Ostanimo u kontaktu

PROMOCIJA ZBIRKE NOTNIH I TEKSTUALNIH ZAPISA

Živko Ključe predstavio knjigu ‘Stare pisme s Ušća Neretve’

Objavljeno prije

Stare pisme s Ušća Neretve, Živko Ključe

Preksinoć je u prostoru HKZ na adresi Hrvatske bratske zajednice 4 u Zagrebu, predstavljena zbirka notnih i tekstualnih zapisa „Stare pisme s Ušća Neretve“ autora Živka Ključe. Knjiga je objavljena koncem 2015., a nakladnici su joj: Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti (Opuzen), Festival dalmatinskih klapa (Omiš) i Zaklada Ljubo Stipišić Delmata (Zadar). Naslovnicu joj krasi slika klape „Gusari s Neretve“ koja je bila apsolutni pobjednik prvog festivala dalmatinskih klapa u Omišu 1967. godine. Sadržaj joj pretežito zauzima notno znakovlje te tekstovi uz te zapise. Uz njih se mogu vidjeti i fotografije autora od onih kad je opuzenska klapa „Poletarci“ sastavljena od 13-godišnjih dječaka bila sudionicom i senzacijom Festivala klapa u Omišu 1968. godine pa do posljednjih gdje ga vidimo u klapama s kojima je nastupao i bio im umjetničkim voditeljem.

Živko Ključe je skladatelj, melograf, kontrabasist i pedagog rođen u Podgradini – Opuzenu , 30. travnja 1955. Diplomirao je kontrabas na gudačkom odsjeku Muzičke akademije u Sarajevu u klasi prof. Josipa Novosela (1981.) i kompoziciju u klasi  prof. Anđelke Bego-Šimunić i prof. Ališera Sijarića (2009.). Po završetku prvog studija postaje vođa kontrabasa Simfonijskog orkestra u Mostaru, kojeg je i ravnatelj od 1998.do 2007.godine. Surađuje s brojnim uglednim orkestrima i ansamblima među kojima i s Gradskim orkestrom u Dubrovniku i Operom Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Utemeljitelj je Gudačkog kvinteta u Mostaru, a posvećuje se i pedagoškoj djelatnosti u mostarskoj Muzičkoj školi. Klapskim pjevanjem bavi se od dječačke dobi, umjetnički je voditelj brojnih klapa, a s velikim marom i ljubavlju se bavi očuvanjem izvorne glazbene baštine doline Neretve, prikupljajući i zapisujući stare napjeve, kako svjetovne tako i crkvene.

Uvodno slovo u predstavljenoj knjizi potpisuje autorov susjed i prijatelj, također Gradinjar i Opuzenac, hrvatski pisac i kulturni djelatnik Stjepan Šešelj te dvojica vrsnih znalaca klapskog pjevanja; ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš-g. Mijo Stanić te ugledni muzikolog – g. Jure Šaban Stanić.

Već iz predgovora je lako uočljivo da je ova knjiga dragocjen doprinos očuvanju kulturne baštine ne samo svoga rodnog neretvanskog kraja, već i dalmatinskog zavičaja i hrvatske domovine te tradicijske glazbene kulture u cjelini.

Izdvojimo ovdje dio riječi spomenutih znalaca i uglednika a capella klapskog pjevanja iz predgovora ovoj knjizi.

– Stare pisme s Ušća Neretve“ je projekt očuvanja dalmatinske baštine prikupljene na terenu od naših predaka koji su je njegovali i usmenom predajom sačuvali. Živku pripada zasluga što je ispravio malu nepravdu i prikupio napjeve iz neretljanskog kraja, koji je donekle bio zapostavljen u cjelokupnoj slici dalmatinske glazbene baštine – navodi Mijo Stanić.

Prof. Jure Šaban Stanić pak između ostaloga kaže: „Ovi zapisi nisu odraz ‘suvremenog pristupa dalmatinskoj pismi’, što god pod tim (pod)razumijevali, već je njegova motivacija ova: adaptirati autorsko Ja i dovesti ga u koheziju s baštinom koja ga određuje i koju voli, s kojom njegovo biće ugodno razgovara. Iz te je plemenite ljubavi i prijegornog rada na Sebi i na Pjesmi ugledala dan ova zbirka koja kazuje da klape i klapsku pjesmu treba voljeti odano, često povučeno, ne uklapajući se pod svim uvjetima u tokove, stilove, kružoke i strane, ali uvijek u iskrenom suglasju sa zavičajnim zvukom i s Deltom Neretve koja je u Živku zapalila iskru i odvela mu ruku u notno crtovlje“.

Samo predstavljanje održano je, zbog prevladavajućeg dijela Neretljana u publici, u domaćinskoj, svečanoj, a ipak nepretencioznoj i intimnoj atmosferi. Posebno je nadahnuto o autoru i njegovom djelu govorio prof. dr. Marko Rogošić, priznati klapski pjevač i voditelja klapa, inače sveučilišni profesor, koji je sadržajem napisanoga, dikcijom, glasom i gestom jednostavno očarao okupljeni skup i tako na najbolji način odao zasluženu pohvalu autoru. Bilo je zanimljivo i dirljivo kad je govoreći o (n)ovom djelu, pokazao prvo izdanje knjižice „Stare pisme s Ušća Neretve“ iz 1984. godine, koje je pronašao negdje na tavanu u bakinoj škrinji ni neznajući kako je tamo dospjela. Prvo je izdanje sadržavalo 12 notnih i tekstualnih zapisa, a ovo novo izdanje donosi ukupno 43 djela.

Naravno, autorove skladbe su bile i interpretirane sinoć, i to od mješovite klape Prvi Komin Snježanin, ženske klape Dišpet te muške klape Petrada u službenom dijelu, a onda se kasnije čula sotto voce pisma i dok su se izmjenjivali pozdravi i riječi čestitanja autoru te izvođačima njegovih djela.

Na kraju kažimo da je naš maestro ponikao u Podgradini-Opuzenu, srčano skupljao i marno zapisivao riječi i note po čitavoj svojoj Neretvi, školovao se u Sarajevu, radio diljem Hrvatske i BiH te da trenutno živi u Mostaru pa ga je najbolje opisati kao čovjeka koji s muzikom liježe i s glazbom se budi. Može se reći i obrnuto, sigurno se neće pogriješiti!

Nenad Zonjić

SRETAN ROĐENDAN

44 godine su prošle od osnutka KUD-a Metković

Objavljeno prije

44 godine su prošle od kad je osnovano Kulturno umjetničko društvo Metković, davne već 1977. godine, 9. veljače osnovan je ud skupine gradskih entuzijasta među kojima su bili profesori Radojka i Vide Bagur, Zdravko Obradović, Danilo Obradović, Marica Božinović i drugi…

Društvo je uglavnom djelovalo u školama, bilo osnovnim ili srednjim, a objedinjavalo je razne aktivnosti amaterskog stvaralaštva poput folklora, mandolinskog orkestra, zbora, dramskih aktivnosti, koje su se poslije odvojile u MAK, te čak i fotografske sekcije.

Koristimo ovu priliku da im poželimo da što prije počnu sa radom, da se u prostorijama Društva ponovo čuju pjesme i odzvanjaju koraci svih uzrasta našeg društva, na radost svih nas i čuvanja tradicije svog zavičaja. Sretan vam 44 rođendan!

Kao i cijelo društvo i vas je zadesila ova nazovimo je epidemiološka izolacija, ali sve je prolazno tako će i ovo proći, i uskoro će se opet u našem gradu čuti ples i pjesma.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije