Ostanimo u kontaktu

PROMETNA INFRASTRUKTURA

Na vidiku rješenje prometnih problema kod Rogotinskog mosta

Objavljeno prije

Neretvanski vozači znaju da je skretanje za ušće Neretve blizu Rogotinskog mosta opasno za sve sudionike u prometu, a znaju i vozači u tranzitu.

U proteklom razdoblju dogodilo se više prometnih nezgoda s tragičnim i ozbiljnim posljedicama, a ništa nije učinjeno da se taj problem riješi. Problem je u činjenici da vozači vozila koja skreću prema Ušću moraju čekati da prođu vozila iz suprotnog smjera, ali i paziti na vozila iza sebe, jer treća traka ne postoji.

Uvaženi ravnatelj Doma zdravlja Ploče, dr. Vinko  Matić , godinama putuje na posao iz Blaca do Ploča, a nedavno je temeljem dva svoja iskustva u kojima mu je život bio ugrožen, medijima obznanio da je s tim problemom upoznao PU DNŽ, a ona Hrvatske ceste i Županijske ceste. Upozorio je da i njegova dva pacijenta još trpe posljedice prometnih nezgoda na tom mjestu.

Liječniku Matiću obećano je da će uskoro uslijediti rekonstrukcija dijela D-8 od Rogotinskog mosta do Opuzena i izgradnja kolničkog traka za skretanje prema Ušću.

Dr. Matić u svom istupu u medijima rekao je da od Ploča do Opuzena postoji više od 300 prometnih znakova, od toga njih 200 na magistrali. Naravno, svi ti silni znakovi odvlače pažnju i koncentraciju vozača, pa i to može prouzročiti goleme posljedice.

Slučajno smo prošle godine prijatelj i ja od malog mosta u naselju Rogotin do prvog semafora u Metkoviću izbrojili ili nabrojali 340 prometnih znakova. Prometni znakovi se dijele u tri kategorije:

Znakovi opasnosti, znakovi izričitih naredbi, znakovi obavijesti, i znakovi obavijesti za vođenje prometa. Ako bi svi vozači sukladno pravilima uredno pratili znakovlje (a morali bi), čini se da nitko ne bi trebao voziti brzinom većom od 50 kilometara na sat.

Naime, gradovi Ploče, Opuzen i Metković gotovo su srasli u jedno naselje, vozila je sve više, ali i prometnih problema što se prometnica tiče.

Za pohvalu je intervencija na području južnog ulaza u Metković, i svaka čast onima koji su to tražili i onima koji su sve to financirali. Na sličan način trebalo bi riješiti pojedine dionice od Ploča do Metkovića. Znamo da ni Hrvatske ni Županijske ceste nemaju nepresušan izvor sredstava, a znamo i da se maksimalno trude. Ipak, trebali bi u što kraćem roku obaviti niz rekonstrukcija na prometnicama kako bi se ljudi sigurnije vozili i bez problema dolazili do svojih odredišta.

Ovdje moramo istaknuti gorući problem u Metkoviću, na putu do Hladnjače i objekta TOMMY, kao i prilikom izlaza prema Mostu , nadvožnjaku ili pothodniku kod željezničke postaje.

Tu, zapravo svi vozači, htjeli ili ne htjeli  krše propise i dovode u opasnost i sebe i druge. Jednostavno, bez toga vi ne možete doći do prometnice kojom želite nastaviti vožnju.

Uz to, na uskom prolazu stoje parkirani teretni kamioni.

Na sreću, Grad Metković kani riješiti i taj problem, a do tada svi moramo biti strpljiviji i pažljiviji.

O prometu na Crnom putu (Put Narone) više nema smisla govoriti, pa ni nećemo.

 

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U srpnju 90 posto više turističkih dolazaka nego u istom razdoblju lani

Objavljeno prije

Tijekom srpnja 2021. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije ostvareno je 254.717 dolazaka, što je u usporedbi sa istim periodom 2020. godine porast od 90%. U srpnju 2021. godine ostvareno je 1.437.483 noćenja, što čini 65% više noćenja nego u istom period 2020. godine.
Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Poljske, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Češke.

Od početka godine do kraja srpnja ostvareno je 393.415 dolazaka i 2.070.799 noćenja. U usporedbi s istim periodom 2020. godine ostvareno je 60% više noćenja.

U usporedbi s 2019. godinom u srpnju je ostvareno 69% noćenja 2019. godine, a od početka godine do kraja srpnja 43% noćenja ostvarenih u rekordnoj 2019. godini.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije