Ostanimo u kontaktu

UDRUGA OTAC ANTE GABRIĆ

Proveden projekt ‘Nešto staro za nešto novo’

Objavljeno prije

Udruga Otac Ante Gabrić je od svibnja do prosinca 2019. godine provodila projekt Nešto staro za nešto novo s ciljem podizanja svijesti sudionika o važnosti, potrebi i načinu pravilnoga odlaganja tekstila, staklene i metalne ambalaže, kako bi se sprječavalo povećanje zagađenja okoliša.

Aktivnosti su započele već kroz manifestaciju Hrvatska volontira 2019.  Edukacija i promocija novog životnog stila u cilju pravilnog postupanja s otpadom tijekom projektnih aktivnosti omogućile su različitim starosnim skupinama stjecanje novih građanskih kompetencija  i prihvaćanje odgovornosti za pravilno zbrinjavanje otpada  na način da ne ugrožava ljudsko zdravlje i okoliš. Doradom odbačenih limenki, staklenki i ostataka tekstila kroz kreativne radionice nastali su novi uporabni proizvodi.

Sudionici projekta i lokalna zajednica su potaknuti da i sami promišljaju na odgovoran način o zaštiti okoliša i reciklaži, a uradci  s radionica pokazali su da otpad može dobiti i novu ukrasno–uporabnu svrhu. Projekt je financiran od strane Dubrovačko-neretvanske županije.

SRETAN ROĐENDAN TORCIDA!

Metkovska Torcida vatrometom i bakljadom obilježila 70 godina od osnutka

Objavljeno prije

Sretan rođendan, Torcida! Točno u ponoć pripadnici Torcide iz Metkovića su vatrometom ispred Crkve sv. Ilije i bakljadom na Lučkom mostu obilježili 70 godina od osnutka, možemo reći modernog simbola Dalmacije.

Uz snimak vatrometa donosimo kratki osvrt kojeg je napisao naš fra Ivo Rastočić.

Orilo, gorilo, sedamdeset godina gonimo!

Zabranjivana, nepravedno osuđivana, orijunom nazivana, kažnjavana, na stup srama vješana, po zatvorima zatvarana, fašizmom i komunizmom etiketirana, uličarima prozvana, politikom pokušana biti otrovana, . . .

Sedamdeset godina doživjela i mnoge heroje iznjedrila, po pržunima ležala, 4. Gardijsku popunila, Hrvatsku branila, vjeru očuvala, ponos zadržala, dostojanstvo dokazala, nikad prodana, izdajicom i kukavicom nije postala . . .

Mnogi su „na tribini stajali“ valja nam se prisjetiti onih kojih nema, svih poginulih i umrlih Hrvatskih branitelja i braniteljica njenih članova, svih onih koji su je tako čistu nama predali i život su svoj okončali i Ćipe, Azapovića Marka, Olivera Antunovića, Mate Babana, Žana Ojdanića, Mislava Bubala i mnogih drugih ponosnih i dostojanstvenih njezinih sinova i kćeri . . .

Torcida ime ponosno, za dostojanstvo ga upamtiti i s pijetetom ga u srcu ispisati. Za godine mnoge!

Fra Ivo Rastočić, Šibenik, 26.10.2020.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije