Ostanimo u kontaktu

ZA SKLADNIJE I UGODNIJE PREDŠKOLSKE DANE

Program prema pedagogiji Marije Montessori u Dječjem vrtiću Metković

Objavljeno prije

U sklopu Projekta „ Za skladnije i ugodnije predškolske dane u Dječjem  vrtiću Metković“ UP.02.2.2.08.0020 koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u 100%-tnom iznosu, unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., nova pedagoška godina započinje uvođenjem programa prema pedagogiji  Marije Montessori. Provedbom projekta educirane su dvije odgojiteljice i opremljena je soba dnevnog boravka prigodnim namještajem i didaktikom. Projekt provodi Grad Metković u partnerstvu s Dječjim vrtićem Metković. Vrijeme provedbe projekta je 30 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 6.083.886,65 kn.

Montessori pedagogija temelji se na načelu  „Pomozi mi da to učinim sam“. Montessori program ostvaruje se tijekom 10-satnog boravka djece, u jednoj mješovitoj skupini, u Dječjem vrtiću Metković. Namijenjen je djeci od 3-7 godina života (mješovita skupina). Mješovite skupine su značajan faktor u programu jer mlađa djeca uče od starijih, a stariji razvijaju empatiju prema mlađima. Zajedničko druženje, sudjelovanje u aktivnostima čine ih važnim i radosnim. Osnovno načelo rada u Montessori skupini je upoznavanje djeteta, promatranje njegovog razvoja i uočavanje njegovih posebnih interesa.

Montessori materijal postavljen je na police koje su otvorene i djeci dostupne. Materijal se postavlja tako da vodi dijete od lakših prema težim vježbama, od konkretnog prema apstraktnom, ovisno o dobi djeteta. Materijal se uvijek vraća na njegovo mjesto. Sve je grupirano, raspoređeno po područjima odgojiteljsko-obrazovnog rada:

* Poticanje samostalnosti (praktični život)

* Osjetilnost (senzoričko područje)

* Matematika

* Jezično područje

* Kozmički odgoj (priroda)

Materijal se izrađuje od prirodnih materijala i obojen je prirodnim bojama. Materijali su jedinstveni, te u svakom prostoru postoji jedan primjerak određene aktivnosti, time se djecu uči strpljenju i dogovoru-hoće li netko od njih čekati red ili raditi u paru.

 „Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Metkovića.“

GIMNAZIJA METKOVIĆ

Održana 4. Dnevna doza fizike u pojačanom izdanju

Objavljeno prije

Danas je u Gimnaziji Metković održano zanimljivo događanje u organizaciji profesorica fizike Angele Ćelić i Ane Dragović i maturanata koje je okupilo veliki broj učenika i posjetitelja, a radi se o 4. Dnevnoj dozi fizike.

Profesorica Angela Ćelić nam o događaju kaže: ‘Ovo nam je 4. Dnevna doza fizike koju organiziramo u našoj školi. Ove godine smo je odlučili održati malo ranije jer su naši maturanti koji su završili školu izrazili želju da prije nego što odu na fakultet sudjeluju u tradicionalnoj Dnevnoj dozi, tako da smo sve organizirali na početku umjesto, kao inače, pred kraj školske godine.’

Događaj je organiziran po sobama, pa su tako posjetitelji mogli zaviriti i sudjelovati u sobi s iluzijama, sobi sa strujom, sobi za eksperimente s tekućinama i vodom, escape roomu, mogli su pravili i lansirati projektile, programirati svoje igrice, a po prvi put ove godine istraživati i svijet kemije.

Ove godine imaju i pojačanje jer je jedna maturantica, sada studentica fizike, dovela i svoje kolege s fakulteta koji su joj došli u goste da vide kako to izgleda. Inače, ta 2015./16. generacija maturanata je bila prva generacija koja je organizirala Dnevnu dozu fizike sa svojom profesoricom.

‘Vidimo da svi uživaju, djeca uživaju, mi uživamo i nastavljamo i dalje. Imamo podršku škole, ravnatelja, Grada i nadamo se da će tako i ostati!’ – zaključuje profesorica Ćelić.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije