Ostanimo u kontaktu

BUDUĆNOST SOCIJALNE SKRBI LEŽI U DEINSTITUCIJONALIZACIJI

Povodom Svjetskog dana socijalnih radnika posjetili smo Centar za socijalnu skrb Metković

Objavljeno prije

Centar za socijalnu skrb Metković

Danas je u Centru za socijalnu skrb u Metkoviću obilježen Svjetski dan socijalnih radnika pod nazivom Promicanje dostojanstva i vrijednosti ljudi. U sklopu obilježavanja tog dana Centar je otvorio svoja vrata svima koji se žele bolje informirati i upoznati njihovu djelatnost, a mi smo iskoristili priliku i o djelatnostima, trenutnim aktivnostima i planovima razgovarali sa direktorom Centra za socijalnu skrb Vatroslavom Vugdelijom.

– Trenutno imamo jedanaest zaposlenih, od toga sedam socijalnih radnika, diplomiranog pravnika, psihologinju, šeficu računovodstva i računovodstvenog referenta, a posebno sam ponosan na to što naše prostore čisti Socijalna zadruga Prijateljica. Svake godine na stručno osposobljavanje uzimamo i vježbenike kojih je trenutno pet, – rekao nam je Vugdelija te objasnio način funkcioniranja i aktivnosti centra:

– Pokrivamo dva grada i četiri općine, sveukupno 25 tisuća stanovnika. Organizirani smo u stručne cjeline, imamo odjele za novčana davanja, rad s odraslima, cjelinu za djecu, mlade i obitelj, za poremećaj u radu te tim za zaštitu djece i obitelji. Nadamo se da će ministarstvo uskoro sklopiti ugovor koji bi nam omogućio još jednu uslugu više a to je pružanje socijalnih usluga psihosocijalne podrške udrugama. Surađujemo s policijom, Gradom, općinama, školama, vrtićima, a nedavno smo inicirali i osnovali klub liječenih ovisnika o kocki i klađenju – Sigura.

Budućnost socijalne skrbi, prema riječima ravnatelja, biti će deinstitucijonalizacija, što metkovski Centar već živi. Smisao je približiti se korisniku, to jest da starije osobe ili djeca ne završavaju više u institucijama nego da usluga iz institucija dođe u njihove domove.

Današnjim posjetom smo se uvjerili kako Centar u Metkoviću besprijekorno funkcionira, efikasno sa djelatnicima koji su izuzetno srdačni, otvoreni prema zajednici i uvijek na usluzi onima kojima je to potrebno.

IN MEMORIAM

Na današnji dan 1992. braneći svoju domovinu poginuo Eugen Erjauc

Objavljeno prije

Eugen Erjauc, rođen je 12. listopada 1967. godine u Metkoviću od oca Ivice i Majke Ružice rođene Mustapić. Hrvatskoj vojsci pristupio je u rujnu 1991. godine. Bio je pripadnik 1. bojne 116. brigade Hrvatske vojske.

Poginuo je 24. svibnja 1992. godine na Južnom bojištu u neprijateljskom minskom polju prilikom izvršenja borbenog zadatka. Pokopan je na groblju u Doljanima.

Posmrtno je dobio čin satnika i odlikovan Redom Petra Zrinskog i Redom Frana Krste Frankopana.

Izvor: dr.sc. Ivan Jurić

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije