Ostanimo u kontaktu

PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Prvi oboljeli od COVID-19 u Vrgorcu

Objavljeno prije

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić potvrdio je prvi slučaj zaraze COVID-19 virusom u Vrgorcu. Prenosimo priopćenje.

Poštovani sugrađani, za nama je gotovo 25 dana od početka prvih mjera koje su uvedene u cilju sprečavanja širenja infekcije COVID-19 koja je prostorno zahvatila cijeli svijet.

Grad Vrgorac sigurno neće biti pošteđen širenja virusa među našim građankama i građanima. Nadajmo se samo u što manjoj mjeri. To ovisi o svima nama pojedinačno i našim dnevnim aktivnostima. Čuvajmo sebe, svoje bližnje i našu zajednicu. Izbjegavajte životno nepotrebne aktivnosti. Naša prednost je mala gustoća naseljenosti. Ekipa iz Stožera civilne zaštite radi jako dobar posao. Panika i strah u ovim trenucima nam nisu saveznici.

Drage naši sugrađani, imamo prvog oboljelog kojemu je infekcija COVID-19 dokazana testiranjem. Još ćemo pričekati službenu potvrdu, ali ne smijemo do tada biti neodgovorni i čekati jutro u 09:00. Bila je dovoljna mala nepažnja. Virus je prenesen iz većeg urbanog centra Dalmacije. Slučaj je povezan s domom za starije i nemoćne u Splitu. Zamolio bih vas da ne stigmatizirate nikoga osobno, a još manje osuđujete bilo kojeg našeg sugrađanina. Svima nam se može dogoditi. Trebamo biti homogeni i nadati se što boljim ishodima. Prije svega, slušajte naputke stožera civilne zaštite.

Osobno sam telefonski razgovarao sa obitelji u kojoj je zaražena osoba ali i epidemiološkom službom. Osoba se dobro osjeća. Kontakt osobe su informirane. Službe će biti na raspolaganju. Za ovo je ekipa pripremljena. Ipak, još jednom ću zamoliti starije osobe da ne izlaze iz svojih domova. Stroga karantena je određena za obitelj, a osobe koje su bile u kontaktu idu u samoizolaciju. Molim još jednom, bez panike.

Ovu utakmicu trebamo odigrati timski. Svi kao jedan. Nogometnim terminom kao kada igra naš HMNK Vrgorac. Svi danas igramo obranu. Ako popusti jedan igrač, rezultat se odražava na momčad.

Ovim putem želim apelirati na sve koji imaju bilo kakve simptome infekcije da kontaktiraju, jasno definiranim načinom, svoje liječnike ili epidemiološku službu.

Pred nama je period u kojem je više nego prije potrebna solidarnost, disciplina i odgovornost. Panika nikada ne donosi dobre rezultate, oprez hoće.

POPUŠTANJE COVID MJERA

Donosimo pravila koja od ponedjeljka čekaju ugostitelje

Objavljeno prije

Nakon tri mjeseca, ugostiteljski objekti od ponedjeljka ponovno smiju raditi, ali samo na terasama. Kako stvari trenutno stoje, ta se odluka neće odnositi na Dubrovnik i krajnji jug županije radi novonastalih žarišta.

Iako će se detalji oko epidemioloških mjera službeno predstaviti sutra, Jutarnji list neslužbeno doznaje koja pravila očekuju kafiće i restorane. Što se tiče udaljenosti među stolovima, ona će biti kao što je to bilo i prije, a to znači da stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol.

Dopušteno je radno vrijeme od 6 do 22 sata. Alkohol je dopušteno točiti, ali zabranit će se puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze.

Nije ograničen broj gostiju

Terase moraju biti otvorene, odnosno ne smiju biti zatvorene staklom ili pleksiglasom. Gostima će se dopustiti odlazak u toalet, ali tada moraju staviti zaštitnu masku. Također maske moraju biti na licu cijelo vrijeme, osim kada gosti sjede za stolom. Broj gostiju za stolom neće se ograničavati, ali s obzirom na to da je nužan razmak, jasno je da neće biti moguće da se za stolovima okuplja veći broj ljudi. Ova pravila ne vrijede za članove istog kućanstva, odnosno ako u restoran ili kafić dođe višečlana obitelj, oni ne moraju održavati razmak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije