Ostanimo u kontaktu
ULTIMATE SPORTS GYM – 1200×250

METKOVCI NISU ZABORAVILI SVOGA ZUPU

Predstavljena brošura Zupa – Tomislav Zubčić 2010.-2020.

Objavljeno prije

U nakladi Građanske udruge Metković 600, potkraj prošlog tjedna predstavljena je brošura ili minimonografija  Zupa-Tomislav Zubčić 2010.-2020.

Trebala je biti predstavljena u prosincu prošle godine na desetu obljetnicu Zupine smrti, ali nije zbog pandemije koronavirusa.

Na početku je urednik brošure Ivica Puljan govorio o iznimno uspješnom angažmanu pokojnog Zubčića u javnom životu našega grada, a inicijatorica projekta prof. Radojka Bagur govorila je o njegovim umjetničkim počecima i postignućima.

Ivo Veraja govorio je o njemu kao nadarenom rukometašu koji je iz Splita preselio u Metković gdje je branio boje RK Mehanika.

Mario Obradović približio je okupljenima sliku o Zubčiću kao profesoru u Srednjoj školi, Jure Talajić tu je sliku upotpunio njegovim djelovanjem u MAK-u i amaterskom glumištu, Marko Marušić o njegovoj ulozi kneza Domagoja na maratonima lađa, a Ante Dragobratović o umjetničkom opusu.

Bilo  je riječi i o Zubčiću-hrvatskom branitelju, animiranju učenika za planinarske aktivnosti, o pjesmama koje je pjevao o svom Metkoviću, o Zupi kao darivatelju krvi i o susretima s djecom u liku Djeda Mraza.

Njegova kćer Vera Zubčića na kraju je zahvalila svima koji su pripremili monografiju o čovjeku koji je svojim djelovanjem u javnom životu promovirao Metković i na taj način zadužio njegove stanovnike.

10. ZELENA ČISTKA

Unatoč volji, kiša ‘omela’ ovogodišnju ‘Zelenu čistku’

Objavljeno prije

Predstavnici Grada Metkovića, na čelu s gradonačelnikom Daliborom Milanom, gradskih tvrtki, ustanova i klubova jutros su se okupili u Gradskome parku kako bi sudjelovali u akciji ‘Zelena čistka’.

Riječ je o zajedničkoj ekološkoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada, u kojoj je proteklih godina sudjelovao velik broj naših sugrađana.

Nažalost, zbog kiše koja je padala tijekom cijele noći i zaista nepovoljnih vremenskih uvjeta, ovogodišnju akciju bilo je nemoguće održati. Ipak, gradonačelnik Dalibor Milan zahvalio je svima koji su došli te tako pokazali dobru volju da odvoje jedan dan za ljepši okoliš.

U akciji ‘Zelena čistka’ jučer su sudjelovali i učenici metkovskih osnovnih i srednjih škola. Osim čišćenja prostora oko škola, organizirali su digitalno čišćenje (brisanje nepotrebnih online dokumente, starih e-poruka, nekorištenih aplikacija, duplikata i mutnih fotografija i videozapisa koji ispunjavaju uređaje za pohranu, odjava pretplate nepotrebnih mailing lista) te PLOGGING (skandinavska tjelovježba koja uključuje skupljanje smeća dok se trči).

Također, tijekom dana će se na nekoliko lokacija u gradu čistiti glomazni otpad.

Unatoč volji, kiša ‘omela’ ovogodišnju ‘Zelenu čistku’

Očišćena i ilegalna odlagališta glomaznoga otpada

Grad Metković nekoliko godina zaredom koordinator je ekoakcije ‘Zelena čistka”.

U sklopu akcije tijekom dana su očišćena ilegalna odlagališta glomaznoga otpada na lokacijama na području grada. Tom prilikom, na odlagalište na Dubravici odvezeno je šest kamiona otpada.

Podsjetimo, ‘Zelena čistka’ je zajednička ekološka akcija divljih odlagališta otpada, a ujedno i najveća volonterska akcija u Hrvatskoj. Akcija je dio globalnoga pokreta Let’s do it! i World Cleanup, a svrha joj je podići svijest o utjecaju čovjeka na okoliš te istaknuti važnost odgovornog gospodarenja otpadom.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije