Ostanimo u kontaktu

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Predstavljanje ‘Topoteke Doline Neretve’ – digitalne arhive lokalne povijesti i kulturne baštine

Objavljeno prije

Pozvani ste na javni program “Digitalna platforma Topoteka – lokalna povijest, zajednička priča” koji će se održati 1. ožujka 2019. u 17 sati u Gradskoj knjižnici Metković.

Najmlađa ICARUS digitalna platforma Topoteka nastala je u okviru co:op projekta Kreativna Europa 2014-2018 kao alat za stvaranje mrežnih arhiva lokalne povijesti i/ili teme, poticanje čuvanja i istraživanja lokalne povijesti i promocije kulturne baštine. Cilj je Topoteke interakcijom baštinskih i lokalnih ustanova, udruga, zajednica i pojedinaca koji posjeduju arhivsko gradivo potaknuti zaštitu i javno predstavljanje njihovih arhiva korištenjem interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje.

Topoteka Dolina Neretve dio je tog projekta. Uspostavljena je u prosincu 2017. godine inicijativom Državnog arhiva u Dubrovniku, Arhivskog sabirnog centra Metković-Opuzen-Ploče, uz suradnju osnovnih škola Stjepana Radića i don Mihovila Pavlinovića iz Metkovića, Gradskog kulturnog središta Metković i udruge Dobra. U ovoj prilici predstavit ćemo dosadašnji rad i zajedničke aktivnosti koje su urodile s više od 150 javno objavljenih zapisa (fotografija, dokumenata, skica…).

U sklopu predstavljanja održat će se i predavanje o međunarodnoj digitalnoj platformi Topoteka, digitalnim arhivima i tekućim međunarodnim inicijativama i projekatima posvećenima mogućnostima suradnje i kreativnog predstavljanja kulturne baštine.

Sudjeluju: doc. dr. sc. Vlatka Lemić (predsjednica ICARUS Hrvatska), Nikolina Pozniak (ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku), Paulina Šiljeg (arhivistica u Državnom arhivu u Dubrovniku, ASC Metković-Opuzen-Ploče)
Pozivamo vas da sudjelujete u izgradnji starih i novih Topoteka. Fotografirajte ili skenirajte svoje uspomene, stare slike, filmove, predmete i dokumente i spremite ih na portal Topoteka putem kojeg će se predstaviti i na Europeani.

Više informacija možete saznati na mrežnim stranicama http://www.topotheque.eu/. Za dodatne informacije obratite se na adresu elektroničke pošte info.icarushr@gmail.com.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o deset muških i 12 ženskih osoba iz Dubrovnika (njih 13 ima utvrđenu ep. vezu), dvije muške osobe iz Župe dubrovačke, jednoj muškoj osobi iz Konavala i Metkovića (za obje utvrđena ep. veza) te jednoj ženskoj osobi iz Stona.

Izliječeno je 14 osoba: osam iz Dubrovnika, tri iz Metkovića te po jedna osoba iz Orebića, Župe dubrovačke i Konavala.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 12 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 138 uzoraka, a od početka pandemije analizirana su ukupno 17 378 uzorka.

U samoizolaciji je 521 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 87 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije