Ostanimo u kontaktu

GKS METKOVIĆ

Projekcija dokumentarnog filma ‘Glavu dolje, ruke na leđa’, redatelja Stipe Majić Pipe

Objavljeno prije

Ustanova za kulturu i sport Metković obavještavam Vas da će se u Gradskom kulturnom središtu Metković u utorak, 19. veljače u 19:00, održati projekcija dokumentarnog filma Glavu dolje, ruke na leđa, redatelja Stipe Majić Pipe.

GLAVU DOLE RUKE NA LEĐA dokumentarni je film koji obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju, te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore.

Nakon posljednjih proboja, oni koji su preostali u gradu zatiču se raspoređeni na nekoliko točaka. Do samoga kraja situacija se iz dana u dan rapidno mijenja – neki započinju dogovore o predaji, dok drugi ne odustaju od borbe. Tri su punkta borbe na kojima se paralelno odvijaju predaje. Ukršteno pratimo te tri frakcije branitelja i njihovo zarobljivanje.

Putem iskaza samih branitelja pratit ćemo zadnje dane borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Pratit ćemo njihovo putovanje od zarobljivanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi.

Detaljno ćemo predočiti svakodnevni život zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljaju najgore trenutke svojih života. Branitelji će se prisjetiti svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas.

Posljednji dio filma, obradit će izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije branitelja u normalan život.

O REDATELJU

Rođen listopada 1963. godine u Vukovaru. Nakon  završene srednje škole i odsluženog vojnog roka 1984-te godine, pokreće samostalnu djelatnost. Otvara samostalno ugostiteljski objekt, kafe bar „ MUSTANG“ na Trpinjskoj cesti, koji uspješno posluje sve do početka rata.

1991. g. dragovoljno se priključuje 3-oj bojnoj, 204 brigade i kao pripadnik „ŽUTIH MRAVA“ aktivno sudjeluje u zaustavljanju tenkovskih kolona  na Trpinjskoj cesti te obrani grada pod zapovjedništvom pok. General Bojnika Blage Zadre.

Nakon okupacije grada Vukovara i dolaska u Zagreb budi se interes za afirmiranje i ekranizaciju svega proživljenog u domovinskom ratu.

Tako 2011 godine skuplja građu za svoj prvi dokumentarni serijal od deset epizoda, pod radnim nazivom „BITKA ZA VUKOVAR“. U spomenutom projektu, potpisuje scenarij, režiju, i produkciju. Cijeli serijal je više puta prikazan na HRT.

Nakon toga osam godina bavi se istraživanjem jedne vrlo važne a nedovoljno rasvjetljene teme, a to je stradavanje vukovarske bolnice, ranjenika i djelatnika koji su radili u njoj. Krajem 2017. Sve spoznaje sažima u dokumentarni film. Odnosno seriju od četiri nastavka, pod nazivom „SRCE VUKOVARA“. Film je premijerno prikazan diljem Hrvatske i na HRT-i krajem 2017., dok je serijal prikazan na HRT-i 2018.

Paralalelno sa postprodukcijom filma o Vukovarskoj bolnici, u susretima i razgovorima sa protagonistima filma, javljaju mu se njegovi suborci i prijatelji koji su nakon pada grada Vukovara, završili u Srpskim logorima i kazamatima, sa molbom da im pomogne i da se njihova stradavanja pretoče u film. Uz puno napora i manjak financijskih sredstava, uspješno  završava dokumentarno igrani film „GLAVU DOLE RUKE NA LEĐA“. Ovaj film je ujedno i prvi iskorak autora u igranu formu. Naime dokumentacijski materijal vezan za temu pada i odvođenja Hrvatskih branitelja u srpske logore, nije bilo lako naći. Ali uz mnogo truda i upornosti se ipak u tome uspjelo. Ali se zaključilo da fali onaj esencijalni dio priče. A to su mučenja i torture logoraša. I tu u dogovoru sa par svojih prijatelja i suradnika donosi odluku o snimanju igranih scena u cilju što vjerodostojnijeg prikazivanja svih zvjerstava i mučenja koja su prošli Hrvatski branitelji. Film završen koncem 2018-te godine i prikazuje se diljem Hrvatske.

Po završetku filma „GLAVU DOLE RUKE NA LEĐA“, koncem  2018 godine i početkom 2019 godine, producira i kreće u snimanje prvog kratkog igranog filma, radnog naslova „SRETAN BOŽIĆ / MIR I BLAGOSTANJE“ koji tematizira, očaj i potcjenjivanje koliko  Hrvatskih branitelja i njihove borbe, toliko i Hrvatske države za koju su se borili. Posebnost ovoga filma je što se uz profesionalne glumce u naslovnoj ulozi nalazi autentični Hrvatski branitelj i uznik iz Srpskih logora. Film je trenutno u postprodukciji, a završetak i premijera ovisi o financijskim mogućnostima, jer kao ni za predhodne, niti za ovaj film Hrvatske institucije nisu imale sluha u smislu bilo kakve financijske pomoći.

U planu je snimanje dokumentarno animacijskog filma „ISPOD RADARA“, za koji se upravo završava scenarij. To je film o Samostalnom zrakoplovnom vodu tj. pilotima poljoprivrednih aviona koji su u Slavoniji po neprijateljskim položajima za vrijeme Domovinskog rata bacali humanitarnu pomoć za Vukovarsku bolnicu i improvizirane bombe po neprijateljskim linijama koje su branitelji sami proizvodili.

Dakle Stipo Majić, hrvatski branitelj s TRPINJSKE CESTE, ljubitelj filma i čuvar istine o Domovinskom, ratu skupa sa svojim  ratnim prijateljima i kreativnim suradnicima ide dalje.

Ulaz na projekciju je slobodan.

PETO KOLO MTKVIZA

Prvo mjesto pripalo ekipi ‘AVŽ’, tri ekipe podijelile drugo mjesto, a sve ekipe uživale u rižotu

Objavljeno prije

Sinoć je u Ćakuli održano peto kolo pete sezone MTKviza na kojem je nastupilo dvadeset ekipa.

Prvo mjesto s osvojenih 880 bodova pripalo je ekipi AVŽ, dok su čak tri ekipe s 860 osvojenih bodova podijelile treće mjesto. Radi se o ekipama Dildo Baggins, Zvončići i John Beer. Nagradu za najbližu procjenu osvojila je ekipa Smokovo.

U pauzi su se sve ekipe počastile rižotom i pićem, a kako je to sve izgledalo pogledajte u galeriji koju smo vam pripremili:

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije