Ostanimo u kontaktu

MARY I JONATHON IZMIŠLJENI LIKOVI

Pronađen autor poruke u boci pronađene na ušću Neretve

Objavljeno prije

poruka-u-bociMatea Rezić je u travnju ove godine na ušću Neretve slučajno pronašla napuknutu bocu s porukom koja je 1985. godine poslana iz daleke Kanade. U poruci, koja je 28 godina plutala, pisalo je: ‘Mary, ti si jedna divna osoba, nadam se da ćemo ostati u kontaktu. Rekao sam da ću ti pisati. Zauvijek tvoj prijatelj Jonathon. Nova Scotia ’85’.

Osam mjeseci kasnije, Matei se putem Facebooka javio sin gospođe Pam Duggan koja je poruku napisala i bacila u more davne 1985. godine. U poruci joj je objasnio da je njegova majka iz zabave poruku napisala kada je njemu bilo tek godinu dana i bacila kod trajektnog terminala u Dartmouthu. Naglasio je kako Mary i Jonathon ne postoje, već da su izmišljeni likovi. ‘Moja majka je voljela pisati takve poruke i bacati u more’, napisao joj je.

Naime, gospođa Pam i njezin sin su za ovu priču doznali preko jedne radio postaje koja je prenijela vijest o tome kako je u Hrvatskoj pronađena boca koja je prije 28 godina poslana iz Kanade. Matea, koja je slučajno pronašla poruku, nije se nadala da će doista uspjeti stupiti u kontakt s onim tko je poruku napisao ili s nekim kome je ona bila namijenjena.

‘Vijest o pronađenoj poruci se proširila jako brzo i daleko. Javljali su mi se ljudi iz svih krajeva svijeta. Svaki put kad bi mi netko nov poslao zahtjev ili poruku mislila sam to je to, ali ništa. Tek nakon dva mjeseca, javila se Pam, vlasnica poruke. Na prvu nisam mogla vjerovati, pa sam bila malo i sumnjičava misleći da se netko šali. No, nakon dugog dopisivanja i objašnjavanja, nije bilo sumnje. Bila sam sretna i zadovoljna. Napokon sam sastavila cijelu priču, a mislila sam da neće imati kraj’, kazala nam je Matea koja je pronađenu bocu poslala natrag gospođi Pam, iako su ona i njezin sin inzistirali da je zadrži, piše dnevnik.hr.

STRUČNA, SAVJETODAVNA I PRIMARNA PRAVNA POMOĆ ZA BRANITELJE

U Metkoviću s radom započela Područna jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Obavještavamo vas da je s danom 02. siječnja 2019. godine u Metkoviću s radom započela Područna jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja, čija je nadležnost između ostalog, pružanje  stručne, savjetodavne i primarne pravne pomoći u svezi ostvarivanja prava iz Zakona o hrvatskim  braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, ne samo stradalnicima Domovinskog rata nego i hrvatskim braniteljima s područja doline Neretve.

Područna jedinica Dubrovnik se nalazi u Metkoviću, na adresi Kralja Zvonimira 22, u prizemlju zgrade “Metković- razvoj” d.o.o.

Radno vrijeme Područne jedinice je:

  • ponedjeljak od 8 – 18 sati
  • utorak, srijeda, četvrtak od 8-16 sati
  • petak od 8-16 sati, te od 17-20 sati

Kontakt telefon – 020 690 040

E-mail: [email protected]

Nastavi čitati

DA SE NIKAD NE ZABORAVI

Veterani 4. gardijske brigade DNŽ obilježili 26. obljetnicu vojno redarstvene akcije ‘Maslenica’

Objavljeno prije

Niti kiša koja ih je cijelo vrijeme pratila od Metkovića do Maslenice niti hladno vrijeme nije spriječilo veterane 4. gardijske brigade DNŽ da i ove godine posjete Ravne kotare povodom obilježavanja 26. obljetnice ove veličanstvene akcije. U Zadru i okolici ova obljetnica obilježava se nekoliko dana. U utorak, na obljetnicu početka akcije Maslenica veterani gardijskih brigada, obitelji poginulih branitelja, državna i izaslanstva gradova i županija, HV-a i MUP-a okupili su se u Kašiću kod spomen križa od slavonskog hrasta kako bi odali počast poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u ovoj akciji 1993. godine. Svijeće i vijenci položeni su potom i kod spomenika poginulim pripadnicima 4. gardijske brigade kod Zelenog hrasta. Veterani 4. gardijske brigade potom su posjetili Podgradinu i Paljuv gdje su zapalili svijeće na mjestima spomen obilježja poginulim suborcima. Pred kućom bake Marije, koja ih je kao i svake godine dočekala, nalazi se spomen ploča pok. Mariju Nikoliću Kišu iz Krvavca, koji je poginuo na tom mjestu.

Sveta misa za poginule branitelje služena je u crkvi Marije Zaštitnice Kršćana u Paljuvu nakon čega je nastavljeno zajedničko druženje veterana 3. i 4. gardijske brigade u Novigradu i ručak.

Vojno redarstvena akcija Maslenica imala je za cilj spajanje hrvatskog juga i sjevera cestovnom komunikacijom. U samo 72 sata postrojbe Hrvatske vojske i policije oslobodile su 92 četvorna kilometra hrvatskog teritorija, odbacivši neprijatelja iz zadarskog predgrađa, zračne luke Zemunik i Novskog ždrila i time omogućile ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s kopnenom Hrvatskom. Po okončanju napadne akcije uslijedile su dvomjesečne teške borbe gdje je neprijatelj pojačan snagama iz okupiranih dijelova Hrvatske i BiH te Srbije svakodnevnim topničko-pješačkim napadima nastojao povratiti svoje položaje ali hrabri hrvatski branitelji uspjeli su obraniti svoje položaje.

BM

Nastavi čitati

Najčitanije