Ostanimo u kontaktu

GRADSKO KULTURNO SREDIŠTE

Predstavljena monografija ‘Slivanjski govori’ Perine Vukše Nahod

Objavljeno prije

_prerina190918-1

Monografija Slivanjski govori: fonologija i morfologija, autorice dr. sc. Perine Vukše Nahod, sinoć je predstavljena u Galeriji Gradskoga kulturnog središta. Riječ je o zanimljivu znanstvenom djelu koje će jednako zanimati jezikoslovce i laike željne toga da o svome kraju nauče nešto više.

Pred brojnom publikom autoricu i predstavljače pozdravila je Zrinka Mijoč, ravnateljica Ustanove za kulturu i sport, koja je s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje organizirala predstavljanje knjige. Predstavljači su bili jezikoslovci, redom doktori znanosti: ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i urednik knjige Željko Jozić, voditelj metkovske Podružnice IHJJ-a i recenzent Domagoj Vidović, urednik knjige Joža Horvat i voditeljica riječke Podružnice IHJJ-a Mirjana Crnić Novosel.

Jozić je za knjigu rekao da je iznimno važna za hrvatsko jezikoslovlje jer takvim knjigama ostaje trajno sačuvan i znanstveno opisan govor nekoga kraja, budući da se lokalni govor mijenja, podložan je utjecajima susjednih govora pa se takva istraživanja moraju provoditi što prije, dok još ima govornika koji su koliko-toliko sačuvali svoj zavičajni govor ili se sjećaju kako su govorili njihovi stari. To zahtjeva dugotrajan i strpljiv terenski rad s ispitanicima, a svakako je poželjno, rekao je Jozić, da jezikoslovac bude iz kraja u kojemu provodi istraživanja. Tu su Metković i dolina Neretve u dobru položaju jer na Institutu rade dijalektologinja Vukša Nahod i onomastičar Vidović – više od 7 posto članova Znanstvenoga vijeća IHJJ-a je iz Metkovića – istaknuo je ravnatelj Željko Jozić.

O autoričinu znanstvenome radu i metodologiji govorila je Mirjana Crnić Novosel, dok je urednik knjige Joža Horvat publiku detaljnije upoznao s njezinim sadržajem. Autoričin sugrađanin i kolega s Instituta Domagoj Vidović rekao je da je Slivno najneretvanskiji kraj, budući da ga ima na brdu i u dolini, i uz rijeku i uz more, a jezikoslovcima je zanimljivo zbog dvostrukoga odraza jata. Nekada je Neretva ljudima bila gotovo neprijelazna prepreka, što danas nije, pa tako postoje i razlike u svibanjskim govorima (primjer Podgradine koju od Opuzena dijeli samo Mala Neretva). Kazao je i to da su Perinina istraživanja nepobitno utvrdila da mi Neretvani poprilično otežemo u govoru.

Posljednja se okupljenima obratila dr. Vukša Nahod te zahvalila svima koji su joj pomogli u nastajanju knjige, od ravnatelja Jozića preko kolegica i kolega pa do do svojih roditelja i samih Slivanjaca koji su na terenu strpljivo odgovarali na njezina pitanja.

U Programu je sudjelovala Mješovita klapa sv. Nikola pod ravnanjem Maje Jerković, a na njegovu kraju ravnatelj Jozić dvjema je učenicama Gimnazije Metković darovao Hrvatsku školsku gramatiku i 9. broj Hrvatskoga neretvanskog zbornika. Dobile su ih Helena Šimić i Ivana Salacan za 5. i 12. mjesto na državnom natjecanju iz poznavanja hrvatskoga jezika (mentorice su Lidija Puljan i Martina Pačić). Dar je, također, dobila i Anđa Alilović (mentorica Ivana Milić) iz OŠ Opuzen za osvojeno prvo mjesto na županijskome natjecanju.

Više o samoj knjizi Slivanjski govori: fonologija i morfologija možete pročitati u osvrtu Domagoja Vidovića.

Tekst/foto: metkovic.hr

GKS METKOVIĆ

Otvorena izložba ‘Ex Nihilo’ Vice Tomasovića

Objavljeno prije

U galeriji Gradskog kulturnog središta otvorena je izložba Ex Nihilo Omiškog umjetnika Vice Tomasovića.

Iz predgovora samostalnoj izložbi slika Vice Tomasovića – Iz ničega, u Laubi, Zagreb

Ispunjavajući prostor slike, Vice Tomasović stvara specifičan vizualni svijet. Točnije, slika po kojoj je i izložba dobila naziv ” Ex Nihilo I / Iz ničega ” fantazija je sastavljena od tisuća ribica, morskih bića, hobotnica, pa onda puževa, kornjača i kukaca, te konačno čudnih čovjekolikih stvorenja iscrtanih minuciozno i strpljivo, a ispod svega kao da se nazire biljni razgranati oblik koji tvori dublju kompoziciju. Duhoviti imaginarij sićušnih bića na velikom formatu upućuje na proces vječnog cikličkog kruženja u prirodi, a kozmogonijske konotacije pobuđuje i naziv  ‘Iz ničega’.

U njegovim se slikama promatrač utapa. Stoga, njegove je slike doista nužno promatrati u originalu, jer reprodukcije, bez obzira na njihov format, nemaju tu mogućnost uvlačenja promatrača. Nemoguće ih je sagledati iz daljine i nemoguće je zadržati pogled samo na nekom detalju. Stvarajući jedinstven vizualni vokabular, Tomasović stvara fantazmagorične svjetove za koje tvrdi da su stvarni prikazi iz zemaljske povijesti i budućnosti. On stvara basne s mističnim porukama. S obzirom na svu tu količinu stvarnih i izmišljenih likova, biljnih i životinskih oblika, u atmosferi koja guši, promatrač je primoran samostalno čitati, ali i stvarati, veze među tim naslikanim stvorenjima neke nove mitologije….’ / Kustosica: Morana Matković

U galeriji pogledajte kako je izgledalo otvaranje izložbe:

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije