Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

DRAČEVO

Prva manifestacija ‘Dani hercegovačkog ustanka’

Objavljeno prije

Dani hercegovačkog ustanka

Povodom 140-te obljetnice Hercegovačkog ustanka 1875.-1878. godine, Udruga Hercegovac Dračevo po prvi puta organizira manifestaciju DANI HERCEGOVAČKOG USTANKA koja započinje u petak 19. lipnja i završava u ponedjeljak 22. lipnja 2015. godine.

Moto prve manifestacije je slogan …DA SE NE ZABORAVI NAŠA POVIJEST SLAVNA…. Manifestacija započinje na dan kada su naši preci prije 140 godina započeli pobunu protiv neizdrživih višegodišnjih turskih nameta i poreza. Pobuna koja je započela u Dračevu, ubrzo se proširila na cijelu Bosnu i Hercegovinu, zatim i na područje susjednih zemalja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ustankom je izazvana Velika istočna kriza koja je završena na Berlinskom kongresu 1878. god. kada je upravljanje Bosnom i Hercegovinom povjereno Austro-Ugarskoj, čime je završena višegodišnja vladavina Osmanskog Carstva.

Hercegovački ustanak 1875.-1878. god., bez ikakve sumnje je najvažniji povijesni događaj u 19.st. za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Mnogima je trebalo dugo vremena da to shvate, tako je lani, samo dan nakon obilježavanja 139-te obljetnice, 20. lipnja 2014. godine, Rt Kula, ili kako je mještani nazivaju, Kulina, na 62. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašena zaštićenim nacionalnim kulturnim spomenikom BiH.

O Udruzi mladih sela Dračevo Hercegovac

Udruga „Hercegovac“ osnovana je 2012. god u selu Dračevu, kada je grupa od 9 prijatelja odlučila pravno se udružiti u Udrugu mladih kako bi kroz različite projekte radili na dobrobiti kako sela Dračeva, tako i općine Čapljina. Tako smo nakon godina neobilježavanja ovog bitnog povijesnog događaja, treću godinu zaredom organizatori obilježavanja Hercegovačkog ustanka 1875.-1878.

Pokrenuli smo web stranicu sela Dračeva, www.dracevo.com, uspješno smo završili projekat izgradnje spomenika žrtvama Domovinskog rada sela Dračevo, čija završna faza izgradnje – projekt kamena, kreće uskoro, apliciramo na razne natječaje, među ostalim projektima da naglasimo PROJEKAT UREĐIVANJA UŠĆA RIJEKE KRUPE U RIJEKU NERETVU, kojim smo aplicirali na natječaj za projekte od iznimne važnosti za Hrvate u BiH, od strane Vlade RH.

Udruga Hercegovac

NAKON SVEGA NEKOLIKO MJESECI

Eurowings ukinuo liniju od Düsseldorfa prema Mostaru

Objavljeno prije

Eurowings

Iako su svi letovi bili popunjeni, njemački prijevoznik Eurowings odlučio je kako će iduće godine ugasiti liniju iz Düsseldorfa prema Mostaru.

To su za Večernji list potvrdili sugovornici iz Zračne luke Mostar, a na pitanje mogu li to u Eurowingsu uraditi s obzirom na potpisane ugovore, rečeno je kako im aktualni ugovor to omogućuje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Oni su ovu odluku donijeli jer zrakoplov koji dolazi u Mostar namijenjen je za kraće letove i nije im se isplatilo ostaviti ga na liniji prema Mostaru. Planovi su bili da će osigurati veći zrakoplov prema Mostaru, ali se to nije dogodilo. S druge strane, potvrđeno je kako se nastavljaju letovi prema Stuttgartu, tako da ćemo barem na taj način ostati povezani s Njemačkom, – rekli su za Večernji list iz Zračne luke Mostar.

Inače, ove linije su uspostavljene zahvaljujući subvencijama koje je osigurala Vlada HNŽ-a, a sada je pitanje hoće li se subvencije smanjiti s obzirom na to da je jedna od dviju linija prema Njemačkoj ugašena.

Iz Zračne luke Mostar izrazili su žaljenje zbog ovakvog postupka Eurowingsa te su izrazili nadu kako će u budućnosti doći do uspostave novih linija.

Tako je Zračna luka Mostar ostala na samo dvije redovite linije. Osim Stuttgarta, operativna ostaje i zračna linija sa Zagrebom. I ona opstaje zahvaljujući isključivo subvencijama koje daje Vlada Federacije BiH.

Inače, zračna linija Mostar – Zagreb znatno je slabija nego što je slučaj s letovima za Njemačku i ovaj projekt neće biti održiv bez nastavka subvencija. Ako uskoro ne dođe do velike promjene u načinu rada i poslovanja Zračne luke Mostar, ova institucija bi se mogla naći u velikim problemima.

Veliki pad broja putnika je zabrinjavajući i pitanje je kako će mostarska zračna luka funkcionirati iduće godine ako se ovaj trend nastavi.

Sugovornici Večernjaka su zabrinuti za budućnost Zračne luke Mostar te dodaju kako se trenutačno najveća nadanja polažu na charter-letove kojima putnici dolaze u Međugorje.

– Vjerski turizam nešto je što nam je u prošlosti donijelo rekordne brojke i ponovno se vraćamo tim angažmanima. Nadamo se kako ćemo se vratiti na razinu na kojoj smo bili prije nekoliko godina, a to je oko 100.000 putnika. Bit će potrebno mnogo napora da se to ostvari, ali moramo ići u tome smjeru. Svaki drugi scenariji znači velike probleme u radu Zračne luke i urušava sustav koji je izgrađen upravo u godinama kada smo najbolje poslovali, – zaključili su sugovornici Večernjaka.

Inače, u Zračnu luku Mostar posljednjih su godina uloženi milijuni maraka. Zastoj u poslovanju značio bi kako te investicije propadaju. To je dodatni razlog da se ozbiljnije pristupi rješavanju problema u ovoj instituciji i da se konačno krene s iskorištavanjem potencijala koje ima Zračna luka Mostar.

Piše: M. Karačić / VečernjiList.ba

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije