Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

NERETVANSKE ŽUDIJE U SLOVENSKOM PASIJONSKOM ALMANAHU

Publikacija objavljena povodom godišnjice uvrštenja Škofijeloške pasijone u UNESCO-vu nematerijalnu baštinu

Objavljeno prije

Foto: vid.hr

Foto: vid.hr

Grad Škofja Loka u Sloveniji, obilježavajući godišnjicu uvrštenja Škofijeloške pasijone u UNESCO-v popis kulturne nematerijalne baštine izdali su Pasijonski almanah (Pasionski ljetopis).

U pripremi je radilo nekoliko hrvatskih znanstvenika i ljudi vezanih za pasionsku baštinu Hrvatske kao mag. Jozo Čikeš, prof.dr.sc. Stjepan Pepeljnjak, prof.dr. Marko Dragić, akademski snimatelj Šime Strikoman i Luka Lipić, alfa i omega Vodičkog festivala Žudija. Promocija je održana 18. listopada 2017. u Sokolskom domu Škofja Loka, a na poziv domaćina u ime Čuvara Kristova groba nazočili su Šime Strikoman redatelj festivala te koordinatori  Luka Lipić i Marko Marušić. Skupu su nazočili predstavnici 6-7 europskih zemalja članica Euro pasionske zajednice (kojoj Hrvatska još nije član).

Šime, Luka i Marko obratili su se nazočnima, izlagali su o žudijama i festivalu. U knjizi koja je izdana u čast obilježavanja značajnog događaja za Slovensku pasionsku baštinu veliki dio je posvećen Hrvatskoj pasionskoj baštini i Čuvarima Kristova groba Hrvatske u čemu su se našle Žudije župa neretvanskog dekanata. Autor je dao naglasak na žudije sv. Ilije i njihovu starost i naveo ih kao začetnike tog običaja u cjeloj dolini Neretve i okolice, a sve ostale župe spominju se svojim posebnostima, pa tako i Žudije župe Gospe Snježne Vid.

preneseno s vid.hr

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije