Ostanimo u kontaktu
ULTIMATE SPORTS GYM – 1200×250

VAŽNE OBLJETNICE

Prije 50 godina proradio je Radio Metković

Objavljeno prije

U kolovozu 1971. godine uglavnom su privedene kraju sve pripreme za početak emitiranja Radio Metkovića. U rujnu je održana audicija za spikere pod nadzorom pokojnih profesora Ive Bućana, Ante Brečića Feđe, te novinara iz Splita Frane Jurića, Miroslava Orlovića i Hrvoje Šakote.

Temelje za osnivanje Radio Metkovića udario je legendarni Miroslav Orlović osnivanjem svoje Radio-šupe i nizom tehničkih izuma.

Nakon audicije krenula su ispitivanja čujnosti, usmjeravanje antenskog sustava, kadrovsko ekipiranje, a sve u okviru Narodnog sveučilišta čiji je direktor bio prof. Nikola Marević.

Prvi veliki projekt realiziran je 26. listopada 1971. godine, kada je organiziran prijenos govora tadašnjeg visokog političara Mirka Tripala Mike i kada se na Gradskom trgu okupilo više tisuća ljudi.

Novi medij imao je odmah emisije vijesti, čak i dnevnike, emisiju želja i pozdrava, reklamne spotove, razgovore i puno drugih sadržaja.

U siječnju i veljači 1972. godine onodobni političari prorijedili su kadrovsku strukturu izgonom pojedinih djelatnika i doveli druge.

Radio postaja Metković imala je nekoliko duljih i kraćih prekida u emitiranju, do devedesetih godina.

Već u ljeto 1991.godine Tomislav Jerković rukovodio je pripremama za početak emitiranja, može se slobodno reći, Ratnog Radio Metkovića.

Angažirani su tehničari, novinari, voditelji, urednici, koji su zajedničkim naporima u svim godinama Domovinskog rata davali ogroman doprinos širenju istine o Domovinskom ratu, danomice prateći sva zbivanja na bojištima, ali i u gospodarstvu tadašnje Općine Metković, u sportu i kulturi. Pri tomu su novinari Radio Metkovića i svi djelatnici servisirali brojne radio-postaje u Hrvatskoj o ratnim zbivanjima na području doline Neretve, odnosno Južnog bojišta.

Građani su putem radija doznavali sve o zračnim i drugim uzbunjivanjima, a u podrumima im je radio bio gotovo jedina veza sa svijetom.

Čini nam se da bi 50-tu obljetnicu osnivanja Radio Metkovića i 30-tu obljetnicu osnivanja Ratnog Radio Metkovića, ipak na određeni način trebalo sadržajnije obilježiti.

Makar jednim okruglim stolom o značaju i ulozi medija u Domovinskom ratu na neretvanskom i širem prostoru.

10. ZELENA ČISTKA

Unatoč volji, kiša ‘omela’ ovogodišnju ‘Zelenu čistku’

Objavljeno prije

Predstavnici Grada Metkovića, na čelu s gradonačelnikom Daliborom Milanom, gradskih tvrtki, ustanova i klubova jutros su se okupili u Gradskome parku kako bi sudjelovali u akciji ‘Zelena čistka’.

Riječ je o zajedničkoj ekološkoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada, u kojoj je proteklih godina sudjelovao velik broj naših sugrađana.

Nažalost, zbog kiše koja je padala tijekom cijele noći i zaista nepovoljnih vremenskih uvjeta, ovogodišnju akciju bilo je nemoguće održati. Ipak, gradonačelnik Dalibor Milan zahvalio je svima koji su došli te tako pokazali dobru volju da odvoje jedan dan za ljepši okoliš.

U akciji ‘Zelena čistka’ jučer su sudjelovali i učenici metkovskih osnovnih i srednjih škola. Osim čišćenja prostora oko škola, organizirali su digitalno čišćenje (brisanje nepotrebnih online dokumente, starih e-poruka, nekorištenih aplikacija, duplikata i mutnih fotografija i videozapisa koji ispunjavaju uređaje za pohranu, odjava pretplate nepotrebnih mailing lista) te PLOGGING (skandinavska tjelovježba koja uključuje skupljanje smeća dok se trči).

Također, tijekom dana će se na nekoliko lokacija u gradu čistiti glomazni otpad.

Unatoč volji, kiša ‘omela’ ovogodišnju ‘Zelenu čistku’

Očišćena i ilegalna odlagališta glomaznoga otpada

Grad Metković nekoliko godina zaredom koordinator je ekoakcije ‘Zelena čistka”.

U sklopu akcije tijekom dana su očišćena ilegalna odlagališta glomaznoga otpada na lokacijama na području grada. Tom prilikom, na odlagalište na Dubravici odvezeno je šest kamiona otpada.

Podsjetimo, ‘Zelena čistka’ je zajednička ekološka akcija divljih odlagališta otpada, a ujedno i najveća volonterska akcija u Hrvatskoj. Akcija je dio globalnoga pokreta Let’s do it! i World Cleanup, a svrha joj je podići svijest o utjecaju čovjeka na okoliš te istaknuti važnost odgovornog gospodarenja otpadom.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije