Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PELJEŠKI MOST

Pristupne ceste će kasniti, izvođači nisu računali na probleme s brodskim transportima

Objavljeno prije

Pelješki most, kažu, u promet puštaju u svibnju, to je praktično gotova stvar. Ali, ako Most Ston još ne bude gotov, kuda će prolaziti toliki automobili?

Nešto malo manje od dva i pol kilometra Pelješkog mosta praktično je završeno, od srpnja se dovršavaju radovi poput hidroizolacije, sigurnosne infrastrukture kao što je postavljanje ograde, zatim asfaltiranje i to bi više ili manje bilo to.

U međuvremenu se zakomplicirao onaj drugi dio, pristupne cesta. Za portal Morski iz Hrvatskih cesta su odgovorili da bi se “mogao prolongirati” završetak izgradnje jednog od tri dijela stonske zaobilaznice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Projekt stonske obilaznice sastoji se od tri cjeline sa zasebnim građevinskim dozvolama. Prva dionica povezuje čvor Zaradeže i čvor Prapratno, druga dionica podrazumijeva izgradnju čvora Prapratno dok treća dionica povezuje čvor Prapratno i čvor Doli.

Treća dionica je ona koja bi lako mogla kasniti, i to zbog “velike potražnje i smanjenih kapaciteta za prijevoz tereta u pomorskom prometu”. Drugim riječima, izvođači imaju problema s nalaženjem barži tegljača kojima iz Brodogradilišta Split trebaju dovesti elemente Mosta Ston.

Iz Hrvatskih cesta navode dalje:

“Početak korištenja pelješkog mosta za promet je u korelaciji sa dovršetkom radova na pristupnim cestama koje izvode ‘Strabag’ i ‘AVAX S.A.’. Budući da će sa svibnjem 2022. biti gotovi radovi na pristupnim cestama na dionici od Komarne do čvora Prapratno (uključivo i sam čvor), u tom trenutku bit će moguće pustiti promet preko mosta Pelješac kao i na 22 km nove trase preko Pelješca, neovisno o dovršetku treće dionice na obilaznici Stona.”

To bi, dakle, značilo da bi, do završetka Mosta Ston, promet s Pelješkog mosta morao privremeno ići kroz sam Ston. Most Ston se, inače, kao problematičan spominjao i ranije, u listopadu, već tada u kontekstu “problema s dopremanjem materijala za gradnju”.

Tada se, međutim, kao problem nije spominjao sam transport dijelova iz splitskog škvera, nego poskupljenja građevinskog materijala tijekom pandemijske krize, za što su iz Hrvatskih cesta tada rekli da ih to ne zanima, nego da izvođač ima rok u kojem se obavezao završiti radove, piše RTL.hr.

MEMORIJALNA IZLOŽBA 'U MEDITERANSKOJ NOĆI'

Prirodoslovni muzej Metković poziva na otvorenje izložbe Nikole Vučkovića

U Subotu, 1. listopada u 11 sati, izložba ostaje otvorena do 20.prosinca 2022.

Objavljeno prije

U Prirodoslovnom  muzeju Metković  čuvati će se memorijalna građa, ostavština Nikole Vučkovića koja se će činiti sastavni dio trajnog fundusa muzeja, donacija njegove supruge Dragane Nuić Vučković.

Memorijalna izložba Nikole Vučkovića ‘U mediteranskoj noći‘ biti će otvorena u subotu, 1. listopada u 11 sati, i ostaje izložena do 20. prosinca 2022.

Nikola Vučković ( 5.1. 1956. Metković – 16.6. 2020. Mostar) Osnovnu je školu završio u Metkoviću, a Srednju školu primijenjenih umjetnosti – smjer kiparstvo i industrijsko oblikovanje završio u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1980. godine u klasi prof. Alije Kučukalića. Bio je član Hrvatskih društava likovnih umjetnika Split i Dubrovnik, te član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Uz kiparstvo bavio se slikarstvom i dizajnom, izlagao je samostalno na 50 izložbi u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Maleziji. Sudjelovao je na preko 300 skupnih selektivnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, te je dobitnik više strukovnih nagrada za crtež i kiparstvo. Autor je 18 javnih spomenika i skulptura u Hrvatskoj i BiH. Autor je zastave i grba grada Metkovića, te Velikog štita kneza Domagoja. Od 1996. godine bio je zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru kao redovni profesor kiparstva i kiparske tehnologije. Bio je gostujući profesor kiparstva na Pedagoškom odsjeku likovne kulture Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, te na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Osnivač je Udruge likovnih umjetnika En Face u Širokom Brijegu i  Međunarodne likovne manifestacije „Privatno i javno“, te utemeljitelj nagrade za mlade umjetnike od 2003. godine. Uz svoj kiparski atelje u Širokom Brijegu otvorio je u umjetničku NV galeriju 2018. godine u kojoj se organiziraju samostalne i skupne izložbe likovnih umjetnika.

Djela Nikole Vučkovića su u mnogim privatnim zbirkama, te kolekcijama galerija u kojima je izlagao u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nagrade i priznanja:

  • Nagrada za skulpturu PTICA na Opuzenskom Salonu, Opuzen 1985.
  • Treća nagrada za skulpturu na izložbi Pasionske baštine u Zagrebu, Muzej Mimara, 2005.
  • Prva nagrada za crtež na Analu crteža BiH u Mostaru, 2005.
  • Prva nagrada ( izvedbena ) na natječaju za Spomenik domovinskom ratu Županije  Dubrovačko- Neretvanske, 2006., Bistrina, Vjetreni Mlin
  • Treća nagrada za crtež na Analu crteža BiH u Mostaru, 2006.
  • Grand-Prix na Analu crteža BiH, Mostar 2007.
  • Nagrada za kiparstvo i instalaciju,V. Međunarodni bijenale minijature BiH, Tuzla 2009.
  • Nagrada Grand-Prix na V. Međunarodnom bijenalu minijature BiH, Tuzla 2009.
  • Nagrada za kiparstvo na I. Internacionalnom analu minijature, Galerija GM Muzeja suvremene umjetnosti minijature, Tuzla, 2011.
  • Nagrada grada Metkovića za životno djelo (posthumno), Metković, 2021.

Ostavština koja  će se čuvati u Prirodoslovnom muzeju Metković ispisuje njegov život ostvarenim djelima pridonoseći svojom raznolikošću mozaiku jednog životnog iskustva, jedne  struke, jednog puta koji je obilježio razvoj mnogih studenata i kolega .

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije