Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

GRADSKO KULTURNO SREDIŠTE

Predstavljena monografija ‘Slivanjski govori’ Perine Vukše Nahod

Objavljeno prije

_prerina190918-1

Monografija Slivanjski govori: fonologija i morfologija, autorice dr. sc. Perine Vukše Nahod, sinoć je predstavljena u Galeriji Gradskoga kulturnog središta. Riječ je o zanimljivu znanstvenom djelu koje će jednako zanimati jezikoslovce i laike željne toga da o svome kraju nauče nešto više.

Pred brojnom publikom autoricu i predstavljače pozdravila je Zrinka Mijoč, ravnateljica Ustanove za kulturu i sport, koja je s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje organizirala predstavljanje knjige. Predstavljači su bili jezikoslovci, redom doktori znanosti: ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i urednik knjige Željko Jozić, voditelj metkovske Podružnice IHJJ-a i recenzent Domagoj Vidović, urednik knjige Joža Horvat i voditeljica riječke Podružnice IHJJ-a Mirjana Crnić Novosel.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Jozić je za knjigu rekao da je iznimno važna za hrvatsko jezikoslovlje jer takvim knjigama ostaje trajno sačuvan i znanstveno opisan govor nekoga kraja, budući da se lokalni govor mijenja, podložan je utjecajima susjednih govora pa se takva istraživanja moraju provoditi što prije, dok još ima govornika koji su koliko-toliko sačuvali svoj zavičajni govor ili se sjećaju kako su govorili njihovi stari. To zahtjeva dugotrajan i strpljiv terenski rad s ispitanicima, a svakako je poželjno, rekao je Jozić, da jezikoslovac bude iz kraja u kojemu provodi istraživanja. Tu su Metković i dolina Neretve u dobru položaju jer na Institutu rade dijalektologinja Vukša Nahod i onomastičar Vidović – više od 7 posto članova Znanstvenoga vijeća IHJJ-a je iz Metkovića – istaknuo je ravnatelj Željko Jozić.

O autoričinu znanstvenome radu i metodologiji govorila je Mirjana Crnić Novosel, dok je urednik knjige Joža Horvat publiku detaljnije upoznao s njezinim sadržajem. Autoričin sugrađanin i kolega s Instituta Domagoj Vidović rekao je da je Slivno najneretvanskiji kraj, budući da ga ima na brdu i u dolini, i uz rijeku i uz more, a jezikoslovcima je zanimljivo zbog dvostrukoga odraza jata. Nekada je Neretva ljudima bila gotovo neprijelazna prepreka, što danas nije, pa tako postoje i razlike u svibanjskim govorima (primjer Podgradine koju od Opuzena dijeli samo Mala Neretva). Kazao je i to da su Perinina istraživanja nepobitno utvrdila da mi Neretvani poprilično otežemo u govoru.

Posljednja se okupljenima obratila dr. Vukša Nahod te zahvalila svima koji su joj pomogli u nastajanju knjige, od ravnatelja Jozića preko kolegica i kolega pa do do svojih roditelja i samih Slivanjaca koji su na terenu strpljivo odgovarali na njezina pitanja.

U Programu je sudjelovala Mješovita klapa sv. Nikola pod ravnanjem Maje Jerković, a na njegovu kraju ravnatelj Jozić dvjema je učenicama Gimnazije Metković darovao Hrvatsku školsku gramatiku i 9. broj Hrvatskoga neretvanskog zbornika. Dobile su ih Helena Šimić i Ivana Salacan za 5. i 12. mjesto na državnom natjecanju iz poznavanja hrvatskoga jezika (mentorice su Lidija Puljan i Martina Pačić). Dar je, također, dobila i Anđa Alilović (mentorica Ivana Milić) iz OŠ Opuzen za osvojeno prvo mjesto na županijskome natjecanju.

Više o samoj knjizi Slivanjski govori: fonologija i morfologija možete pročitati u osvrtu Domagoja Vidovića.

Tekst/foto: metkovic.hr

PUČKO CRKVENO PJEVANJE

Predstavljeno prvo multimedijalno izdanje u Neretvanskoj dolini o glagoljaškom pjevanju

Objavljeno prije

U crkvi Gospe od zdravlja na Vlaci u subotu je predstavljeno prvo multimedijalno izdanje u Neretvanskoj dolini o glagoljaškom pjevanju Slivno Ravno glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Prisutnima se prvi obratio načelnik općine Slivno Smiljan Mustapić te riječ prepustio Žaklini Marević koja se prisutnima obratila u ime župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića. Nastupili su pučki crkveni pjevači župe Slivno Ravno, nakon kojih su o samom izdanju i kako je ono nastalo govorili urednik i koautora dr. sc. Dragan Nimac (HKU Pjevana baština) te mr. sc. Vatroslav Vugdelija, ravnatelj CZSS Metković.

Riječi zahvale uputio je i don Mario Mihanović, župnik župe Slivno Ravno.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Kako može proći proslava a da načelnik Mustapić ne zahvali svojim pobjednicama na ženskom Maratonu lađa, ženskoj lađarskoj ekipi Donjanke iz općine Slivno. Tako je bilo i ovoga puta, darovao ih je velikom slikom s motivom neretvanske lađe, na što su i cure uzvratile poklonom, uramljenom fotografijom postave za načelnikov ured, nakon čega je upriličeno i zajedničko slikanje.

Sve smo prenosili uživo, pogledajte video-prilog.

Predstavljanje je održano u organizaciji Župe Slivno Ravno, Općine Slivno i HKU Pjevana baština.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije