Ostanimo u kontaktu

RAZVOJ METKOVIĆA DO 2020.

Predstavljen Nacrt Strategije razvoja urbanog područja i Procjena utjecaja na okoliš

Objavljeno prije

Javno predstavljanje Strategije do 2020. 1

U Galeriji Gradskog kulturnog središta Metković danas je održano javno predstavljanje Nacrta Strategije razvoja urbanog područja grada Metkovića za razdoblje 2016. – 2020. i Strateške studije procjene utjecaja na okoliš SRUP-a Grada Metkovića za razdoblje 2016. – 2020. 

U predstavljanju su sudjelovali, viša stručna suradnica za EU fondove pri Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Metkovića i koordinatorica Strategije za Grad Metković Lara Šiljeg, predstavnica tvrtke Zeleni servis Boška Matošić te gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Lara Šiljeg predstavila je nacrt Strategije i kazala je da je jedan od glavnih ciljeva poboljšanje života građana Metkovića.

– Metković je ustrojen kao manje urbano područje, te smo uz Dubrovnik jedini obveznici izrade strategije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Osnovni ciljevi kojima teži Grad Metković su, u biti, razvoj gospodarstva i poduzetništva, razvoj infrastrukture, bila ona komunalna, društvena, zdravstvena i slično i razvoj ljudskih potencijala na osnovu boljitka života građana Metkovića – rekla je Šiljeg.

Nacrtom strategije predviđeno je 14 projekata, a to su Poslovna zona Dubravica, Sportski centar Jelaševac, Luke nautičkog turizma, Lađarski dvori, Razvoj cikloturizma, Izgradnja i proširenje kanalizacijskog sustava, Energetska usluga – provedba projekta energetske učinkovitosti u gradu Metkoviću, Proširenje odlagališta otpada, sortirnice i reciklažnog dvorišta, Izgradnja kompostane, Most preko Neretve, Priključak na Poslovnu zonu Nova Sela, Obnova stare zgrade kina, Veletržnica u Metkoviću i Odvodnja viška voda grada Metkovića.

Smiljana Blažević, direktorica tvrtke Zeleni servis koja je provela Stratešku procjenu utjecaja na okoliš kazala je da su ovi projekti prihvatljivi za okoliš.

– Cijelo područje Metkovića u ekološkoj mreži gdje je potrebno voditi računa o očuvanju zaštićenih vrsta, ptica, staništa itd. Kroz procjenu utjecaja na okoliš došlo se do ocjene da planirani projekti mogu ići u provedbu, uz uvjet poštivanja mjera zaštite okoliša koje su dane u Studiji utjecaja na okoliš – rekla je Blažević.

Budući da je do kraja vremenskog roka u kojem bi projekti trebali biti završeni ostalo još dvije godine, postavilo se pitanje može li se svih 14 projekata završiti do 2020. Lara Šiljeg rekla je da će se učiniti sve kako bi projekti bar bili u jednoj od faza realizacije i pozvala je sve građane da se priključe javnoj raspravi.

– Strategija nakon 7. veljače ide na usvajanje na Gradskom vijeću i to će tada biti vrijedeći strateški dokument. Dosta tih projekata već smo započeli, a drugi projekti su nam u fazama. Budući da su neki od projekata još u fazi ideja nismo sigurni hoćemo li ih moći realizirati do 2020., ali pokušat ćemo. Ako ne, onda će biti bar u nekim fazama pokušati postići cilj. Naš proces javne rasprave, osnosno, javnog uvida u Strategiju traje do 7. veljače 2018. te stvarno pozivamo sve građane, udruge, civilna društva i osobe iz gospodarskog sektora da izvrše uvid u Strategiju i da daju koju primjedbu jer nam je sve to vrijedno. Građani mogu ispuniti obrazac i poslati ga e-mail naveden u obrascu ili doći u u prostorije Grada Metkovića i napisati sve svoje opaske na nacrt Stragtegije – kazala je Šiljeg.

Nacrt Strategije, procjenu utjecaja na okoliš, obrazac za primjedbe i ostale dokumente možete preuzeti putem ovih poveznica:

Nacrt Strategije razvoja urbanog područja grada Metkovića 2016. – 2020.
DODATCI

1 . Odluka o osnivanju Partnerskog vijeća za izradu i praćenje SRUP-a i imenovanju članova, izvješće o provedenom konzultacijskom postupku

  1. Analiza stanja
  2. Izvještaj o provedenom postupku prethodnog vrednovanja

Strateška procjena utjecaja na okoliš Strategije razvoja urbanog područja Grada Metkovića 2016. – 2020. godine
Obrazac sudjelovanja u Javnoj raspravi o Nacrtu Strategije razvoja urbanog područja Grada Metkovića za razdoblje 2016. – 2020.
Javni uvid i javna rasprava 

HRVATSKA AGENCIJA ZA MALO GOSPODARSTVO, INOVACIJE I INVESTICIJE

HAMAG-BICRO kroz BOND lokalnim poduzetnicima olakšava poslovanje

Objavljeno prije

ZAGREB, 17. rujna 2019. – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND – Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) koji je pokrenut 2017. godine s ciljem okupljanja različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija na jednom mjestu, kako bi se malim i srednjim poduzetnicima olakšao pristup informacijama. Konačni cilj projekta bio je razviti standardizirane visokokvalitetne usluge poduzetničkih potpornih institucija koje će biti regionalno ravnomjerno rasprostranjene. Kroz projekt BOND nastoje se smanjiti razlike u regijama i svim poduzetnicima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima olakšati pristup poslovnim znanjima, vještinama i informacijama ključnim za rast i razvoj poslovanja.

Konferenciju je pozdravnim obraćanjem svečano otvorila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta izjavivši: „Na području cijele zemlje trenutno djeluje 177 verificiranih poduzetničkih potpornih institucija koje je Vlada Republike Hrvatske iz državnog proračuna do sada sufinancirala s više od 60 milijuna kuna. Dodatnih gotovo milijun kuna Ministarstvo je kroz projekte i programe Europske unije dodijelilo jedinicama lokalne uprave i samouprave za razvoj istih. Njihova je uloga da mikro, malim i srednjim poduzetnicima pruže svu potrebnu savjetničku pomoć i potporu pri osnivanju novih poduzeća, ali i olakšavanju poslovanja postojećih poduzeća.“.

Potom se prisutnima obratio Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a: „Kako bismo svim poduzetnicima omogućili jednostavniji i brži pristup informacijama, HAMAG-BICRO je kroz projekt BOND odlučio decentralizirati svoje usluge, odnosno osigurati personalizirani pristup svakom malom poduzetniku dolaskom u njihove lokalne sredine te upoznavanjem s njihovim izazovima i prilikama. Nedavno smo otvorili prve dvije ispostave HAMAG-BICRO-a u Čakovcu i Antunovcu. Na ovaj način, HAMAG-BICRO će moći izbliza osjetiti poduzetnički puls lokalne sredine, njihove svakodnevne nedoumice, ali i prilike.“

Uspostavljene pilot-usluge kroz Mrežu BOND uključuju standardizaciju usluge savjetovanja poduzetnika početnika, decentralizaciju usluga HAMAG-BICRO-a, mrežu mentora za poduzetnike, dijagnostičke alate za procjenu inovativnosti poduzetnika i podrški PPI-ima u savjetovanju na području društvenog poduzetništva. U rad Mreže BOND trenutno je uključeno 58 poduzetničkih potpornih institucija, čijih je 300 zaposlenika sudjelovalo na besplatnim specijalističkim edukacijama.

„Osim uspostavljenih pet pilot-usluga za poduzetnike, značajan rezultat ovog projekta su i specijalističke edukacije koje je BOND tim unutar HAMAG-BICRO-a organizirao tijekom protekla tri mjeseca za predstavnike poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske. Kroz edukacije su obuhvaćena znanja potrebna svakom poduzetniku – od organizacije rada nabave, proizvodnje, digitalnog marketinga, istraživanja tržišta i analize potrošača pa sve do naprednog financijskog izvještavanja, upravljanja rastućom tvrtkom, strateškog poslovnog planiranja i unaprjeđenja poslovnih procesa.“, nadodao je Ante-Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a.

Rezultate projekta, uspostavljenih pet pilot-usluga prezentirala je Tamara Sarvaš, ravnateljica Sektora za za razvoj i podršku korisnicima. Potom se ispred poduzetničkih potpornih institucija prisutnima obratio Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Tijekom projekta BOND sudjelovali smo na nizu specijalističkih edukacija na kojima su naši djelatnici dobili mogućnost stjecanja novih znanja i vještina koje će moći iskoristiti prilikom savjetovanja poduzetnika oko niza ključnih pitanja važnih za pozicioniranje i rast na tržištu. Kroz ovaj projekt poduzetničke potporne institucije dobile su mogućnost da, osim novih znanja i usavršavanja konzultantskih vještina u dijelu posla koji je usmjeren direktno na rad s poduzetnicima, standardiziraju sve svoje usluge, a nekoliko njih i specijaliziraju te na taj način unaprijede i ekonomiziraju operativne procese unutar samog PPI-a“, istaknula je Marijana Puljas iz Dubrovačke razvojne agencije DURA.

U okviru projekta BOND oformljena je i službena internetska stranica projekta https://bond-hrvatska.hr/. Nastavak projekta očekuje se krajem ove godine. Od osnutka Mreže, mnoge poduzetničke potporne institucije izrazile su želju za učlanjenjem. Ukupna vrijednost projekta je 7.012.151,60 kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Za više informacija, molimo Vas da nam se obratite na mail helena.madunic@hamagbicro.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama7 300×250

Najčitanije