Ostanimo u kontaktu

PROMOCIJA ZBIRKE NOTNIH I TEKSTUALNIH ZAPISA

Živko Ključe predstavio knjigu ‘Stare pisme s Ušća Neretve’

Objavljeno prije

Stare pisme s Ušća Neretve, Živko Ključe

Preksinoć je u prostoru HKZ na adresi Hrvatske bratske zajednice 4 u Zagrebu, predstavljena zbirka notnih i tekstualnih zapisa „Stare pisme s Ušća Neretve“ autora Živka Ključe. Knjiga je objavljena koncem 2015., a nakladnici su joj: Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti (Opuzen), Festival dalmatinskih klapa (Omiš) i Zaklada Ljubo Stipišić Delmata (Zadar). Naslovnicu joj krasi slika klape „Gusari s Neretve“ koja je bila apsolutni pobjednik prvog festivala dalmatinskih klapa u Omišu 1967. godine. Sadržaj joj pretežito zauzima notno znakovlje te tekstovi uz te zapise. Uz njih se mogu vidjeti i fotografije autora od onih kad je opuzenska klapa „Poletarci“ sastavljena od 13-godišnjih dječaka bila sudionicom i senzacijom Festivala klapa u Omišu 1968. godine pa do posljednjih gdje ga vidimo u klapama s kojima je nastupao i bio im umjetničkim voditeljem.

Živko Ključe je skladatelj, melograf, kontrabasist i pedagog rođen u Podgradini – Opuzenu , 30. travnja 1955. Diplomirao je kontrabas na gudačkom odsjeku Muzičke akademije u Sarajevu u klasi prof. Josipa Novosela (1981.) i kompoziciju u klasi  prof. Anđelke Bego-Šimunić i prof. Ališera Sijarića (2009.). Po završetku prvog studija postaje vođa kontrabasa Simfonijskog orkestra u Mostaru, kojeg je i ravnatelj od 1998.do 2007.godine. Surađuje s brojnim uglednim orkestrima i ansamblima među kojima i s Gradskim orkestrom u Dubrovniku i Operom Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Utemeljitelj je Gudačkog kvinteta u Mostaru, a posvećuje se i pedagoškoj djelatnosti u mostarskoj Muzičkoj školi. Klapskim pjevanjem bavi se od dječačke dobi, umjetnički je voditelj brojnih klapa, a s velikim marom i ljubavlju se bavi očuvanjem izvorne glazbene baštine doline Neretve, prikupljajući i zapisujući stare napjeve, kako svjetovne tako i crkvene.

Uvodno slovo u predstavljenoj knjizi potpisuje autorov susjed i prijatelj, također Gradinjar i Opuzenac, hrvatski pisac i kulturni djelatnik Stjepan Šešelj te dvojica vrsnih znalaca klapskog pjevanja; ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš-g. Mijo Stanić te ugledni muzikolog – g. Jure Šaban Stanić.

Već iz predgovora je lako uočljivo da je ova knjiga dragocjen doprinos očuvanju kulturne baštine ne samo svoga rodnog neretvanskog kraja, već i dalmatinskog zavičaja i hrvatske domovine te tradicijske glazbene kulture u cjelini.

Izdvojimo ovdje dio riječi spomenutih znalaca i uglednika a capella klapskog pjevanja iz predgovora ovoj knjizi.

– Stare pisme s Ušća Neretve“ je projekt očuvanja dalmatinske baštine prikupljene na terenu od naših predaka koji su je njegovali i usmenom predajom sačuvali. Živku pripada zasluga što je ispravio malu nepravdu i prikupio napjeve iz neretljanskog kraja, koji je donekle bio zapostavljen u cjelokupnoj slici dalmatinske glazbene baštine – navodi Mijo Stanić.

Prof. Jure Šaban Stanić pak između ostaloga kaže: „Ovi zapisi nisu odraz ‘suvremenog pristupa dalmatinskoj pismi’, što god pod tim (pod)razumijevali, već je njegova motivacija ova: adaptirati autorsko Ja i dovesti ga u koheziju s baštinom koja ga određuje i koju voli, s kojom njegovo biće ugodno razgovara. Iz te je plemenite ljubavi i prijegornog rada na Sebi i na Pjesmi ugledala dan ova zbirka koja kazuje da klape i klapsku pjesmu treba voljeti odano, često povučeno, ne uklapajući se pod svim uvjetima u tokove, stilove, kružoke i strane, ali uvijek u iskrenom suglasju sa zavičajnim zvukom i s Deltom Neretve koja je u Živku zapalila iskru i odvela mu ruku u notno crtovlje“.

Samo predstavljanje održano je, zbog prevladavajućeg dijela Neretljana u publici, u domaćinskoj, svečanoj, a ipak nepretencioznoj i intimnoj atmosferi. Posebno je nadahnuto o autoru i njegovom djelu govorio prof. dr. Marko Rogošić, priznati klapski pjevač i voditelja klapa, inače sveučilišni profesor, koji je sadržajem napisanoga, dikcijom, glasom i gestom jednostavno očarao okupljeni skup i tako na najbolji način odao zasluženu pohvalu autoru. Bilo je zanimljivo i dirljivo kad je govoreći o (n)ovom djelu, pokazao prvo izdanje knjižice „Stare pisme s Ušća Neretve“ iz 1984. godine, koje je pronašao negdje na tavanu u bakinoj škrinji ni neznajući kako je tamo dospjela. Prvo je izdanje sadržavalo 12 notnih i tekstualnih zapisa, a ovo novo izdanje donosi ukupno 43 djela.

Naravno, autorove skladbe su bile i interpretirane sinoć, i to od mješovite klape Prvi Komin Snježanin, ženske klape Dišpet te muške klape Petrada u službenom dijelu, a onda se kasnije čula sotto voce pisma i dok su se izmjenjivali pozdravi i riječi čestitanja autoru te izvođačima njegovih djela.

Na kraju kažimo da je naš maestro ponikao u Podgradini-Opuzenu, srčano skupljao i marno zapisivao riječi i note po čitavoj svojoj Neretvi, školovao se u Sarajevu, radio diljem Hrvatske i BiH te da trenutno živi u Mostaru pa ga je najbolje opisati kao čovjeka koji s muzikom liježe i s glazbom se budi. Može se reći i obrnuto, sigurno se neće pogriješiti!

Nenad Zonjić

HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ

Među Zagrebačkim mladim filharmoničarima – ponajboljim mladim hrvatskim glazbenicima i naša Suzana Komazin

Hrvatska glazbena mladež od svog osnutka, 1954. godine, osnivala je i promovirala različite ansamble i orkestre mladih

Objavljeno prije

Upravo nastupom 2. listopada 2020. u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) predstavit će se Zagrebački mladi filharmoničari – ZMF 2020. HGZ je uključen u ovaj hvalevrijedni projekt kao suorganizator koncerta te slijedeći svoju, gotovo dva stoljeća staru misiju širenja glazbene kulture, nastavlja davati podršku mladim umjetnicima, – piše Večernji List.

ZMF 2020 je nova platforma za ponajbolje mlade hrvatske glazbenike. Ovaj je projekt osmišljen kao edukacija i mjesto radosti muziciranja, s ciljem da postane temelj za budući nacionalni orkestar mladih.

– U suradnji s našim istaknutim umjetnicima, profesorima-mentorima (Tonči Bilić, Anđelko Krpan, Milan Čunko, Branimir Pustički, Ilin Dime Dimovski, Dani Bošnjak, Dario Golčić, Marko Zavišić, Žarko Perišić, Hrvoje Pintarić, Dario Teskera, Ivana Bilić, Dijana Grubišić Ćiković, Filip Fak) želimo našim mladim glazbenicima na najbolji mogući način otkriti svu ljepotu i radost zajedničkog muziciranja, a svima nama i publici prenijeti entuzijazam i optimizam tako potreban u ovim izazovnim vremenima, – poručila je Dubravka Dujmović Kušan, tajnica Hrvatske glazbene mladeži.

Orkestar će se predstaviti i u svom užem sastavu kao Komorni gudački orkestar HGM sa programom Odjeci Grožnjana, 8. listopada 2020. u Maloj dvorani KD V. Lisinskog u okviru ciklusa Mladi za mlade, a posljednje ovogodišnje predstavljanje mladih laureata održati će se 12. listopada ove godine, također, u Maloj dvorani KDVL koncertom izuzetnog mladog pijanista Arsena Dalibaltayana. Projekt financijski podržava Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, a sponzorski Hrvatska elektroprivreda.

Podsjećamo kako je Hrvatska glazbena mladež uz sada novoosnovanim ZMF 2020, osnivala i promovirala Komorni ansambl MO Gaudeamus, Gudački kvartet Sebastian, Zbor Hrvatske glazbene mladeži, Bing Bang udaraljkaški ansambl, HGM jazz orkestar te Komorni gudački orkestar HGM-a. Mnogi od tada mladih glazbenika danas nastupaju kao solisti i kao članovi profesionalnih orkestara. Sve informacije o programima HGM-a možete pronaći na Facebook stranicama Hrvatske glazbene mladeži @jmcroatia te hgm.hr mrežnim stranicama.

ZAGREBAČKI MLADI FILHARMONIČARI – program

Tonči Bilić, dirigent
Martin Krpan, violina

02.10.2020.  HGZ  20:00 sati

Program:

1. Ottorino Respighi: Ptice, svita za mali orkestar

 • I   Preludio/Preludij
 • II  La Colomba/Golubica
 • III La Gallina/Kokoš
 • IV L’usignuolo/Slavuj
 • V  Il cuccu/Kukavica

2. Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert Br. 5 za violinu i orkestar u A-duru, KV 219

 • I Allegro aperto
 • II Adagio
 • III Tempo di Menuetto

Solist: Martin Krpan, violina

3. Boris Papandopulo: Hommage a Sorkočević

 • I   Festivo
 • II  Adagio
 • III Presto

Članovi orkestra:

1. violine:
1. Anđelko Krpan, koncert majstor 2. Martin Krpan 3. Jakov Šredl 4. Edita Kolovrat 5. Joško Stojanov

2.violine:
1. Luka Kojondžić, vođa dionice 2. Matej Žerovnik 3. Ema Perić 4. Tanja Felja

Viole:
1. Milan Čunko, vođa dionice 2. Sara Paradžiković 3. Marta Balenović 4. Filip Kujundžić

Violončela:
1. Iva Ilakovac, vođa dionice 2. Josip Boštjančić 3. Tonko Marković

Kontrabas:
Ilin Dime Dimovski, vođa dionice Mihael Ros

Flauta, pikolo
1. Artur Ivelja 2. Dani Bošnjak

Oboa:
1. Klara Beck 2. Ivan Vlainić

Klarinet:
1. Kristina Marija Vukoja 2. Marko Zavišić

Fagot:
1. Eva Fritz 2. Matko Smolčić

Horna:
1. Hrvoje Grah 2. Hrvoje Pintarić

Truba:
1. Lovro Ticl 2. Filip Pavlić

Timpani:
Suzana Komazin

Harfa:
Veronika Ćiković

Čelesta:
Božidar Vlašić

Piše: Večernji.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije