Ostanimo u kontaktu

PROSVJETA

Prijepori oko Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju prosvjetnih radnika

Objavljeno prije

Pravilnik o napredovanju i nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja u osovnnim i srednjim školama i učeničkim domovima bio je na ravnoj raspravi te je izazvao brojne komentare.

Izmjene se donose nakon pune 23 godine, a prvi put uvodi se i mogućnost najboljih kadrova u prosvjeti.

Uvodi se nova kategorija u napredovanju-izvrstan savjetnik (povišica 30 posto), a propisuje se čak osam kategorija i 66 kriterija koji će se vrednovati u procesima napredovanja. Tijekom ove godine prvih 500 najboljih dobit će jednokratnu nagradu od 10.000 kuna.

Međutim, prosvjetni radnici baš i nisu oduševljeni prijedlozima, a najviše nejasnoća izazvao je članak 8., koji se tiče kriterija i kategorija stručno-pedagoškog rada prilikom napredovanja i nagrađivanja. Učitelji smatraju da nisu dovoljno precizirani svi poslovi i postignuća koja donose bodove. Neki smatraju da će se pretjerano bodovati izvannastavne aktivnosti, nije sve jasno ni po pitanju mentorstva, kao ni vrednovanje onih koji predaju više predmeta jer u strukovnim školama ima nastavnika koji predaju pet ili više predmeta.

Neki prosvjetni radnici ne slažu se s ovlastima ministrice Divjak koja, bez obzira na odluke povjerenstva može uskratiti potpis na rješenja o napredovanju i nagrađivanju pa predlažu da bi o tomu trebalo odlučivati neovisno tijelo.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja spremno je uvažiti određene kritike, primjedbe i komentare iz javne rasprave koji se pokažu kvalitetnijima od ponuđenih rješenja.

POČELI UPISI - NA VRIJEME OSIGURAJTE SVOJE MJESTO

UČILICA – Prvi specijalizirani centar za pripremu maturanata za državnu maturu u ovome kraju

Objavljeno prije

Upisi u Učilicu Metković su u punom jeku te se upisuju maturanti iz svih dijelova doline Neretve i šire. Pristupnici za tečajeve predmeta koji se traže za državnu maturu pristižu, osim iz Metkovića, iz Ploča, Vrgorca, Čapljine, Opuzena, Ljubuškog, Neuma i Makarske.

Učilica nudi kompletne i temeljite pripreme iz svih obveznih predmeta: hrvatskog jezika, matematike i engleskog jezika te iz svih izbornih predmeta: fizike, kemije, biologije, politike i gospodarstva te psihologije.

Kako doznajemo, Učilica bilježi prolaznost svojih polaznika od 94%, za razliku od hrvatskog prosjeka koji je oko 70%. Maturanti ovog podneblja sada imaju mogućnost kontinuiranih priprema kroz cijelo drugo polugodište, što su dosad uživali maturanti zagrebačkih i splitskih škola.

Učilica

Prošlogodišnji rezultati na razini Hrvatske su bili poražavajući, a nedavni štrajk prosvjetara također ne ide na ruku maturantima, koji se sada moraju intenzivnije i kvalitetnije spremati.

Pripreme u Učilici počinju za nešto više od mjesec dana i traju kroz drugo polugodište. Upisi su otvoreni do samog početka priprema ili do popune grupe polaznika. Svoje mjesto maturanti mogu zauzeti online upisom preko web-stranice www.ucilica.eu ili pozivom na broj 099 / 6676 – 838.

Satnice, programi i radni materijali u Učilici prate u potpunosti ispitni katalog državne mature te usko specijaliziraju polaznike za ispite državne mature.

Sva događanja vezana uz tečajeve i programe Učilice možete pratiti i na facebook stranici @ucilicametkovic te instagram profilu ucilica_metkovic.

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije