Ostanimo u kontaktu

RAZVOJ METKOVIĆA DO 2020.

Predstavljen Nacrt Strategije razvoja urbanog područja i Procjena utjecaja na okoliš

Objavljeno prije

Javno predstavljanje Strategije do 2020. 1

U Galeriji Gradskog kulturnog središta Metković danas je održano javno predstavljanje Nacrta Strategije razvoja urbanog područja grada Metkovića za razdoblje 2016. – 2020. i Strateške studije procjene utjecaja na okoliš SRUP-a Grada Metkovića za razdoblje 2016. – 2020. 

U predstavljanju su sudjelovali, viša stručna suradnica za EU fondove pri Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Metkovića i koordinatorica Strategije za Grad Metković Lara Šiljeg, predstavnica tvrtke Zeleni servis Boška Matošić te gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Lara Šiljeg predstavila je nacrt Strategije i kazala je da je jedan od glavnih ciljeva poboljšanje života građana Metkovića.

– Metković je ustrojen kao manje urbano područje, te smo uz Dubrovnik jedini obveznici izrade strategije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Osnovni ciljevi kojima teži Grad Metković su, u biti, razvoj gospodarstva i poduzetništva, razvoj infrastrukture, bila ona komunalna, društvena, zdravstvena i slično i razvoj ljudskih potencijala na osnovu boljitka života građana Metkovića – rekla je Šiljeg.

Nacrtom strategije predviđeno je 14 projekata, a to su Poslovna zona Dubravica, Sportski centar Jelaševac, Luke nautičkog turizma, Lađarski dvori, Razvoj cikloturizma, Izgradnja i proširenje kanalizacijskog sustava, Energetska usluga – provedba projekta energetske učinkovitosti u gradu Metkoviću, Proširenje odlagališta otpada, sortirnice i reciklažnog dvorišta, Izgradnja kompostane, Most preko Neretve, Priključak na Poslovnu zonu Nova Sela, Obnova stare zgrade kina, Veletržnica u Metkoviću i Odvodnja viška voda grada Metkovića.

Smiljana Blažević, direktorica tvrtke Zeleni servis koja je provela Stratešku procjenu utjecaja na okoliš kazala je da su ovi projekti prihvatljivi za okoliš.

– Cijelo područje Metkovića u ekološkoj mreži gdje je potrebno voditi računa o očuvanju zaštićenih vrsta, ptica, staništa itd. Kroz procjenu utjecaja na okoliš došlo se do ocjene da planirani projekti mogu ići u provedbu, uz uvjet poštivanja mjera zaštite okoliša koje su dane u Studiji utjecaja na okoliš – rekla je Blažević.

Budući da je do kraja vremenskog roka u kojem bi projekti trebali biti završeni ostalo još dvije godine, postavilo se pitanje može li se svih 14 projekata završiti do 2020. Lara Šiljeg rekla je da će se učiniti sve kako bi projekti bar bili u jednoj od faza realizacije i pozvala je sve građane da se priključe javnoj raspravi.

– Strategija nakon 7. veljače ide na usvajanje na Gradskom vijeću i to će tada biti vrijedeći strateški dokument. Dosta tih projekata već smo započeli, a drugi projekti su nam u fazama. Budući da su neki od projekata još u fazi ideja nismo sigurni hoćemo li ih moći realizirati do 2020., ali pokušat ćemo. Ako ne, onda će biti bar u nekim fazama pokušati postići cilj. Naš proces javne rasprave, osnosno, javnog uvida u Strategiju traje do 7. veljače 2018. te stvarno pozivamo sve građane, udruge, civilna društva i osobe iz gospodarskog sektora da izvrše uvid u Strategiju i da daju koju primjedbu jer nam je sve to vrijedno. Građani mogu ispuniti obrazac i poslati ga e-mail naveden u obrascu ili doći u u prostorije Grada Metkovića i napisati sve svoje opaske na nacrt Stragtegije – kazala je Šiljeg.

Nacrt Strategije, procjenu utjecaja na okoliš, obrazac za primjedbe i ostale dokumente možete preuzeti putem ovih poveznica:

Nacrt Strategije razvoja urbanog područja grada Metkovića 2016. – 2020.
DODATCI

1 . Odluka o osnivanju Partnerskog vijeća za izradu i praćenje SRUP-a i imenovanju članova, izvješće o provedenom konzultacijskom postupku

  1. Analiza stanja
  2. Izvještaj o provedenom postupku prethodnog vrednovanja

Strateška procjena utjecaja na okoliš Strategije razvoja urbanog područja Grada Metkovića 2016. – 2020. godine
Obrazac sudjelovanja u Javnoj raspravi o Nacrtu Strategije razvoja urbanog područja Grada Metkovića za razdoblje 2016. – 2020.
Javni uvid i javna rasprava 

Najčitanije