snažnije zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije, o čemu kontinuirano izvještava i Hrvatski sabor kroz svoje godišnje izvješće, koje od 2016. godine sadrži i poglavlje o nejednakom regionalnom razvoju s posebnim osvrtom na ruralna područja. Problem je to koji je prepoznao i UN, pa su tako u okviru posljednjeg kruga Univerzalnog periodičkog preglednika o stanju ljudskih prava, RH upućene preporuke koje se odnose na zaštitu ljudskih prava u ruralnim područjima, posebice na pristup zdravstvenim ustanovama te na dostupnost vode i inkluzivnog obrazovanja.

Ured pučke pravobraniteljice

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

U županiji zabilježena 62 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedan u Metkoviću

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskojžupaniji u posljednja 24 sata zabilježena su 62 nova slučajeva zaraze koronavirusom (14 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 22 osobe iz Dubrovnika, 17 iz Konavala, osam iz Župe dubrovačke,  pet iz Orebića, tri iz Ploča, dvije iz Stona, po jednoj iz Dubrovačkog primorja, Metkovića i Opuzena te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaraženo 29 muških i 33 ženske osobe, a 42 osobe imaju utvrđenu epidemiološku vezu.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji trenutno je 587 aktivnih slučajeva od čega na području od Stona do Konavala njih 527 (Dubrovnik 229, Konavle 209, Župa dubrovačka 72, Ston pet, Dubrovačko Primorje 12).

Izliječene su 33 osobe: 16 iz Dubrovnika, sedam iz Konavala, tri iz Metkovića, po dvije iz Ploča i Župe dubrovačke, po jedna iz Lumbarde i Orebića te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U posljednja 24 sata obrađeno je 319 uzoraka, a od početka pandemije analiziran je ukupno 44 541 uzorak.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 43 osobe pozitivne na koronavirus. Pet pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih su četiri na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji su 1523 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je šest kršenja mjere samoizolacije (svih šest kršenja mjere utvrđena na granici). Od početka pandemije zabilježeno je 394 kršenja mjere samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije