Ostanimo u kontaktu

KREĆE DOGRADNJA DJEČJEGA VRTIĆA ‘RADOST’

Projekt koji će riješiti dugogodišnji problem listi čekanja na upise djece u vrtić

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan jutros je s direktorom tvrtke Obšivač d.o.o. Antom Pratežinom potpisao Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i dogradnji Dječjega vrtića ‘Radost’.

Objavljeno prije

Foto PIXSELL

Ukupna vrijednost radova je 4,9 milijuna kuna, a realizacijom projekta riješit će se dugogodišnji problem listi čekanja na upise u vrtić.

Naime, liste čekanja na upise u metkovske vrtiće postoje oduvijek, ali su se zahtjevi za korištenjem usluga vrtića dodatno povećali otkako je 2018. smanjeno učešće roditelja u cijeni vrtića za 150, odnosno, 100 kuna ovisno o programu koji djeca koriste. Tako je u pedagoškoj 2015./16. godini vrtić pohađalo 397 djece, dok su u prošloj pedagoškoj godini upisana 524 vrtićana.

Uz pojačan interes za upise u vrtić, promijenile su se i potrebe roditelja koji sada više trebaju dugi, 10-satni program, a pojavila se i potreba za dvosmjenskim radom što, također, zahtjeva nove smještajne kapacitete.  Rješenje svih tih problema je, ističe Milan, u rekonstrukciji i dogradnji Dječjega vrtića ‘Radost“.

– Među problemima koje sam zatekao prilikom preuzimanja dužnosti 2017. godine bile su i liste čekanja za upise u vrtić. S obzirom da svakom djetetu u našem gradu želimo pružiti jednaku priliku za obrazovanje od najranije dobi, odlučili smo pronaći dugoročno rješenje za taj problem! Na problem smo djelomično odgovorili adaptacijom triju boravišnih prostorija u Središnjem dječjem vrtiću, ali ni to nije bilo dovoljno. Dugoročno rješenje svih ovih problema pronašli smo u dogradnji Dječjega vrtića Radost. Postojeći kapacitet DV Radost su tri vrtićke skupine za smještaj djece uzrasta od 3 do 7 godina te dotrajalo igralište koje od izgradnje nikada nije obnavljano. Rekonstrukcijom se zadržavaju postojeći gabariti građevine, a dogradnja uključuje jedan boravak za djecu jasličkog uzrasta (1-3 godine), dva boravka za djecu vrtićke dobi (3-7 godina) sa pratećim sadržajima, višenamjensku dvoranu i novo dječje igralište na zapadnom dijelu parcele  koje će se opremiti prigodnim elementima za igru. Sa sjeverne strane planira se i novi glavni ulaz u vrtić, izgradnja hodnika prema istočnoj strani, koji je poveznica sa postojećim prostorijama te hodnika prema zapadnoj strani gdje su smještene novoprojektirane prostorije, – kazao je gradonačelnik Milan.

Kreće dogradnja Dječjega vrtića ‘Radost’

Broj upisane djece bit će veći za 50 do 70

Ukupna brutto površina cijelog objekta nakon gradnje će iznositi 1038,19 m², a ravnateljica DV Metković Julijana Bebić je naglasila kako će realizacijom projekta broj upisane djece povećati za 50 do 70, ovisno o potrebama roditelja.

– Uime naše djece, njihovih roditelja i naših djelatnika želim zahvaliti Gradu i gradonačelniku na ovome projektu kojim ćemo dobiti nove i kvalitetnije prostore za rad. Samim time unaprijedit ćemo obrazovni proces na dobrobit svih nas, ali i šire zajednice. Trenutno DV Radost ima 88 vrtićana, a realizacijom ovoga projekta smještajni kapacitet će se povećati za njih 50 do 70, ovisno o potrebama roditelja i programu koje budi trebali, – kazala je Bebić.

Panirano vrijeme izvođenja radova je 12 mjeseci, a nakon izgradnje slijedi i opremanje vrtića, za što je u proračunu Grada Metkovića za 2020. i 2021. godinu osigurano 1,2 milijuna kuna.

– Već sam mnogo puta istaknuo kako ovakvi projekti nisu samo izgradnja novih prostorija. Ovaj projekt je ulaganje u poboljšanje kvalitete života svih nas, ulaganje u našu djecu i ulaganje u našu budućnost!, – istaknuo je Milan.

Dječji vrtić Radost

POTPISANI UGOVORI

Čistoći Metković 1,5 milijuna kn za nabavku dvaju vozila za odvojeno prikupljanje otpada

Objavljeno prije

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu dvaju komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpadom potpisali su jutros u prostorijama gradske uprave ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te direktor poduzeća Čistoća Metković d.o.o.  Tomislav Jakić, a potpisivanju su, između ostalih, nazočili gradonačelnik Dalibor Milan, zamjenik gradonačelnika Damir Raić, župan Nikola Dobroslavić te zamjenica župana Žana Marević.

Riječ je o projektu vrijednom 1,8 milijuna kuna, pri čemu je iznos bespovratnih sredstava 1,5 milijuna kuna. Tim sredstvima će Čistoća Metković nabaviti dva vozila zapremnine 16 i sedam kubnih metara koja će povećati operativnost u odvozu odvojeno prikupljenog otpada od korisnika.

Nabava novih vozila dio je aktivnosti u izgradnji infrastrukture gospodarenja otpadom u Gradu Metkoviću, a gradonačelnik Dalibor Milan je istaknuo kako je po tom pitanju, u posljednje četiri godine, napravljeno više važnih iskoraka.

„Nakon što smo lani, među prvima u Hrvatskoj, od Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja dobili 10 i pol milijuna kuna za izgradnju sortirnice, imamo dobre vijesti i za projekt kompostane za koji bi uskoro trebali dobiti 11 milijuna kuna. Putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali smo i preko osam tisuća posuda za primarnu reciklažu koje bi do ljeta trebale biti podijeljene svim korisnicima na području grada, a uskoro se kreće i s manjom rekonstrukcijom na samom odlagalištu. Ukupno je Grad Metković u posljednje četiri godine uložio više od 47 milijuna kuna u sustav gospodarenja otpadom, a dobili smo 125 milijuna bespovratnih sredstava. Zaokruženi sustav gospodarenja otpadom u konačnici će nas dovesti do civilizacijskih standarda, 60 % odvojenih količina otpada te smanjenju odloženih količina na samom odlagalištu“, istaknuo je gradonačelnik Milan.

Aktivnosti Grada Metkovića u izgradnji infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpadom pohvalio je i ministar Ćorić.

„Želim čestitati Gradu Metkoviću na još jednom iskoraku u smjeru učinkovitoga gospodarenja otpadom. Gradonačelnik Milan i njegov tim dobro su pripremili projektnu dokumentaciju i uspješno aplicirali za nabavku dvaju vozila te na taj način pojačali svoju infrastrukturu za odvojeno prikupljanje otpadom“, kazao je ministar Ćorić.

Konačno odredište prikupljenoga otpada bit će županijski Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje za čiju je izgradnju raspisan natječaj.

„Kao što je poznato, Županija je objavila natječaj za radove na centru za gospodarenje otpadom, ali gradovi i općine moraju odraditi svoj dio posla kada je u pitanju recikliranje i odvajanje. Grad Metković je pravi primjer u Županiji kako se to radi“, kazao je župan Dobroslavić.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije