Ostanimo u kontaktu

DO KADA ĆE GORJETI MOČVARNO RASLINJE

Požari u močvarama donose velike nevolje

Objavljeno prije

Stanovnici Metkovića i susjednih naselja od nedjelje nisu imali miran ni normalan san, pa tako ni noćni odmor, sve zbog požara koji je buknuo u suhom močvarnom raslinju kod Gabela Polja i koji je danima opterećivao svakodnveni život ljudi, posebice starijih, bolesnih i djece.

Neugodan miris dima širio se nošen vjetrom do svih kutaka u kućama i stanovima, a one što su, kako se pretpostavlja, požare podmetnuli posljedice njihova čina nisu ih zanimale.

U srijedu je nastao novi požar u rezervatima Prud i Podgrede, a zaustavljeni su ugašeni zahvaljujući kanaderima odnosno ljudima koji su njima upravljali.

Poznato je da je podmetanje požara kažnjivo, ali ni to pojedincima nije dovoljno da bi konačno prestali gledati samo svoje uske, sebične interese.

Uostalom, godinama u kolovozu ili u rujnu izbijaju požari na desnoj obali Neretve na potezu od Vratara do Orepka, između Vida i Momića, oko Pruda ili Crnića, odnosno Gabela Polja.

Ne treba niti spominjati koje posljedice nastaju za biljni i životinjski svijet na tim područjima, a često su požari ugrožavali i gospodarske objekte u poljima.

Vatrogasci i stanovništvo velike nade polažu u postavljenu nadzornu kameru na Babinoj gomili,u otkrivanju samih začetaka požara, ali i njihovih počinitelja.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena u protekla 24 sata

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se dvije osobe iz Dubrovnika i jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaražena jedna muška i dvije ženske osobe, a za jednu osobu je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječene su 52 osobe: 17 iz Dubrovnika, 11 iz Metkovića, devet iz Župe dubrovačke, šest iz Ploča, pet iz Konavala, dvije iz Opuzena, jedna iz Slivnog i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 49 osoba pozitivna na koronavirus. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a šest je na invanzivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 35 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 23 495 uzoraka.

U samoizolaciji su 652 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 99 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije