Ostanimo u kontaktu

NERETVANSKE ŽUDIJE U SLOVENSKOM PASIJONSKOM ALMANAHU

Publikacija objavljena povodom godišnjice uvrštenja Škofijeloške pasijone u UNESCO-vu nematerijalnu baštinu

Objavljeno prije

Foto: vid.hr

Foto: vid.hr

Grad Škofja Loka u Sloveniji, obilježavajući godišnjicu uvrštenja Škofijeloške pasijone u UNESCO-v popis kulturne nematerijalne baštine izdali su Pasijonski almanah (Pasionski ljetopis).

U pripremi je radilo nekoliko hrvatskih znanstvenika i ljudi vezanih za pasionsku baštinu Hrvatske kao mag. Jozo Čikeš, prof.dr.sc. Stjepan Pepeljnjak, prof.dr. Marko Dragić, akademski snimatelj Šime Strikoman i Luka Lipić, alfa i omega Vodičkog festivala Žudija. Promocija je održana 18. listopada 2017. u Sokolskom domu Škofja Loka, a na poziv domaćina u ime Čuvara Kristova groba nazočili su Šime Strikoman redatelj festivala te koordinatori  Luka Lipić i Marko Marušić. Skupu su nazočili predstavnici 6-7 europskih zemalja članica Euro pasionske zajednice (kojoj Hrvatska još nije član).

Šime, Luka i Marko obratili su se nazočnima, izlagali su o žudijama i festivalu. U knjizi koja je izdana u čast obilježavanja značajnog događaja za Slovensku pasionsku baštinu veliki dio je posvećen Hrvatskoj pasionskoj baštini i Čuvarima Kristova groba Hrvatske u čemu su se našle Žudije župa neretvanskog dekanata. Autor je dao naglasak na žudije sv. Ilije i njihovu starost i naveo ih kao začetnike tog običaja u cjeloj dolini Neretve i okolice, a sve ostale župe spominju se svojim posebnostima, pa tako i Žudije župe Gospe Snježne Vid.

preneseno s vid.hr

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije