UVOZ-IZVOZ

Povrće i voće može preko Unke i Gabela Polja

Dakle, riječ je o poljoprivrednicima koji imaju plastenike i voćnjake s druge strane granice u dubini do pet kilometara.

Objavljeno 18. siječnja 2014. u kategorijama: Gospodarstvo, Metković, News, Poljoprivreda.

plastenik

Nakon stupanja na snagu pravilnika o tržišnim standardima za uvoz voća i povrća preko granice, koji je objavljen u Narodnim novinama 24. prosinca, odahnuli su neretvanski poljoprivrednici, koji imaju posjede u susjednoj Hercegovini, prenosi Slobodna Dalamacija.

Prema novim europskim pravila njima nije bilo dopušteno uvoziti poljoprivredne proizvode iz pograničnog područja susjedne BiH, preko malograničnih prijelaza Gabela Polje i Unka te preko graničnog prijelaza Doljani, već su svi bili upućivani na pedesetak kilometara udaljen međunarodni prijelaz Nova Sela, gdje je obavljana carina i fitopatološka kontrola.

To je lokalnom stanovništvu otežavalo i poskupljivalo uvoz vlastitih poljoprivrednih proizvoda u Republiku Hrvatsku. Dakle, riječ je o poljoprivrednicima koji imaju plastenike i voćnjake s druge strane granice u dubini do pet kilometara.

Dokaz o vlasništvu

Kako bi uvezli voće i povrće iz BiH, državljani RH, nositelji pogranične propusnice dužni su predočiti dokaz o vlasništvu poljoprivrednog zemljišta u pograničnom području susjedne treće zemlje (zemljišnoknjižni uložak, izvod iz katastarskog plana ili iznimno prema procjeni Ministarstva i drugi dokument kojim korisnik dokazuje pravo korištenja poljoprivrednog zemljišta u pograničnom području susjedne treće zemlje te odobrenje Ministarstva poljoprivrede za uvoz voća i povrća.

Budući da je riječ o dokumentaciji, koja se vrlo lako može pribaviti svi oni koji pokušavaju ilegalno prevesti voće i povrće riskiraju kaznene prijave, što će ih u konačnici puno više koštati.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari