Ostanimo u kontaktu

PRIGODNI DOMJENAK I DRUŽENJE

Prošlo je 10 godina otkad je neretvanska lađa prvi puta preveslala La Manche

Objavljeno prije

Foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

U utorak, 21. svibnja, povodom 10 godina otkad je neretvanska lađa prvi puta preveslala La Manche, u vremenu za 3 sata i 40 minuta, organizirano je druženje u hotelu Narenta za sve sudionike koji su tada veslali i bili u pratnji. Radi se o neretvanskim junacima i gusarima koji su uspjeli napraviti taj podvig i prezentirati lađu u europskim metropolama Parizu i Londonu.

– Mi prezentiramo neretvansku lađu. Zapravo, Udruga lađara Neretve je ona koja je očuvala neretvansku lađu, – rekao nam je Milojko Glasović, jedan od začetnika ideje samog Maratona lađa te dodao:

– Oduševljen sam što sam sve koji su vozili prije 10 godina skupio i što se večeras družimo jer su oni to zaslužili, a pogotovo jer je avionom iz Francuske došao i organizator cijelog događaja, Paul Thierry kojem je majka Kominjanka, a otac Francuz. On radi na tome da opet odemo u Pariz i pomaže u promociji lađa u Francuskoj, – za Metković NEWS izjavio je Glasović.

DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Raznolik program i drugog festivalskog tjedna

Objavljeno prije

Glazbeni program nastavlja se ovaj petak recitalom klavirskog dua Ivančić i Cikojević koji će uz kompozicije francuskih skladatelja Poulenca i Milhauda, izvesti plesnu suitu hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula „Horoskop“. U atriju Kneževa dvora pridružit će im se i udaraljkaši Karmen Pervitić i Fran Krsto Šercar te plesači Viktoria Bubalo i Šimun Stankov. Papandopulo je jedan od prvih suvremenih skladatelja koji je obradio tematiku horoskopa, pokušavši ocrtati psihološke karakteristike svakog pojedinog znaka glazbom. Ulaznice su dostupne ovdje, a ako mislite da ste sretne ruke pokušajte ih osvojiti igrajući našu Festum nagradnu igru.

I ove godine, Igre su dio svog programa namijenile najmlađoj publici. Tako je vikend pred nama rezerviran za djecu i mlade. U atriju Poslijediplomskog središta Dubrovnik, u suradnji sa zakladom Caboga Stiftung, gostuje Gradsko kazalište lutaka Split s dvije predstave: Domaši Ane Marije Veselčić u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu te Stonoga Goga Adrijane Grgičević u koprodukciji s Teatrom Poco Loco.

Ljubitelji plesa, u nedjelju 19. srpnja u parku Gradac u 21.30 sati mogu pogledati plesnu predstavu Gore Zagrebačkog plesnog ansambla prema koreografiji Ferenc Fehéra. Dinamična izvedba prikazuje životnu korelaciju šest žena, njihovo zajedničko putovanje i postaje kroz koje, unutar plesnih karijera, prolaze. Gostovanje je ostvareno kroz Plesnu mrežu Hrvatske, a karte su dostupne ovdje.

Prva ovogodišnja dramska premijera Mara i Kata očekuje nas u ponedjeljak 20. srpnja u 21.30 sati u Kazermi. Autorski je to projekt Saše Božića  u suradnji s Natašom Dangubić i Doris Šarić Kukuljicom, inspiriran legendarnom radio emisijom Na posjedu u kundurica Petra Kušelja te knjigom Dubrovačke kundurice Dese Begović Mrkušić. I prije premijerne izvedbe, publika je pokazala veliki interes tako da su sve, čak i dodatne četiri izvedbe, u vrlo kratkom roku, rasprodane.

Nastup Folklornog ansambla Linđokoji je za svoj ovogodišnji nastup na Igrama pripremio izvadak iz svadbenih običaja uz ples potkolo te plesove iz dubrovačkog primorja i dr., na programu je u srijedu 22. srpnja i to, za njih posve novoj pozornici, u parku Gradac. Ulaznice te više informacija o Linđovom programu dostupno je ovdje.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije