NEREDI U TUZLI

Prosvjednici zapalili zgradu Vlade, ruše sve pred sobom!

Za petak su najavljene masovne demonstracije u gradovima širom Bosne i Hercegovine. Na ulice će osim građana Tuzle izaći i građani Sarajeva, Bihaća, Prijedora, Cazina, Maglaja, Mostara, Visokog... na ulicama grada više od deset tisuća! Prosvjednici drže crvene kartone i viču ''revolucija''.

Objavljeno 7. veljače 2014. u kategorijama: BiH, News.

zgrada-vlade-tk-gori

Započeo je žestoki sukob u Tuzli. Ispred zgrade Vlade okupilo se više od tri tisuće ljudi, dok je na ulicama grada više od deset tisuća!  Prosvjednici drže crvene kartone i viču ”revolucija”.

Prosvjednici su provalili u zgradu vlade i razbijaju sve pred sobom, policija se povukla iza zgrade Vlade. Zgrada Vlade je demolirana te je skinuta i ploča sa službenim natpisom navedene institucije. Prosvjednici bacaju molotovljeve koktele. Zgrada Vlade je zapaljena!
Iz zgrade Vlade prosvjednici iznose inventar te bacaju kompjutere kroz prozore.
Dok policija i dalje ne reagira stječe se dojam kako je specijalna policija BiH prešutno stala na stranu prosvjednika. Policija se potpuno povukla s trga i prepustila zgradu prosvjednicima.

U Tuzlu su iza podneva stigle dodatne snage specijalne policije iz cijele BiH, blokirane su sve prometnice u centru grada te je prekinuta nastava u  svim školama i fakultetima.
Policija za sada ne reagira na prosvjednike.
Prosvjednici su opkolili zgradu Vlade u Tuzli koju čuvaju specijalci i uzvikuju: ”Dolje bando, dolje lopovi!”
U Tuzli je bačeno je nekoliko dimnih bombi,  lete boce, kamenje, čuju se topovski udari.

Prosvjednici u Sarajevu su blokirali promet prema centru grada. Građanima se obratio predstavnik specijalne policije u Sarajevu poručivši im da prestanu bacati kamenje na policijske službenike ili će biti primorani primijeniti silu.

Zgradu Vlade Unsko-sanskog kantona više stotina građana Bihaća gađalo je kamenjem i jajima. Na zgradi je razbijeno nekoliko stakala, a došlo je i do naguravanja građana i policije

Prema riječima reportera  Klix.ba na ulicama Tuzle je već blizu pet tisuća prosvjednika.
U Banjaluci i Sarajevu se okupilo više stotina prosvjednika radi davanja podrške prosvjednicima iz Tuzle, dok se u Bugojnu okupilo oko tristotinjak građana.

Poziv građanima na iskazivanje nezadovoljstva uputili su i Helsinški parlament građana Banja Luke i još jedna nevladina udruga sa sjedištem u FBiH.
Građani su pozvali i policajce da im se pridruže u prosvjedima.

tuzla-neredi-na-ulicama

U petak je na tisuće Bosanaca i Hercegovaca ponovno izašlo na ulice brojnih gradova diljem Bosne i Hercegovine. Građani su nezadovoljni, traže promjene, žele to i pokazati te se očekuju novi protesti.

Podsjećamo kako su u srijedu započeli prosvjedi u Tuzli na inicijativu neformalne Facebook grupe ”50.000 ljudi na ulici za bolje sutra” koje predvodi Grupa građana koja se nazvala UDAR. Prosvjednici traže ostavku vlade, a u četvrtak su imali i novi zahtjev. Zahtijevali su da se iz pritvora pusti 27 prosvjednika koji su uhićeni u srijedu.

Osnivač neformalne Facebook grupe ”UDAR” i jedan od inicijatora prosvjeda u Tuzli Aldin Širanović pušten je iz pritvora te je nakon puštanja iz pritvora izjavio da ga je ”policija zlostavljala, no čast iznimkama od policajaca koji su se ponašali poput ljudi.”

Svoju poruku građana je ponovio preko lokalne televizijske postaje, pozivajući ih na borbu na demokratski način.

Širanović je poručio:”Ne podržavam nasilje, paljevine, krađe i ostalo, ali podržavam svaki vid demokratske borbe kroz izlazak što više naroda na ulicu i zahtijevanje prava od vladajućih struktura”.

Za petak su najavljene masovne demonstracije u gradovima širom Bosne i Hercegovine.
Na ulice će osim građana Tuzle izaći i građani Sarajeva, Bihaća, Prijedora, Cazina, Maglaja, Mostara, Visokog…

Prenosi: dnevno.hr

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari