Ostanimo u kontaktu

FORUM NARONITANUM

Predstavljena monografija akademika Emilia Marina o arheološkim istraživanjima i nalazima u Naroni

Objavljeno prije

_DSC7001

Jučer je u Galeriji Gradskog kulturnog središta u sklopu programa Metkovskog ljeta i organizaciji Arheološkog muzeja Narona predstavljena monografija Forum Naronitanum autora Emilia Marina i njegovih suradnika.

Nakon što je prisutne pozdravila ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Grada Metkovića  Zrinka Mijoč, riječ je preuzeo ravnatelj Arheološkog muzeja Narona Toni Glučina nakon čega je predstavljanje publikacije preuzeo i sam autor, akademik i diplomat Emilio Marin, bivši ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu i voditelj arheoloških iskapanja Narone.

Izlaganje su održali i glavna urednica monografije Miroslave Topić te dr. sc. Smiljan Gluščević, bivši ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru, rodom Metkovac.

U Forumu Naronitanumu se  na 450 stranica nalazi zbir istraživanja i iskopavanja u Naroni od 1907. do 2005. Ravnatelj Arheološkog muzeja Toni Glučina rekao je da je pristupačna čitateljima unutar i van struke.

– Knjiga je vrlo bogato ilustrirana. Željeli smo je približiti običnom posjetitelju, ali unutra su i stručno-znanstveni prilozi. Pokušalo se maksimalno dati podataka vezano za arhitektonsku dokumentaciju, za samo istraživanje, a isto tako i obradu sitnih nalaza koji nam govore i o svakodnevnom životu antičke Narone. Radi se o nalazima koji potiču sa rimskog foruma, sa središnje točke  rimskog grada koje su najvažniji za kronologiju samoga grada. Tako nalazi datiraju od 2. stoljeća prije Krista do 7. stoljeća i kraja samog života u Naroni. Knjiga je dio iz serije publikacija Katalozi i monografije, druga je u nizu, a nadamo se da će se taj niz nastaviti – rekao je Glučina.

Tekst/Foto: Marija Jeramaz / Metković NEWS

ZIMSKE RADOSTI

U Metkoviću pada snijeg! /FOTO-VIDEO/

Objavljeno prije

Foto/Video: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Prve pahulje snijega počele su padati u utorak, 8. siječnja, u večernjim satima na području Metkovića. Živa u termometru spustila se na 0°, a prve pahulje pojavile su se oko 19.30 sati.

Prognoza za večeras je najavila pad temperatura i snijeg, koji bi se ovoga puta moga zadržati malo duže.

2012., 2015. i evo 2019. godine u Metkoviću bi mogli uživati u zimskim radostima.

Pratite Metković NEWS, izvještavati ćemo Vas slikom i videom.

Metković 19,30 sati:

Centar Metkovića, 22,45 sati

Nastavi čitati
ZADRUGA BRANITELJA GORAČIĆI – Čestitka

Najčitanije