Ostanimo u kontaktu

NOĆ MUZEJA 2021.

Prirodoslovni muzej Metković poziva na virtualanu izložbu Dragane Nuić-Vučković ‘Ludi svijet’

Objavljeno prije

S obzirom na epidemiološku situaciju službeno otvorenje će se održati uz obvezu pridržavanje epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, do 10  osoba koje u prostoru mogu u isto vrijeme. Molimo posjetitelje za razumijevanje.

Izložbu možete razgledati u stalnom postavu muzeja u radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 9 do 16 sati, a subotom od 9 do  14 sati te na mrežnim stranicama muzeja.

Djelo i reakcija; nudimo vam još jednu izložbu koja korespondira s trenutkom u kojemu živimo, zatvorili smo oči pred nezapamćenim i ubrzanim odumiranjem  prirode u posljednjih 50 godina, koje jeizazvano promjenama na zemlji i u moru:  zagađenjem,novim bolestima staroga uzroka/nebrige, masovnim izlovom koji dovodi do istrjebljenja flore i faune, promjenom klime i stvaranjem invazivnih biljnih i životinjskih vrsta.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Umjetnici koji imaju otvoreno srce i um za istraživanje i izražavanje kolektivnih strahova i nada imaju zadatak usmjeriti nas posredno kroz svoje djelona istraživanje, strah i tama su proživljeni, a na nama je da ih vidimo baš kao i nadu.

Poznavatelji opusa Dragane Nuić-Vučković prepoznat će da je  tematsko područje i dalje isto – svijet figuracije s motivima ljudskog lika i svijeta prirode, pristup u obradi motiva i sadržaja nije se značajno promijenio. Svaka slika je istovremeno traganje, propitkivanje i zauzimanje stava, umjetnost pripovijedanja. Život u kojemu se odgovor na vanjska i unutarnja, pozitivna i negativna iskustva stvarnosti uvijek pronalazi u slici.

„Pričam o  promjeni, međuljudskim odnosima, općenito promjenama u prirodi, ugrožavanju biljnih i životinjskih vrsta, uništenju civilizacije (Veliki žderač), o strahu (Ptice će kljucati ljude), o izobličenim moralnim težnjama i načelima, izbjegavanju odgovornosti, ali i o nadi u duhovno pročišćenje (Majka priroda), u osvješćenju čovjeka (Hodam u svjetlosti puna cvijeća)“, ističe autorica.

Prirodoslovni muzej Metković

Virtualana izložba Dragane Nuić-Vučković ‘Ludi svijet’

TRG KRALJA TOMISLAVA

Plesom otvorena 36. Smotra folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’

Objavljeno prije

Svečano je bilo u subotu na Trgu kralja Tomislava, nakon godine stanke održana je 36. Smotra folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’.

Nakon nastupa Dječje skupine KUD-a Metković, koja je izvela ‘Desanski šotić’, publici su se prigodno obratili savjetnica župana Žana Marević, izaslanica gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana, direktorica TZ grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur te predsjednik KUD-a Metković Mato Obrvan. Program je vodila Romana Gabrić.

Folklorne nastupe otvorile su dvije sekcije KUD-a Metković koje su izvele ‘Neretvansku šetnju’ i ‘Na Neretvu misečina pala’. Potom je FD ‘Kumpanija’ iz Vela Luke’ izveo impresivni ‘Ples od boja’, a uslijedio je i nastup druge sekcije toga društva koja je izvela ‘Marfinu’. KUD ‘Stjepan Radić’ Pridvorje izveo je ‘Pridvorksu poskočicu i Potkolo’, a KUD ‘Sveti Juraj Osojnik’ tradicionalni ‘Linđo’. KUD Lastovo izveo je ‘Lastovsko i Pokladarsko kolo’, FKU ‘Primorska lijera’ oduševilo je s ‘Primorskim kolom’, a KUD ‘Natko Nodilo’ iz Babina Polja s otoka Mljeta izvelo je ‘Škampa Boško i Poskočica’. Kao posljednji, nastupili su KU ‘Linđo’ koji su izveli ‘Kolo Linđo’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije