Ostanimo u kontaktu

28. KULTURNA MANIFESTACIJA 'KNJIGA MEDITERANA' - SPLIT

Predstavljanje knjige ‘Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća’ – Radojke Bagur

Objavljeno prije

Foto: metkovic.hr

Foto: metkovic.hr

U sklopu kulturne manifestacije Knjiga Mediterana, koja se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti po 28. put održava u Splitu, u utorak, 27. rujna s početkom u 20 sati, u palači Milesi (Trg braće Radića 7) će biti predstavljena knjiga Radojke Bagur, Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća.

Radojka Bagur - Knjiga Nošnja u delti Neretve kroz stoljećaDomaćin na predstavljanju će biti Arsen Duplančić, a uz njega će o knjizi govoriti i Jozo Marević te sama autorica. Za glazbeni program će se pobrinuti Darko Matičević.

Naravno da je ovakav kulturni događaj i idealna prilika za druženje članova Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu, koji su i najavili svoj dolazak, kao i članice KUD-a Metković, koje će nastupom posvećenim Neretvi uveličati samo predstavljanje.

Nakladnici knjige su Kulturno umjetničko društvo Metković, Hrvatski sabor kulture i ogranak Matice hrvatske u Metkoviću.

Knjiga ‘Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća’ govori o načinu odijevanja žitelja Neretve u XIX. i XX. stoljeću.

 

Srijeda, 28. rujna 2016.

Zavod HAZU (Trg braće Radića 7); 19,00 sati: predstavljanje knjige:  Jozo Marević, ‘Osmojezični medicinski enciklopedijski rječnik’ , Marka, Velika Gorica, 2016.

Domaćin: Bratislav Lučin
Govore: Bratislav Lučin, Jozo Marević i Drago Šimundža
Glazbeni program: Darko Matičević

FESTIVAL BRODOVA I MORA 'DANI U VALI'

Neretvanska lađa među 70 tradicijskih drvenih brodova u Starom Gradu

Objavljeno prije

Foto: slobodnadalmacija.hr

Foto: slobodnadalmacija.hr

U starigradskoj uvali na Hvaru, od 14. do 17. rujna, održao se 2. Međunarodni festival mora, brodova i mornara Dani u vali na kojem se, među 70 drvenih brodova našla i neretvanska lađa.

Festival su organizirali Grad Stari Grad i Udruga Cronaves iz Splita, a na njemu su se, uz razne radionice, predavanja, izložbe i koncerte, predstavili tradicijski brodovi iz Hrvatske i Italije, kao i znat kalafata, majtora brodograditelja koji su se bavili zapušivanjem drvenih oplata brodova.

Neretvu je s lađom na festivalu predstavljala Udruga za očuvanje neretvanske baštine koja je, povodom 20. Maratona lađa na Neretvi, na prezentacijskim štandovima održala predavanje o povijesti lađe i maratona, Pavo Rašetin i Slobodan Batinović kuhali su neretvanski brudet,a  Tomislav Dugandžić – Paško je s Pavom Rašetinom predstavio i trupicu.

U samoj prezentaciji neretvanske lađe sudjelovali su Javorka Šamić, Tea Dragobratović, Lucijana Perojević, Leonarda Drljepan, Gabrijela Dugandžić, Đana Salacan, Marija Glavinić, Tina Golemac i paričar Slavko Musulin.

Neretvani su od organizatora i Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Istre i Kvarnera dobili više priznjana, a Udruga za očuvanje neretvanske baštine pozvana je na proslavu Udruge Hvar – metropola mora koja će se od 6. do 7. listopada održati u Hvaru.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije