Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

NAJBOLJI GRAD U HRVATSKOJ 2021.

Projekti i programi koji su postavili Grad Metković među pet najboljih po rastu kvalitete života

Objavljeno prije

Grad Metković jedan je od finalista izbora ‘Najbolji grad u Hrvatskoj 2021’. Riječ je o velikom projektu portala gradonačelnik.hr, Jutarnjeg lista i agencije ‘Ipsos’ u sklopu kojega biraju i nagrađuju najbolje gradove u Hrvatskoj u nekoliko kategorija – gospodarstvo, obrazovanje i mladi, kvaliteta života, EU fondovi te Najveći napredak.

Grad Metković tako se našao među pet finalista u kategoriji ‘Najveći napredak’ u kojoj se dodjeljuje priznanje gradu koji je postigao najveći rast u osiguranju kvalitete života svojih stanovnika u posljednje tri godine.

Nagrada za najveći napredak u kvaliteti života izračunata je tako da je uspoređen poredak u kategoriji kvaliteta života u 2020. godini u odnosu na poredak za istu tu kategoriju u sklopu prvog izbora najboljih hrvatskih gradova 2018. Onih pet gradova koji su ostvarili najveći napredak u poretku, ušli su u finale.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Portal gradonačelnik.hr objavio je dulju analizu projekata i programa koje je proveo ili provodi Grad Metković, a koji su ga svrstali među pet najboljih u Hrvatskoj po rastu kvalitete života.

Tekst prenosimo u cijelosti.

„Posebno mi je drago što se Metković našao među nominiranima za najbolji grad upravo u ovoj kategoriji jer oduvijek ističem kako je poboljšanje kvalitete života svih naših sugrađana prioritet u mome te radu mojega tima. Bez obzira koji grad pobijedio, biti među pet najboljih u Hrvatskoj svakako je potvrda kvalitetnoga rada i interakcije sa sugrađanima te velika motivacija za nastavak u istom smjeru”, komentirao je gradonačelnik Dalibor Milan plasman u veliko finale tradicionalnog izbora koje je u Novom Vinodolskom na rasporedu u četvrtak, 21. listopada.

A on i njegova ekipa svoju viziju Metkovića počeli su graditi još prije četiri godine kada su osvojili prvi mandat i za cilj postavili da grad postane urbano središte koje će ostvariti sve potencijale svoga razvoja. Prepoznali su, ističu, ključne probleme, postavili prioritete i krenuli s ulaganjima koja bi, u konačnici, trebala rezultirati ostvarenju njihova ciljeva. Prioritet kojega su postavili svakako je i poboljšanje kvalitete života sugrađana na različitim razinama, na čemu su, dodaju nam, svakodnevno i kontinuirano radili. Projekti koje su proveli i mjere koje su poduzeli već sada su rezultirali ostvarenjem brojnih ciljeva te najvažnije – većoj kvaliteti života koju imaju građani Metkovića.

Infrastrukturni projekti

Trenutno se, ponajprije, provodi više velikih infrastrukturnih projekata. Aglomeracija Metkovića – kapitalan projekt je vrijedan gotovo 450 milijuna kuna, kod čega je 70 posto sufinanciran europskim sredstvima. Na njega je Metković desetljećima čekao, a rezultirat će konačnim rješenjem problema javne odvodnje na području grada. Metković je prvi grad u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji je za projekt aglomeracije dobio sredstva iz EU fondova.

Izgradnje ‘Dnevne bolnice u Metkoviću’ – projekt je čiji radovi napreduju planiranom dinamikom, završetak se očekuje u studenom, a čim završi opremanje, s radom počinju i specijalisti iz Opće bolnice Dubrovnik. Izgradnjom bolnice uvelike će se poboljšati kvaliteta zdravstvene zaštite, omogućit i specijalistički pregledi u područjima interne medicine, ginekologije, kirurgije, psihijatrije i pedijatrije, a vrlo važno je što će u sklopu Dnevne bolnice biti i otvoren Centar za djecu s poteškoćama u razvoju, odnosno centar za ranu intervenciju koji će omogućiti brže uspostavljanje dijagnoze, te samim time podići i kvalitetu liječenja!

Usporedno se preuređuje i Mala gradska tržnica – radovi su započeli proljetos, a po njihovom završetku, Mala tržnica dobit će potpuno novi i moderniji izgled, sastojat će se od zgrade tržnice i ulaznoga portala smještenog s južne strane prema Ulici Ivana Gundulića. Zgrada tržnice bit će jednoetažna (prizemlje), a arhitektonski moderno i funkcionalno će biti formirana od zatvorenog i otvorenog (natkrivenog) dijela.

Započela je i izgradnja infrastrukture Poslovne zone Dubravica, u sklopu čega će se izgraditi sustav prometnica s pratećom infrastrukturom te sami ulaz u Zonu sa županijske ceste, upoznaju nas iz Grada. Taj iznimno važan projekt, naglašavaju, mnogo će značiti u gospodarskom razvoju, privlačenju investitora i otvorenju novih radnih mjesta. Napravili su i velike korake u izgradnji sustava odvojenog prikupljanja otpada, po čemu su najuspješniji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Uskoro, najavljuju također, kreću s izgradnjom sortirnice i kompostane, ukupno vrijednih 32,5 milijuna kuna. Naposljetku, s ciljem rješavanja prometne problematike u protekle četiri godine rekonstruirali su nekoliko ulica i prometnica te u centru grada izgradili dva kružna toka.

Rekorderi po iznosima za darove za novorođenu djecu te studentske stipendije

Grad Metković posljednjih nekoliko godina uspješno prkosi svim negativnim trendovima i kad je demografija u pitanju – raste im broj rođene djece, vrtićana, školaraca, jedan su od tek sedam gradova s pozitivnim prirodnim prirastom, pokazala je naša najnovija analiza podataka DZS-a.

Metković je apsolutni rekorder među gradovima po povećanju naknada za bebe u proteklom mandatu – u sklopu Programa mjera pronatalitetne politike sufinanciraju troškove obiteljima sa četvero i više djece, a izdvajanja za bebe su povećali za gotovo 20 puta.

U 2017. Grad Metković nije isplaćivao naknade za bebe osim za treće i četvrto, odnosno svako iduće dijete u obitelji, po 800 i 1.200 kuna. Nova gradska uprava uvela je naknade za bebe i za 1. i 2. dijete, te povećala postojeće pa su roditeljima od 1.siječnja 2018. počeli isplaćivati po 1.000 kuna za prvo, 1.200 za drugo, 1.400 za treće i po 2.000 za četvrto i svako iduće dijete u obitelji, a naknade su ponovo povećane prošle godine, pa mladi roditelji u Metkoviću danas dobivaju po 2.500 za prvo, 3.500 za drugo, 4.500 za treće, po 5.500 za četvrto i svako iduće dijete u obitelji, te za peto i svako sljedeće dijete 15.000 kuna. Proračunu u 2021. za bebe je osigurao povećanje od impozantnih – 1.829 posto u odnosu na iznos iz 2017.- odnosno sa 32.800 na 600 tisuća kuna.

Slična je priča i sa stipendijama – tu povećanje u istom razdoblju iznosi 724,64 posto, ili konkretno u 2017. za studente je bilo isplaćeno 55.200 kuna, a ove godine se planira 400.000 kuna. Prije četiri godine Metković je dijelio i samo osam stipendija po 400 kuna mjesečno, a danas dijeli 34 mjesečne stipendije po 1.200 kuna, što je jedan od većih iznosa u RH. Imaju i kategoriju stipendija za studente s invaliditetom, pri čemu broj stipendija odgovara broju prijavljenih studenata. Među rijetkima su i koji dodjeljuju novčane nagrade najboljim učenicima za posebna postignuća, za što izdvajaju 30 tisuća kuna godišnje, a pokrivaju im i trošak dvije povratne karte ili 4 jednosmjerne do mjesta studiranja. Povećali su i broj korisnika prava na sufinanciranje prijevoza učenika.

Veliku olakšicu mladim obiteljima donijelo je i smanjenje učešća roditelja u cijeni vrtića. Još 2018. smanjili su cijenu za otprilike 20 posto, a kao rezultat su u odnosu na razdoblje prije četiri godine dobili stotinjak upisane djece više u pedagošku 2020./2021. Uz pojačan interes za upise u vrtić, pojavila se i potreba za dodatnim smještajnim kapacitetima, pa su se nakon adaptacije boravišnih prostorija i izgradnje sustava oborinske odvodnje na igralištu, u Središnjem dječjem vrtiću, odlučili na dogradnju DV ‘Radost’, te na uređenje Područnoga vrtića u prigradskom naselju Vid. Radovi na oba vrtića su u tijeku, a nakon njihova završetka riješit će se dugogodišnji problem liste čekanja.

Trudili su se osigurati i kvalitetan program u obrazovanju najmlađih. U tom pogledu, postali su jedan od vodećih gradova u zemlji po visini povučenih EU sredstava za unaprjeđenje rada vrtića. Uveli su niz novih programa, zaposlili 22 djelatnika i nabavili opremu u vrijednosti blizu 1.000.000 kuna. Nadalje, osim što je Grad Metković dodijelio znatna sredstva za opremanje školskih ustanova te time i povećanja standarda u obrazovanju, uveli su i različite olakšice učenicima osnovnih i srednjih škola. U 2018./2019. učenicima od 2. do 4. razreda osnovnih škola financirali su nabavku školskih udžbenika, a od prošle školske godine sufinanciraju nabavu školskoga pribora i dodatnog materijala, u iznosu od 300 kn po djetetu, za što su osigurali – 400.000 kuna.

Ulaganje u zdravstvo

Osim što su, u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom pokrenuli izgradnju Dnevne bolnice, 2019. po prvi put u povijesti grada, u Proračun su uveli stavku Ulaganje u poboljšanje zdravstvene zaštite građana Metkovića, za što su dosada izdvojili milijun i pol kuna. Sredstva su raspoređena Domu zdravlja Metković i Zavodu za hitnu medicinu (Ispostava Metković). U DZ Metković su financirali  kupnju inkubatora za hitan prijevoz vitalno ugrožene novorođenčadi i dojenčadi, hematološki analizator s potrebnim reagensima za potrebe dežurne ambulante i 2 CRP analizatora s testovima za potrebe pedijatrijskih ambulanti, a ZHM je iskoristio sredstva za kupnju novoga vozila. Maksimalno se trude i pomoći u rješavanju problema nedostatka liječnika i zdravstvenog osoblja, pa financiraju i smještaj voditelju medicinsko-biokemijskog laboratorija Doma zdravlja, a osigurali su i prijeko potrebnoga ginekologa, isplativši troškove specijalizacije Domu zdravlja Virovitica u iznosu od 300 tisuća kuna Osim toga, financiraju jednu specijalizaciju iz pulmologije, kazuju nam iz Grada Metkovića.

Socijalni projekti i programi

Isto tako, s ciljem smanjenja siromaštva i socijalne uključenosti proveli su tri važna europska projekta koji su rezultirali uključenjem u zajednicu ranjivih skupina. Projekt ‘Zaželi i ostvari’ za zadaću je imao osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena te potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika. U 24 mjeseca, na puno radno vrijeme zaposlili su 27 žena, koje su uglavnom brinule o starijima i nemoćnima. U sklopu projekta ‘Uključi se’ educirali su nezaposlene i osobe u nepovoljnom položaju za zanimanja knjigovođa te asistenta na EU projektima, a 20-ak pripadnika ranjivih skupina osposobili su za vođenje Agroturističkoga gospodarstva. Već treću godinu dijele božićnice, a od iduće godine će i uskrsnice, umirovljenicima s nižim primanjima.

Kontinuirano rade i na razvoju gospodarstva. U proteklom mandatu opet po prvi put u povijesti Grada uveli su dva nova programa – Program potpora poduzetnicima i Program potpora u poljoprivredi (po 500.000 kuna), u oba potpore dodjeljuju u nekoliko kategorija. Koncem 2019. ukinuli su porez na potrošnju u ugostiteljstvu, smanjili prirez porezu na dohodak s 10 na 8 posto te ukinuli plaćanje poreza na kuće za odmor, a osigurali su i da iznajmljivači u turizmu plaćaju najmanju zakonsku moguću stopu paušalnog poreza. Tijekom prvoga vala pandemije COVID-19, oslobodili su plaćanja komunalne naknade za razdoblje od travnja do lipnja 2020. sve djelatnosti koje su bile pogođene pandemijom i kojima je zbog potpunoga zatvaranja bio onemogućen rad. Dodijelili su i COVID potpore za 60 poduzetnika s najvećim padom prometa i to u iznosu od 500.000 kuna. Istodobno, započeli su s 12,8 milijuna kuna vrijednom izgradnjom infrastrukture u Poslovnoj zoni Dubravica za koju već imaju nekoliko pisama namjera potencijalnih investitora.

Ulaganje u gospodarstvo

Kada je u pitanju rast gospodarstva i razvoj poduzetništva, planiraju povećanje izdvajanja sredstava za dodjelu potpora poduzetnicima, daljnja porezna rasterećenja i izgradnju Poduzetničkog inkubatora koji će poduzetnicima nuditi intelektualne i popratne poslovne usluge, ali i subvencionirani najam poslovnog prostora.  Naša nedavna analiza podataka Državnog zavoda za statistiku o zaposlenosti pokazala je da je Metković među gradovima koji su prošle godine zabilježili najveći porast zaposlenosti. Ukupni broj zaposlenih iznosio je 3.270 ili 195 na 1.000 stanovnika, a što je za čak 362 zaposlenika ili 12,45 posto više nego u 2019. kada je aktivnu radnu knjižicu imalo 2.908 Metkovčana čime se na nacionalnoj Top listi Metković našao na visokom 17. mjestu među 128 analiziranih gradova.

Izvrstan pozitivan rezultat u nimalo izvrsnoj godini za očuvanje likvidnosti tvrtki i naročito zadržavanje broja radnih mjesta, kamoli njihov porast, ne čudi s obzirom da su se odmah s pojavom korona krize navedenim pravovremenim i kvalitetnim mjerama u dolini Neretve čvrsto uhvatili s njom u koštac. Metković je u 2020. povećao je i udvostručio iznos potpora poduzetnicima, ali i gotovo utrostručio u odnosu na prije tri godine kada su za poduzetnike osigurali 380 tisuća kuna. Usvojen je i prijedlog o izradi Urbanističkoga plana uređenja Poslovne zone Meterizi i time povezanih izmjena i dopuna prostornoga plana što će u konačnici, omogućiti investicijska ulaganja na tome području i donijeti otvaranje novih 80-ak radnih mjesta.

Potpore za poljoprivrednike i poduzetnike

Grad četvrtu godinu zaredom dijeli i potpore male vrijednosti za ulaganja u poljoprivredi, u 2021. ukupno 600 tisuća kuna, ili za 100 tisuća kuna više u odnosu na 2020. Iduće godine namjeravaju i povećati iznos sredstava koja dodjeljuju jer se mjera pokazala dobra i interes izniman. U prvoj godini provođenja mjera i programa potpore poljoprivrednicima, 2018., izdvojeno je 300 tisuća kuna, pretprošle godine iznos je povećan na 450 tisuća kuna, da bi lani dosegnuo pola milijuna. U  Metkoviću žele razviti i koncept virtualne tržnice putem koje će se proizvodi neretvanskih OPG-ova plasirati na udaljena tržišta.

Ulaganje u kulturne i sportske objekte

Punim zamahom provode i projekt Lapidarija Narona vrijedan gotovo 44 milijuna kuna koji će prezentacijski, ali i u cijelosti zaokružiti muzeološki koncept vrijednoga povijesnog nalazišta. Nova zgrada, zamišljena kao niz objekata paviljonskog tipa, omogućit će i dodatne znanstvene studije i bogatiju ponudu turistima. Nakon skoro pola stoljeća, stigle su i nove stolice na katu kazališne dvorane Gradskog kulturnog središta.

Ulažu i u sport- pomoćno igralište Iza Vage uskoro dobiva umjetni travnjak koji će za treninge koristiti 350 sportaša svih uzrasnih kategorija iz NK Neretva i ŽNK Neretva, a za utakmice svi uzrasti, osim seniora. Na igralištu će biti pojačana i rasvjeta te zamijenjene klupe za rezervne igrače, a riječ je o najvećem ulaganje u nogometnu infrastrukturu  u zadnjih 50 godina. Za realizaciju projekta ukupne vrijednosti cca 2.500.000 kn zaslužni su HNS i Grad.  Projektom ‘HandbALL IN’ – započeli su inkluzivni sportski program za djecu s teškoćama, energetski su obnovili Gradsku sportsku dvoranu, a među projektima koje su realizirali u posljednjih godinu dana je i prva faza energetske obnove Boćarskoga doma gdje su zamijenjeni vanjski otvori i vrata, čime je postignuta značajna energetska ušteda.

Proračun za 2021. u iznosu od 89 milijuna kuna, trostruko je veći nego u 2017. i planira 53 milijuna kuna kapitalnih ulaganja. Grad Metković pozvao je sve zainteresirane građane da se svojim sugestijama, mišljenjima i prijedlozima aktivno uključe u kreiranje proračuna za iduću godinu, 2022.

“Našu viziju počeli smo graditi još prije četiri godine, a cilj nam je da Metković bude urbano središte koje njeguje svoje tradicijsko nasljeđe i koje ima potencijale rasta u različitim područjima. Ima i poziciju koja je idealna za razvoj selektivnih, ali i održivih oblika turizma. Također, ima i vrijedne ljude koji, uz podršku lokalne samouprave, žele ostati i raditi u svome gradu i zaista se veselim budućem razdoblju i svim projektima koji su pred nama”, poručio je nedavno gradonačelnik Dalibor Milan. (Pero Livajić)

OBAVIJEST ZA RODITELJE/SKRBNIKE

Općina Kula Norinska svojim osnovnoškolcima sufinancira školski pribor i radne materijale

Objavljeno prije

Vlada RH i Dubrovačko-neretvanska županija kao i prethodnih godina financiraju nabavu školskih udžbenika i radnih bilježnica. Općina Kula Norinska obavještava roditelje/skrbnike, da će sufinancirati nabavu likovnih mapa, omota i komplet bilježnica (školskog pribora i radnih materijala) u iznosu od 200 kn, za učenike od 1. do 8. razreda osnovnih škola, koji pohađaju nastavu izvan područja Općine Kula Norinska, a imaju prebivalište na području Općine Kula Norinska.

Pozivaju se roditelji/skrbnici da od 12. kolovoza mogu podnijeti zahtjev za ostvarivanje navedenog prava.

Obrazac zahtjeva može se preuzeti u dnu ove objave, odnosno na web stranici Općine Kula Norinska, te u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Kula Norinska, Rujnička 1, 20341 Kula Norinska.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Napominjemo da će sve učenike koji pohađaju Osnovnu školu u Općini Kula Norinska taj isti školski pribor čekati prvog dana nastave na školskim klupama.

JAVNI POZIV ŠKOLSKI PRIBOR 2022
Odluka školski pribor 2022
ZAHTJEV ŠKOLSKI PRIBOR 2022

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije