Ostanimo u kontaktu

POVJERENSTVO ZA MANDARINE DNŽ

Preko 50 OPG-ova iz doline Neretve plasiralo svoje voće u gradovima i općinama diljem Hrvatske

Objavljeno prije

Povjerenstvo za mandarine je tijekom sezone berbe mandarina 2020., intenzivno radilo na plasmanu mandarina. S obzirom da je ova sezona zbog epidemije novog koronavirusa i bolesti COVID-19, u mnogo čemu bila drugačija, Povjerenstvo je kontinuirano apeliralo na poštivanje svih epidemiloških mjera propisanih od Stožera civilne zaštite, kako za proizvođače tako i za otkupljivače mandarina.
Poštujući omjere koncentracije šećera i kiselina u plodu od 7:1, u suradnji sa Zavodom za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, kao i druge uvjete, odredilo je početak sezone i radilo na pitanjima dnevnih migracija radne snage iz Bosne i Hercegovine.

Jedna od aktivnosti Povjerenstva je bila Inicijativa samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama gradova i općina diljem Hrvatske, koja je i ove godine uspješno odrađena u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske i Udrugom gradova RH.

Preko 50 OPG-ova iz doline Neretve plasiralo je svoje proizvode u gradovima Jastrebarsko, Zadar, Kaštela, Skradin, Ozalj, Duga Resa, Drniš, Novi Vindolski i općinama Otok, Velika Pisanica, Sveta Marija, Kotoriba, Žakanje, Kamanje, Donji Vidovec i Kostrena. Od ove godine uspostavljena je i suradnja s gradovima i općinama od Splita, Rijeke, Zaprešića ,Osijeka, Korčule, Solina, Slunja, Senja, Siska, Zaboka, Zlatara, Dugog Sela i Nove Gradiške.

Kao primjer dobre prakse i zalog buduće suradnje „ Plavo zelene Hrvatske“, ističe se suradnja s LAG-om Karašica iz Petrijevaca koji su pod sloganom „Mandarina na kućnom pragu“ plasirali više od 20 tona mandarina i time obuhvatili područje od Osijeka do Miholjca i Našica. Na ovaj način mandarine su stigle u brojne domove Osječko-baranjske županije ali i brojne institucije kao što su domovi umirovljenika, škole, udruge i mnoge druge institucije koje su mandarine kupovali za svoje štićenike, članove i đake.
U suradnji s Gradom Zagrebom, Povjerenstvo za mandarine nastavilo je s organizacijom manifestacije „Zagreb Neretvi, Neretva Zagrebu“, gdje je dvadesetak OPG-ova na deset atraktivnih lokacija uspješno prodavalo svoje proizvode.

Kao božićni i novogodišnji dar Vukovarsko-srijemskoj županiji Dubrovačko-neretvanska županija je 11. godinu za redom donirala mandarine. Ove godine donaciju od 16 tona uručila je Zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije i predsjednica Povjerenstva za mandarine gđa Žaklina Marević.
S obzirom da je sezona na samom kraju i da još nemamo potpune podatke, procjenjuje se da će sezona 2020., obuhvatiti od 35 do 40 tisuća tona ubranih mandarina, koje su plasirane preko otkupnih centara, direktnom prodajom preko županijske Inicijative direktnog plasmana mandarina i u vlastitom aranžmanu OPG-ova.
Povjerenstvo za mandarine nastavlja s nizom aktivnosti koji će obuhvatiti suradnju s relevatnim institucijama, promidžbu mandarine, pripremama za iduću sezonu i poticanje udruživanja u proizvođačke organizacije.

PU DUBROVAČKO-NERETVANSKA

Policija se oglasila zbog prevelikog upita građana o 12-satnom prelasku granice

Objavljeno prije

Zbog povećanog broja upita građana oko uvjeta prelaska državne granice zbog kojih hrvatski državljani mogu putovati u treće zemlje (BiH, Srbija, Crna Gora) i tamo boraviti najduže 12 sati, te se vratiti u RH bez obveze negativnog PCR testa i propisane samoizolacije dostavljamo dodatno pojašnjenje:

Iznimka koja je predviđena Odlukom o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja je na snazi od 14. siječnja ove godine odnosi se na  osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili imaju neki drugi gospodarski interes u Republici Hrvatskoj ili iz istih razloga putuju u treće zemlje gdje se neće zadržavati duže od 12 sati.

Nemoguće je predvidjeti sve nužne osobne ili poslovne razloge i taksativno ih navesti,  ali nužnost kao iznimka podrazumijeva isključivo nepredviđeni,  neplanirani, neočekivani ili neodgodivi događaj (primjerice smrt člana obitelji, dolazak radi uzdržavanja člana obitelji za što je potrebno posjedovati dokument nadležnog tijela o uzdržavanju i sl.), ili višu silu na koju se nije moglo utjecati (npr. elementarna nepogoda, nastanak štete na imovini i sl.) i koji svakako zahtijevaju fizičku nazočnost osobe.

Sve dodatne informacije možete pronaći na web stranici https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije