Ostanimo u kontaktu

UDRUGA OTAC ANTE GABRIĆ

Predavanje ‘Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi’

Objavljeno prije

Teme predavanja ciklusa Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi uvijek su zanimljive pa su i ovaj put korisnici udruge Otac Ante Gabrić pozorno slušali mr. pharm. Anu Kraljević iz Ljekarne Draženović koja im je govorila o Herpesu zosteru, jednom od osam tipova virusa, s kojim se posebno teško nose starije osobe.

Bolest nastaje kao posljedica sekundarne aktivacije varicella – zoster virusa koji kod prve infekcije uzrokuje vodene kozice. Do reaktivacije ovog virusa može doći uslijed slabljenja imuniteta, teške bolesti ili kod tjelesne i emocionalne traume. Herpes zoster uobičajeno započinje općim osjećajem slabosti, uz blagu vrućicu, peckanje i bolove na jednoj strani tijela. Nakon nekoliko dana dolazi do pojave mjehurića, a zahvaćeno područje postaje osjetljivo, bolno i može svrbjeti. Za postavljanje dijagnoze obično su dovoljni klinička slika i simptomi bolesti. Važno je što prije se javiti obiteljskom liječniku kako bi liječenje herpesa zostera započelo unutar 72 sata od izbijanja osipa. Bol može potrajati mjesecima ili godinama nakon epizode herpesa zostera, može biti stalna ili isprekidana i može se pogoršavati noću ili kao reakcija na toplinu ili hladnoću. Veliki broj ljudi starijih od 50 godina koji imaju herpes zoster imaju neku postherpetičnu neuralgiju, zato je bitno početi liječenje na vrijeme.

Udruga Otac Ante Gabrić ova predavanja organizira u sklopu projekta Organizirane dnevne aktivnosti za starije osobe – Metković  financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

OD OBRAZOVANJA DO ZAPOŠLJAVANJA

Udruga DOBRA produljuje rok za Natječaj osposobljavanje – pomoćnog kuhara

Objavljeno prije

Udruga DOBRA, u okviru trogodišnjeg programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Od obrazovanja do zapošljavanja, objavljuje Natječaj za osposobljavanje – pomoćnog kuhara.

Pozivaju se žene koje su iznad 40 godina te one koje su dugotrajno nezaposlene (s najmanje osnovnoškolskim obrazovanjem) s ruralnih područja Splitsko dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvanske županije da se prijave na Natječaj.

Prijava mora sadržavati pismo namjere i životopis, potvrdu sa HZZ-a o nezaposlenosti (u slučaju nezaposlenosti), a šalje se ili donosi osobno na adresu: Udruga DOBRA, Ante Starčevića 12, 20350 Metković ili na e-mail: dobra.udruga@gmail.com, uz naznaku: „Za natječaj za osposobljavanje – pomoćni kuhar“.

Natječaj je otvoren do 1. listopada 2019. godine.

Po završetku Natječaja odabrat će se 15 polaznica koje će proći edukaciju, koja će se sastojati od teoretske i praktične nastave. Trajanje obrazovanja je 155 sati te će se predavanja i praksa održavati u Metkoviću.

Nakon položenih ispita i odrađene prakse zvanje se upisuje u e-radnu knjižicu. Edukaciju će obaviti partnerska organizacija Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski iz Zagreba. Napominjemo da su troškovi osposobljavanja za korisnice podmireni od strane Ministarstva.

Partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski iz Zagreba, Centar za socijalnu skrb Metković i Grad Metković.

Program Od obrazovanja do zapošljavanja financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama7 300×250

Najčitanije