Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Predstavljena knjiga “Sv. Vlaho i njegovi festanjuli”

Objavljeno prije

U organizaciji metkovskog Ogranka Matice hrvatske i HKD Napredak iz Dubrovnika večeras je u Gradskoj knjižnici Metković predstavljena knjiga Sv. Vlaho i njegovi festanjuli autora Dubravka Kovačevića. Predstavljači knjige su bili sam autor Dubravko Kovačević, predsjednik HKD Napredak Dubrovnik Marin Ivanović te predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću Božidar Lovrić koji je dao uvodnu riječ i predstavio autora.

U knjizi od 872 stranice nalazi se prvi put cjeloviti popis, biografije i fotografije svih festanjula od 1872. do 2016. godine. Pisci predgovora su, uz autora, dr. Ivo Banac i mr. Teo Trostmann. U knjizi se nalazi i prikaz povijesnih činjenica u cjelinama Povijest dubrovačkih festanjula, Festa svetog Vlaha u današnje doba i Festa svetoga Vlaha baština čovječanstva. Prilog donosi popis festanjula, popis dubrovačkih biskupa od 1830. do 2016., popis rektora crkve sv. Vlaha od 14. stoljeća, popis dubrovačkih gradonačelnika od 1873. do 2016., popis propovjednika trodnevnice na Festi sv. Vlaha, popis propovjednika Feste sv. Vlaha na Gorici, pa čak i popis trubljača na Festi, te popis svih fotografija koje je autor uz veliku upornost i strpljenje uspio prikupiti.

Predsjednik HKD Napredak Ivanović je istaknuo kako je riječ o kapitalnom djelu dubrovačkog izdavaštva, ujedno istraživačke povijesti, djelu koje je na najbliži način „dio našeg identiteta jer je povezano sa sv. Vlahom i jer je povezano sa dubrovačkim festanjulima.“ Autor knjige je i sam bio festanjul, ali nitko nije vjerovao da se tema o festanjulima može istražiti jer do sada nije bilo znanstvenog interesa za to iako su festanjuli važan dio dubrovačke stvarnosti.

JUBILARNA NOĆ KNJIGE

Gradska knjižnica Metković poziva na predstavu za djecu ‘Nemaš pojma, Grizlijane!’

Objavljeno prije

U Gradskom kulturnom središtu u srijedu, 21. travnja u 17.30 sati održat će se predstava za djecu ‘Nemaš pojma, Grizlijane!‘ u izvedbi Kazališta Smješko iz Zagreba.

Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina, traje do 45 min, a ulaz je besplatan.

Glavni lik predstave je simpatični medo Grizlijan, koji počinje učiti kako se treba sam snalaziti u svijetu koji ga okružuje. Predstava se bavi problemima sa kojima se susreće svako dijete pri polasku u školu kada mora naučiti kako postati samostalniji i kako prihvatiti odgovornosti. Ova poučna priča uči djecu kako nema smisla plakati nad onime u čemu nisu dobra, već se treba truditi i promijeniti to radom.

Organizator je Gradska knjižnica Metković povodom jubilare, desete Noći knjige.

Predstava će se održati u skladu sa epidemiološkim mjerama i preporukama.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije