Ostanimo u kontaktu

DO KADA ĆE GORJETI MOČVARNO RASLINJE

Požari u močvarama donose velike nevolje

Objavljeno prije

Stanovnici Metkovića i susjednih naselja od nedjelje nisu imali miran ni normalan san, pa tako ni noćni odmor, sve zbog požara koji je buknuo u suhom močvarnom raslinju kod Gabela Polja i koji je danima opterećivao svakodnveni život ljudi, posebice starijih, bolesnih i djece.

Neugodan miris dima širio se nošen vjetrom do svih kutaka u kućama i stanovima, a one što su, kako se pretpostavlja, požare podmetnuli posljedice njihova čina nisu ih zanimale.

U srijedu je nastao novi požar u rezervatima Prud i Podgrede, a zaustavljeni su ugašeni zahvaljujući kanaderima odnosno ljudima koji su njima upravljali.

Poznato je da je podmetanje požara kažnjivo, ali ni to pojedincima nije dovoljno da bi konačno prestali gledati samo svoje uske, sebične interese.

Uostalom, godinama u kolovozu ili u rujnu izbijaju požari na desnoj obali Neretve na potezu od Vratara do Orepka, između Vida i Momića, oko Pruda ili Crnića, odnosno Gabela Polja.

Ne treba niti spominjati koje posljedice nastaju za biljni i životinjski svijet na tim područjima, a često su požari ugrožavali i gospodarske objekte u poljima.

Vatrogasci i stanovništvo velike nade polažu u postavljenu nadzornu kameru na Babinoj gomili,u otkrivanju samih začetaka požara, ali i njihovih počinitelja.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom u županiji, dvije ženske osobe iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je sedam slučajeva zaraze COVID-19 infekcijom. Riječ je o jednoj muškoj i dvije ženske osobe osobe iz Dubrovnika (za dvije osobe utvrđena epidemiološka veza), dvije ženske osobe iz Metkovića, jednoj muškoj osobi iz Konavala te jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke. S obzirom na nove upute HZJZ o skraćivanju samoizolacije u pojedinim slučajevima, danas je povećan broj izliječenih osoba, njih 32. Riječ je o 14 osoba iz Dubrovnika, pet iz Ploča, četiri iz Metkovića, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Konavala, dvije iz Vela Luke, jedna iz Korčule te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 20 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru tri osobe. Od početka pandemije analizirano je 13 186 uzorka.

U samoizolaciji se nalazi 435 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 80 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije