Ostanimo u kontaktu

UDRUGA OTAC ANTE GABRIĆ

Proveden projekt ‘Nešto staro za nešto novo’

Objavljeno prije

Udruga Otac Ante Gabrić je od svibnja do prosinca 2019. godine provodila projekt Nešto staro za nešto novo s ciljem podizanja svijesti sudionika o važnosti, potrebi i načinu pravilnoga odlaganja tekstila, staklene i metalne ambalaže, kako bi se sprječavalo povećanje zagađenja okoliša.

Aktivnosti su započele već kroz manifestaciju Hrvatska volontira 2019.  Edukacija i promocija novog životnog stila u cilju pravilnog postupanja s otpadom tijekom projektnih aktivnosti omogućile su različitim starosnim skupinama stjecanje novih građanskih kompetencija  i prihvaćanje odgovornosti za pravilno zbrinjavanje otpada  na način da ne ugrožava ljudsko zdravlje i okoliš. Doradom odbačenih limenki, staklenki i ostataka tekstila kroz kreativne radionice nastali su novi uporabni proizvodi.

Sudionici projekta i lokalna zajednica su potaknuti da i sami promišljaju na odgovoran način o zaštiti okoliša i reciklaži, a uradci  s radionica pokazali su da otpad može dobiti i novu ukrasno–uporabnu svrhu. Projekt je financiran od strane Dubrovačko-neretvanske županije.

U POJEZERJU TREBA RIJEŠITI ODVODNJU

Poplave ugrozile poljske putove u Pojezerju

Objavljeno prije

Autor

Arhivska fotografija

Nedavne poplave u vrgoračkom kraju posebice one u Kokorićima, još su jedan dokaz da bez hidroloških  zahvata u dinarsko-biokovskom gorju nema pravih uvjeta za poboljšanje sigurnosti stanovništva i razvoj poljoprivrede u dva krška jezera, jezeru i u Jezercu na području Pojezerja.

Trenutačna su oba jezera pod vodom koja dotječe iz krških ponora a najveće štete nastale su na poljskim putovima u čije je nasipanje općina Pojezerje utrošila značajna sredstva. Voda iz Jezera otječe prema Baćinskim Jezerima u tunel Krotuša koji nema dostatni kapacitet pa ga je potrebno proširiti ili graditi novi tunel paralelno s postojećim. Čim se voda povuče pristupit će se novom nasipanju poljskih putova i  u to utrošiti značajna sredstva, a tako će biti sve dok se ne riješi problem regulacije rijeke Matice odnosno odvodnja. Kako je i polje Jezerac pod vodom i na tom području valja riješiti odvodnju, što će biti teška i dugotrajna zadaća zbog toga što pola polja pripada Hrvatskoj, a druga polovica Bosni i Hercegovini.

Najbolji primjer dugotrajnosti i sporog rješavanja zajedničkih projekata dviju država svakako je dio sustava obrane od poplava Metkovića, a na području općine Čapljina i duljine 2,5 kilometra. I sve to unatoč tomu što su Hrvatske vode uplatile oko 4 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije ,ali radovi još nisu započeli .

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije