Ostanimo u kontaktu

PREDAVANJA

Problematika voda sliva rijeke Neretve i Trebišnjice

Objavljeno prije

tokovi

U petak, 4. listopada u Gradskom kulturnom središtu Metković održan je skup na temu problematike i gospodarenja voda u dolini Neretve koji su predvodili dr. Mijo Vranješ, sa splitskog Građevinskog fakulteta i profesor Davor Romić, sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Na skupu koji je trajao nešto više od sat vremena većinom se govorilo o Neretvi, Trebišnjici i dolini Neretve, pojasu koji je oblikovan ljudskom rukom, odnosno melioraciji zemljišta i obodnim kanalima uz okolna brda bez kojih bi se dolina pretvorila u močvaru.

Glavna tema bila je narušena ravnoteža između dotoka slatke vode i prodora mora, odnosno kako je ta ravnoteža narušena zbog smanjenog nanosa i regulacije produbljivanja korita rijeke, dok je s druge strane utjecaj mora ogroman, osim utjecaja plime i oseke, na sami slanitet utječe i prodor kroz dublje slojeve krša.

Također nije izostavljen ni problem sa gradnjom sustava Gornjih horizonata koji je velik i ozbiljan, te ga ne treba podcjenjivati. Sustav bi se mogao kontrolirati dobrim gospodarenjem voda, kao u primjeru sliva Neretve i Trebišnjice koje je dobro istraženo, gdje je poznato otjecanje kišnice i sistem ponora i izvora, dok je s drugu stranu duboko tečenje kroz krš nepoznato i neistraženo.

Nadalje, i razina mora ima veliki utjecaj, u odnosu na 2012. godinu prikazuje se nekoliko milimetara rasta, također promijenjene su i klimatološke prilike, pa je slanost u donjem toku na području Vidrica gdje prodire kroz dublje slojeve krša uvelike povećana.

Hrvatska vlada aplicirala je projekt navodnjavanja, za koji je u tijeku izdavanje dozvola. Kako je HE Jablanica projektirana da osigura minimalni protok za navodnjavanje planira se i gradnja umjetne akumulacije iznad Vidrica, s koje bi se kvalitetna voda razvodila do parcela.

U svemu tome ključna stavka je izgradnja pregrade na Neretvi kojom bi se zaustavio prodor soli i osigurale količine kvalitetne slatke vode, s drugu stranu to dovodi do prekida plovnosti i nestanka Luke Metković, tako da je krajnje vrijeme da se odluči između turizma i usluge ili poljoprivredne proizvodnje.

ZIMSKE RADOSTI

U Metkoviću pada snijeg! /FOTO-VIDEO/

Objavljeno prije

Foto/Video: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Prve pahulje snijega počele su padati u utorak, 8. siječnja, u večernjim satima na području Metkovića. Živa u termometru spustila se na 0°, a prve pahulje pojavile su se oko 19.30 sati.

Prognoza za večeras je najavila pad temperatura i snijeg, koji bi se ovoga puta moga zadržati malo duže.

2012., 2015. i evo 2019. godine u Metkoviću bi mogli uživati u zimskim radostima.

Pratite Metković NEWS, izvještavati ćemo Vas slikom i videom.

Metković 19,30 sati:

Centar Metkovića, 22,45 sati

Nastavi čitati

U SIJEČNJU BESPLATNI TRENINZI

Karate klub Metković upisuje nove članove

Objavljeno prije

Karate klub Metković

Tijekom mjeseca siječnja 2019. Karate klub Metković nudi BESPLATNE TRENINGE svim zainteresiranim od 6 godina pa nadalje, da se u tom vremenu upoznaju sa ovom drevnom vještinom samoobrane i sportom koji razvija motoriku cijelog tijela, jedan od sportova i kojeg doktori preferiraju za mlađe uzraste, kao bazični sport za daljnje sportsko razvijanje djeteta.

Pored učenja karatea, u klubu treniraju vrhunski treneri od kojih tri posjeduju trenerske diplome, smjer karate, od Kinezoloških fakulteta i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Trenira se u novom, tek napravljenom klimatiziranom, toplom i ugodnom prostoru kluba, prilagođenom ovom sportu, sa svom potrebnom opremom za karate i kondicijski program kroz 8 postojećih sprava za vježbanje, u samom centru grada.

– Postanite član Karate kluba Metković, koji sad broji 92 člana, trenirajte sa Balkanskim viceprvacima, reprezentativcima Hrvatskog karate saveza, putujte i budite natjecatelj  na blizu 30 turnira tijekom godine i družite se na svim klupskim manifestacijama.

Karate klub Metković daje garanciju da će svako dijete u klubu postati samouvjerenije u sebe, fizički jače, biti poslušnije, poštivati sebe, vršnjake , starije i sve vrijednosti klupskog kodeksa, – poručuju iz KK Metković.

Dođite na adresu kluba Kneza Branimira 4, (bivša Lesnina-Anaid) iznad igraonice Zvrk, ponedjeljkom srijedom i petkom od 17,25 do 22,00 sata ili nazovite na 098 171 36 36.

Sve o Karate klubu Metković možete vidjeti na web adresi kluba www.kkmetkovic.hr.

Nastavi čitati

Najčitanije