PREDAVANJA

Problematika voda sliva rijeke Neretve i Trebišnjice

Skup su predvodili dr. Mijo Vranješ, sa splitskog Građevinskog fakulteta i profesor Davor Romić, sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Objavljeno 7. listopada 2013. u kategorijama: Metković, News, Poljoprivreda.

tokovi

U petak, 4. listopada u Gradskom kulturnom središtu Metković održan je skup na temu problematike i gospodarenja voda u dolini Neretve koji su predvodili dr. Mijo Vranješ, sa splitskog Građevinskog fakulteta i profesor Davor Romić, sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Na skupu koji je trajao nešto više od sat vremena većinom se govorilo o Neretvi, Trebišnjici i dolini Neretve, pojasu koji je oblikovan ljudskom rukom, odnosno melioraciji zemljišta i obodnim kanalima uz okolna brda bez kojih bi se dolina pretvorila u močvaru.

Glavna tema bila je narušena ravnoteža između dotoka slatke vode i prodora mora, odnosno kako je ta ravnoteža narušena zbog smanjenog nanosa i regulacije produbljivanja korita rijeke, dok je s druge strane utjecaj mora ogroman, osim utjecaja plime i oseke, na sami slanitet utječe i prodor kroz dublje slojeve krša.

Također nije izostavljen ni problem sa gradnjom sustava Gornjih horizonata koji je velik i ozbiljan, te ga ne treba podcjenjivati. Sustav bi se mogao kontrolirati dobrim gospodarenjem voda, kao u primjeru sliva Neretve i Trebišnjice koje je dobro istraženo, gdje je poznato otjecanje kišnice i sistem ponora i izvora, dok je s drugu stranu duboko tečenje kroz krš nepoznato i neistraženo.

Nadalje, i razina mora ima veliki utjecaj, u odnosu na 2012. godinu prikazuje se nekoliko milimetara rasta, također promijenjene su i klimatološke prilike, pa je slanost u donjem toku na području Vidrica gdje prodire kroz dublje slojeve krša uvelike povećana.

Hrvatska vlada aplicirala je projekt navodnjavanja, za koji je u tijeku izdavanje dozvola. Kako je HE Jablanica projektirana da osigura minimalni protok za navodnjavanje planira se i gradnja umjetne akumulacije iznad Vidrica, s koje bi se kvalitetna voda razvodila do parcela.

U svemu tome ključna stavka je izgradnja pregrade na Neretvi kojom bi se zaustavio prodor soli i osigurale količine kvalitetne slatke vode, s drugu stranu to dovodi do prekida plovnosti i nestanka Luke Metković, tako da je krajnje vrijeme da se odluči između turizma i usluge ili poljoprivredne proizvodnje.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari