Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

PINAKOTEKA SAMOSTANA GOSPE OD ZDRAVLJA U SPLITU

Predavanje ‘O. Ante Gabrić još govori’

Objavljeno prije

Predavanje 'O. Ante Gabrić još govori'

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu, u sklopu Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK festa, u utorak, 14. travnja 2015., u pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu, pred oko 200-injak nazočnih, predavanje o životu i djelu o. Ante Gabrića održao je isusovac o. Mirko Nikolić, a predavanje je nazvao O. Ante Gabrić još govori prema istoimenoj knjizi koju je objavio povodom 20. godišnjice njegove smrti. Povod za održavanje ovog predavanja u Splitu je 100. godišnjica rođenja i otvaranje biskupijskog postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića.

S našim čitateljima podijelit ćemo jednu od misli o. Ante Gabrića: „U 38 godina što sam proveo u Indiji, nijedan dan nisam bio nesretan. I ljudi me pitaju: je li to moguće? Ja kažem: jest! Dok živimo s Isusom, dok se s Isusom žrtvujemo, moramo biti sretni!“ Svoje predavanje o o. Anti Gabriću o. Mirko Nikolić završio je mislima kako je o. Gabrić doista gorio za Boga i duše i do kraja je izgorio. Zato je zavrijedio da bude svjetiljka postavljena na oltaru, koju će Crkva zapaliti da vječno gori i svijetli nama na poticaj.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

FESTIVAL BRODOVA I MORA 'DANI U VALI'

Neretvanska lađa među 70 tradicijskih drvenih brodova u Starom Gradu

Objavljeno prije

Foto: slobodnadalmacija.hr

Foto: slobodnadalmacija.hr

U starigradskoj uvali na Hvaru, od 14. do 17. rujna, održao se 2. Međunarodni festival mora, brodova i mornara Dani u vali na kojem se, među 70 drvenih brodova našla i neretvanska lađa.

Festival su organizirali Grad Stari Grad i Udruga Cronaves iz Splita, a na njemu su se, uz razne radionice, predavanja, izložbe i koncerte, predstavili tradicijski brodovi iz Hrvatske i Italije, kao i znat kalafata, majtora brodograditelja koji su se bavili zapušivanjem drvenih oplata brodova.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Neretvu je s lađom na festivalu predstavljala Udruga za očuvanje neretvanske baštine koja je, povodom 20. Maratona lađa na Neretvi, na prezentacijskim štandovima održala predavanje o povijesti lađe i maratona, Pavo Rašetin i Slobodan Batinović kuhali su neretvanski brudet,a  Tomislav Dugandžić – Paško je s Pavom Rašetinom predstavio i trupicu.

U samoj prezentaciji neretvanske lađe sudjelovali su Javorka Šamić, Tea Dragobratović, Lucijana Perojević, Leonarda Drljepan, Gabrijela Dugandžić, Đana Salacan, Marija Glavinić, Tina Golemac i paričar Slavko Musulin.

Neretvani su od organizatora i Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Istre i Kvarnera dobili više priznjana, a Udruga za očuvanje neretvanske baštine pozvana je na proslavu Udruge Hvar – metropola mora koja će se od 6. do 7. listopada održati u Hvaru.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije