Ostanimo u kontaktu

OBRAZOVANJE

Prijepori oko kurikularne reforme ne mogu umanjiti njezin značaj

Objavljeno prije

škola, učionica

U dijelu hrvatskih osnovnih i srednjih škola započela je eksperimentalna faza Cjelovite kurikularne reforme koju predvodi ministrica Blaženka Divjak, s posebnim naglaskom na dualno srednjoškolsko obrazovanje, koje je poznato u većini zemalja u EU.

Naime, Cjelovita kurikularna reforma obuhvaća promjene u osnovnoj i srednjoj školi, koje se u prvoj fazi odnose na prvi i peti razred osnovne škole te na prvi razred četverogodišnjih srednjih škola, a u suradnji s Gospodarskom komorom, i trogodišnjih i dvogodišnjih strukovnih programa.

Među brojnim prijeporima na početku eksperimentalne faze isticali su se oni vezani za kašnjenje tableta i nekih udžbenika, do niza drugih prigovora upućenih ministrici Divjak.

Tako su se pojavile informacije o ukidanju zemljopisa, povijesti, kemije i biologije u školi, iako to nije točno.

Ti programi nisu ukinuti u četverogodišnjim i petogodišnjim srednjim školama (gimnazije i strukovne), ali ipak jesu u trogodišnjim i dvogodišnjim, a evo i zašto.

Strukovni programi trogodišnjeg i dvogodišnjeg trajanja pripremaju učenika za rad u industriji, obrtništvu i drugim granama gospodarstva, a samo školovanje završava obranom završnog rada. Dio programa ostvaruje se u radnom procesu (kod poslodavaca), te manjim dijelom u školi.

Učenik koji završi trogodišnji program može steći i višu razinu kvalifikacije nastavljanjem obrazovanja ili polaganjem dopunskih ili razlikovnih ispita, a može nastaviti obrazovanje i na višim obrazovnim razinama (fakulteti).

Ove školske godine u sustav eksperimentalnog djelomičnog dualnog sustava upisano je 156 učenika u 11 srednjih škola. Mnogi smatraju da je i učenicima u strukovnim školama potrebno i opće obrazovanje, pa stoga predlažu uvođenje izborne nastave iz zemljopisa, povijesti, kemije i biologije, samo se pitaju koliko će učenika biti zainteresirano za takve oblike dodatnog obrazovanja.

Iz nekih škola stižu informacije da će profesori odbačenih programa ostati bez satnice za punu plaću, ili bez posla uopće.

Ministrica Divjak jasno je rekla da niti jedan nastavnik neće ostati bez posla te da postoje mehanizmi zbrinjavanja tehnološkog viška nastavnika.

Bilo kako bilo na reformske zahvate čekali smo desetljećima. Ako se u prvoj provedbenoj fazi i pojave određeni problemi, do početka Cjelovite reforme oni se mogu zajedničkim naporima svih subjekata u obrazovnom lancu i riješiti.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

VAPAJ MAJKE

Pomozimo u liječenju 35-godišnjeg Markice

Objavljeno prije

Već smo objavljivali vapaj majke, Anđelki Andričić, koja moli za pomoć pri liječenju svoga teško bolesnog sina Markice, koji od rođenja ima cerebralnu paralizu, a nakon trogodišnjeg bolničkog liječenja radi urinarnih infekcija dobio je sepsu i strašni dekubitis te su mu trebali odrezati obje nogu u kuku. Majka na tu visokorizičnu operaciju nije pristala, potražila je alternativna rješenja te vas moli za pomoć.

– Dragi moj narode, prisiljena sam malo, malo, pa davat, pa pisat ovo i slati Vam jer samo ste mi vi još preostali, jer život mog Markice u Zagrebu za institucije, nažalost, ne znači ništa.

Ja vjerujem da imate veliko srce i da ćete pomoći i da nećete mom sinu Markici okrenuti leđa ili ga ignorirati. Vjerujem u dragog Isusa i vašu plemenitu dušu i da ćete pomoći. Markica vas puno voli i pozdravlja. Moj sin je veliki heroj i bori se sa teškom bolesti. Zato, dragi narode, molim vas kao Isusa razapetog, pomozite i moj Markica će vam jednog dana uzvratiti tu veliku ljubav prema njemu.

http://www.in-portal.hr/in-portal-news/vijesti/14800/hzzo-ocitovanje-u-vezi-lijecenja-mladica-s-invaliditetom-markice-andricica

https://fenix-magazin.de/na-izmaku-snaga-andelka-andricic-moli-pomoc-za-lijecenje-svog-sina

Markica AndričićObitelj Markice Andričića nalazi se u vrlo teškoj situaciji i svaka je pomoć dobro došla. Financijski im možete pomoći uplatom na račun:

Markica Andričić, Zagrebačka banka, HR 1023600003237802475
SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Kontakt: Anđelka Andričić: 098/958 47 22
Adresa: 10360 Sesvete, 144. brigade Hrvatske vojske

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije