Ostanimo u kontaktu

VERTIKALNI VRTOVI

Prirodoslovni muzej Metković najavljuje niz radionica ‘Zazelenimo grad’

Objavljeno prije

Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja obilježavaju se 18. svibnja, a tim povodom u Prirodoslovnom muzeju Metković priredit će se niz radionica pod zajednički nazivom ‘Zazelenimo grad’Prva radionica je u subotu, 11. svibnja od 10 do 12 sati.

Ukoliko imate plastične boce koje više ne koristite, a ne znate što uraditi s njima, donosimo odličnu ideju kako plastičnim bocama možete dati drugu šansu. Uz malo mašte i kreativnosti, možete napraviti lijep vertikalni vrt, te unijeti malo živosti u životni prostor.

Donesite svoje boce, a humus za sadnju i biljke vam daruju Agrovrt Bošković i Poljopromet Metković.

Ovogodišnjoj  temi međunarodnog dana muzeja „Muzej kao središte kulture: budućnost tradicije“, pridružit će se Prirodoslovni muzej Metković  postavljajući pitanje: hoće li Prirodoslovni muzej postati mjesto podsjećanja na izgubljeni živi zavičaj? Danas i male gradske sredine svojom infrastrukturom djeluju lokalno na promjenu klime, toplinski otoci koji nastaju zbog prevelike izgrađenosti, nedostatka zelenih površina, povećanog hlađenja zgrada ljeti i  dodatnog zagrijavanja okolnog prostora utječu na promjene u bio raznolikosti cjelokupnog područja. Globalne klimatske promjene jedno su od najvažnijih pitanja današnjice i njihov utjecaj na cjelokupan živi svijet.

Upoznat će sugrađane s idejom vertikalnih vrtova, tamo gdje nije moguće drugačije vratiti živi svijet u urbanu sredinu. To je ideja  koje možemo zahvaliti francuskom botaničaru Patricku Blancu  koji je 80-tih godina tijekom studentskog putovanja na Tajlandu uvidio kako biljke mogu rasti na svim zamislivim površinama – od padina do stijena, naravno ako  imaju dovoljno vode i svjetlosti. Zeleni vertikalni  prostori, osim što urbani okoliš čine privlačniji izgledom, djeluju pozitivno i na okolno stanovništvo, pomažući pritom u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja. Također, zelenilo na krovovima i zidovima potoče bioraznolikost privlačenjem lokalnih ptica i kukaca, a može pomoći i u ublažavanju klimatskih promjena. Vertikalni vrtovi smanjuju onečišćenje zraka i uklanjaju ugljikov dioksid iz zraka, zamjenjujući ga s kisikom. Budući da se u gradovima sve veći fokus stavlja na kakvoću zraka, upravo vertikalni vrtovi predstavljaju jedan od načina borbe protiv onečišćenja unutar mikroklime određene konstrukcije.

Kroz niz radionica PMM pružit će zainteresiranima mogućnost izrade jednostavnih vertikalnih vrtova od mahovine, za djecu kako izraditi zeleni grafit koji diše te će se postaviti jedan primjerak i na kamenu fasadu muzeja kao trajnu inspiraciju.

 

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Potvrđena prisutnost britanskog soja virusa u DNŽ

Objavljeno prije

U Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije stigli su rezultati za dio uzoraka testova na COVID-19, koji su poslani na sekvencioniranje kako bi se utvrdila eventualna prisutnost novih sojeva virusa.

Od pristiglih 14 uzoraka, za njih tri je utvrđeno da su britanski soj, a radi se o uzorcima dvije osobe s područja Konavala i jedne osobe iz Dubrovnika.

Budući da se britanski soj i do 50 posto brže širi od originalnog koronavirusa, to je vjerojatno ubrzalo širenje virusa na širem dubrovačkom području.

Pozivamo još jednom sve sugrađane na striktno pridržavanje epidemioloških mjera. Pridržavanje istih najbolja su zaštita od brzog širenja virusa, posebice kada govorimo o novom, britanskom soju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije