Ostanimo u kontaktu

EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

Prva dva slučaja zaraze potvrđena u Splitu, ukupno 93 zaraženih

Ministar Vili Beroš gostovao je u RTL Direktu u kojem je otvoreno odgovorio na upit novinarke i potvrdio da su dva slučaja oboljenja i u Splitu.

Objavljeno prije

Izvor iz splitske bolnice, dobro pouzdan, u srijedu nešto prije 20 sati kazao je za DalmacijaNews kako je i Split dobio prve oboljele od koronavirusa.

Nagađanja je potvrdio ministar Vili Beroš koji je gostovao u RTL Direktu u kojem je otvoreno odgovorio na upit novinarke i kazao kako je uistinu točno da Split ima prve oboljele.

Radi se o bračnom paru starije životne dobi o kojem smo već jutros pisali.

Muškarac i žena primljeni su u splitsku bolnicu nakon što im je u posjetu bila kćerka, inače doktorica kojoj je muž pozitivan na koronavirus. I muž je doktor, a zarazio se, navodno, na skijanju u Austriji.

– Jedan slučaj zaraze potvrđen je već ranije, a drugi kasno večeras, kazao nam je izvor iz splitske bolnice.

O novostima iz Splita će Stožer civilne zaštite županije javnost obavijestiti sutra ujutro.

Dalmacija tako službeno ima troje oboljelih od koronavirusa. Prvi slučaj bila je mlađa ženska osoba iz Biograda koja je koronavirus najvjerojatnije donijela iz svijeta jer se prije nekoliko dana vratila iz Dubaija.

Pisali smo i o slučajevima iz Šibenika. Detalji će biti poznati ujutro.

HRVATSKO BOTANIČKO DRUŠVO

Priznanjem za promicanje svijesti o vrijednosti i očuvanju botaničkih vrijednosti, biološke i krajobrazne raznolikosti u delti Neretve nagrađene gospođa Meri Rogošić i posthumno Davorka Kitonić

Objavljeno prije

Jučer su članovi Hrvatskog botaničkog društva na Godišnjoj skupštini dodijelili Priznanja za promicanje svijesti o vrijednosti i očuvanju botaničkih vrijednosti, biološke i krajobrazne raznolikosti u delti Neretve gospođi Meri Rogošić iz Metkovića te posthumno Davorki Kitonić (1947.-2020).

Dodjelu Priznanja za promicanje svijesti o vrijednosti i očuvanju botaničkih vrijednosti, biološke i krajobrazne raznolikosti u delti Neretve gospođi Meri Rogošić iz Metkovića te posthumno Davorki Kitonić (1947.-2020) HBoD je obrazložio.

Meri Rogošić, obnašala je dužnost voditeljice ureda projekta Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu (REC), Središnji ured Zagreb, u Metkoviću. U međunarodnom projektu „Prekogranično održivo upravljanje zajedničkim prirodnim bogatstvima“ bila je zadužena za provedbu projektnih aktivnosti uključujući skupove unutar zajednice kao i izgradnju kapaciteta prilagođenih potrebama lokalnih dionika. Cilj projekta je bio održivi razvoj te promocija prirodnih, poglavito botaničkih, vrijednosti u delti Neretve. Suradnica je na edukativnim publikacijama koje se bave zaštitom prirode u područjima ekološke mreže Natura 2000 (Flora delte Neretve, Prirodna baština delte Neretve, i dr.). Autorica je više projektnih prijedloga u pripremi projekta „Prekogranično upravljanje vodnim dobrima i zaštita sliva Neretve i Trebišnjice” (WB/UN GEF): Muzej ptica delte Neretve, Regionalni istraživački centar, i dr. Surađuje na izradbi stručnih studija (Prijedlog Parka prirode /Delta Neretve) te na procjeni društvenih učinaka u Planu upravljanja pet zaštićenih dijelova prirode delte Neretve. U okviru udruge Divina Natura radila je na izradbi projekata vezanih za očuvanje (promociju najbolje prakse) te popularizaciju prirodne baštine Neretve i Malostonskog zaljeva (npr. Neretvanska baština). Zastupa stav kako je očuvanost prirodnih vrijednosti u delti Neretve temeljna vrijednost i potencijal za daljnji razvoj toga kraja.

Davorka Kitonić (1947.-2020.), od 1988. aktivno sudjeluje u zaštiti i promociji prirodne baštine Neretve, posebno močvarnih biljaka i staništa u delti. Objavila je nekoliko knjiga [(i) stanarice, (ii) gnjezdarice, (iii) zimovalice, i dr.] u ediciji Ptice delte Neretve. Autorica je fotografija vrsta, staništa i krajobraza koje su izlagane na brojnim autorskim i skupnim izložbama fotografija neretvanskog kraja (Zagreb, Split, Dubrovnik, Lokrum, Metković, Ploče), a trajno su obilježili njezin rad. Surađujući s brojnim hrvatskim i njemačkim prirodoslovcima ostavila je trag u brojnim znanstvenim člancima, brošurama, putopisima, video prikazima ne samo neretvanske prirodne baštine već se iskazala istraživačkim radom u Južnoj Africi, na Madagaskaru, Borneu, u delti Dunava, itd. Držala je javna predavanja o prirodnim vrijednostima prekograničnog područja delte Neretve i sudjelovala na popularizacijskim tribinama u zemlji i inozemstvu te u javnoj promociji toga kraja u medijima.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije