Ostanimo u kontaktu

POZNATI MOGUĆI DATUMI PARLAMENTARNIH IZBORA 2020

Plenković najavio raspuštanje Sabora 18. svibnja ‘Smatramo da je trenutak primjeren’

Premijer Andrej Plenković objavio je kada možemo očekivati raspuštanje Sabora i nove parlamentarne izbore.

Objavljeno prije

Foto: PrintScreen / Dnevnik.hr

Premijer Andrej Plenković okupio je u Banskim dvorima vladajuću koaliciju. Teme sastanka su odluka o raspuštanju Sabora, raspisivanje parlamentarnih izbora.

Kako je rekao, do raspuštanja Hrvatskog sabora doći će u ponedjeljak 18. svibnja, piše Dnevnik.hr.

– Razlog zbog kojeg to želimo je što je naša Vlada u protekle tri godine i sedam mjeseci ostvarila sve ključne ciljeve koje smo postavili u našem programu 2016. kad smo dobili većinsko povjerenje hrvatskih birača, kazao je Plenković.

– Smatram da smo sada, nakon što smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi u krizi bez presedana, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva, a s obzirom na sve izazove koji su pred nama, mi želimo ići po novo povjerenje hrvatskih birača. To je naš cilj, – naveo je.

Izbori krajem lipnja ili početkom srpnja

– Smatramo da je ovaj trenutak primjeren, da je epidemioločka situacija dobro i da ćemo, uz vrlo odgovorno ponašanje građana, biti u mogućnosti organizirati izbore, – dodao je i najavio da bi izbori mogli biti 21. ili 28. lipnja, odnosno 5 ili 12. srpnja.

– Ja sam nakon sastanka razgovarao s predsjednikom, obavijestio sam ga o ovoj odluci. Sada je na njemu da donosi odluke koje su mu dodijeljene sukladno zakonu, – naveo je Plenković.

Smatra da ne bi trebalo biti problema s predsjednikom Zoranom Milanovićem oko raspisivanja izbora.

– On ima političkog iskustva, kao i ja i razumije što je na stvari. Shvaćam i naš i njegov stav, a to je da se izbori provedu na zakonit način, da svi imaju jednake šanse, – objasnio je Plenković dodajući kako ne vidi otvorena pitanja u tome.

Uvjeren da će oformiti saborsku većinu

Kazao je kako Vlada nakon raspuštanja Sabora neće biti tehnička, već u formi kada je Sabor raspušten i shodno tome može donositi odluke koje se tiču zdravstvene sigurnosti građana u vrijeme pandemije koronavirusa. – Vrlo je jasno što sve ta Vlada može raditi, tu nema nikakvoga problema, – dodao je.

Plenković je uvjeren da će nakon izbora zajedno s partnerima oformiti parlamentarnu većinu i imati političku stabilnost, koja je preduvjet za sve što su do sada kao Vlada ostvarili.

– Preostaje nam praktički još šest tjedana predsjedanja EU-om, to je u okvirima da i taj posao do kraja obavimo maksimalno odgovorno i da nakon toga idemo po novo povjerenje građana i birača, – naglasio je.

– Svatko tko poznaje političku povijest Hrvatske, osobito demokratsku, može pogledati datume o izborima. Mi smo od 11. rujna manje od četiri mjeseca, u izbornoj smo godini, – istaknuo je Plenković.

– HDZ će ići na ove izbore kao i 2016., na način da pobijedi. Kasnije ćemo razgovarati o koaliranjima, – naveo je Plenković.

Komentirao zakon o obnovi Zagreba

O zakonu o obnovi grada Zagreba rekao je kako tu nema nikakvih problema, pa je tijekom sastanka koalicije u Vladi bio održan i sastanak predstavnika Grada Zagreba i Ministarstava graditeljstva, državne imovine i kulture.

– Usuglašen je tekst zakona kao prijedlog za javnu raspravu, očekujem i mislim da taj zakon Zagreb i građani zavrjeđuju. Svi koji imaju ideje i sugestije i prijedloge rade na tome da se zakon poboljša. Odluke koje smo donijeli u međuvremenu su jako dobre, – poručio je.

Tu je država, dodao je, stala sa sredstvima iz proračuna kroz rebalans koji će se usvojiti u ponedjeljak “da se to riješi”. – Mislim da smo s te strane riješili ono što je akutno, a onda ćemo uzeti vrijeme i kada se formira nova vlast i nova većina usvajati zakon, – zaključio je premijer.

Oporba protiv izbora

Oporba je i danas prozvala HDZ za nepoštenu utakmicu i nastavlja kritizirati poteze vladajućih oko datuma. Ipak u SDP-u kažu kako mogu računati i na njihove ruke oko raspuštanja Sabora, ako se zadovolji sloboda kretanja i javnog okupljanja s obzirom na stanje s koronavirusom, a na biračkim mjestima osiguraju zaštitna sredstva.

– Ako uvjeta nema onda mislim da bi dizanje ruke za raspisivanje izbora bilo neodgovorno. Ovdje se radi o zaštiti života i zdravlja građana. U zadnjih dva mjeseca smo se odrekli puno toga, svi mi, i sada to baciti ovako je po meni naprosto suludo, to je apsolutno kukavičluk i više od toga, – kazao je SDP-ov Peđa Grbin.

– Ovo su izbori za HDZ. Oni te izbore tempiraju, oni ih guraju u ljeto kako bi ostvarili što bolji rezultat i logično je da onda kriju i datum raspuštanja Sabora i sam datum izbora kao zmija noge, – smatra Mostov Nikola Grmoja.

GREY&PADRINO CLUB

Za odličnu atmosferu večeras će se pobrinuti Tamburaški sastav Dukati

Objavljeno prije

Još jedna vrhunska zabava očekuje nas u Grey&Padrino Clubu a za nju su večeras zaduženi Tamburaški sastav Dukati uz rezidenta cluba DJ Andru.

Program počinje od 22 sata, a do tada zagrijte se uz promo cijene pića i koktela koji su garancija za odličnu atmosferu.

Na instagram profilu kluba tagirajte 5 svojih prijatelja ili prijateljice s kojima dolazite i čekaju vas kokteli po izboru!

GREY&PADRINO PAZI NA SVOJE POSJETITELJE!
Ako trebate prijevoz, isključivo do kluba ili nakon lude zabave nazad do doma, javite se u DM Instagrama Grey&Padrino.

Također u DM Instagrama Grey&Padrino možete ostvariti i rezervaciju stolova tako da na vrijeme osigurate svoje mjesto u najzabavnijem noćnom provodu u dolini Neretve.

Za one koji ne znaju Grey & Padrino se nalazi iza INA benzinske pumpe na magistralnoj cesti iz Opuzena prema Pločama.

Svakako još jedna vrhunska subota je pred nama, s toga vidimo se u Grey&Padrino Clubu!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije