Ostanimo u kontaktu

NERETVANSKE ŽUDIJE U SLOVENSKOM PASIJONSKOM ALMANAHU

Publikacija objavljena povodom godišnjice uvrštenja Škofijeloške pasijone u UNESCO-vu nematerijalnu baštinu

Objavljeno prije

Foto: vid.hr

Foto: vid.hr

Grad Škofja Loka u Sloveniji, obilježavajući godišnjicu uvrštenja Škofijeloške pasijone u UNESCO-v popis kulturne nematerijalne baštine izdali su Pasijonski almanah (Pasionski ljetopis).

U pripremi je radilo nekoliko hrvatskih znanstvenika i ljudi vezanih za pasionsku baštinu Hrvatske kao mag. Jozo Čikeš, prof.dr.sc. Stjepan Pepeljnjak, prof.dr. Marko Dragić, akademski snimatelj Šime Strikoman i Luka Lipić, alfa i omega Vodičkog festivala Žudija. Promocija je održana 18. listopada 2017. u Sokolskom domu Škofja Loka, a na poziv domaćina u ime Čuvara Kristova groba nazočili su Šime Strikoman redatelj festivala te koordinatori  Luka Lipić i Marko Marušić. Skupu su nazočili predstavnici 6-7 europskih zemalja članica Euro pasionske zajednice (kojoj Hrvatska još nije član).

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Šime, Luka i Marko obratili su se nazočnima, izlagali su o žudijama i festivalu. U knjizi koja je izdana u čast obilježavanja značajnog događaja za Slovensku pasionsku baštinu veliki dio je posvećen Hrvatskoj pasionskoj baštini i Čuvarima Kristova groba Hrvatske u čemu su se našle Žudije župa neretvanskog dekanata. Autor je dao naglasak na žudije sv. Ilije i njihovu starost i naveo ih kao začetnike tog običaja u cjeloj dolini Neretve i okolice, a sve ostale župe spominju se svojim posebnostima, pa tako i Žudije župe Gospe Snježne Vid.

preneseno s vid.hr

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije