Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px
TASLAK 1200xXXX

UDRUGA VETERANA 4. GARDIJSKE BRIGADE

Povodom 25. obljetnice agresije na RH veterani ‘Četvrte’ posjetili Liku

Objavljeno prije

dsc_5260

Povodom obilježavanja 25. obljetnice agresije na RH i prve žrtve Domovinskog rata redarstvenika pok. Josipa Jovića, te okupacije Slunja, Rakovice i Cetingrada sa okolicom veterani 4. gardijske brigade posjetili su ovaj dio Domovine u Lici u subotu i nedjelju. Dočekao ih je Milan Hodak ispred Udruge branitelja Domovinskog rata općine Rakovica, inače sudionik akcije MUP-a  na Plitvicama na Krvavi Uskrs 31.ožujka 1991.godine. Tom prilikom veterani su zapalili svijeće pred spomenikom pok. Josipu Joviću na mjestu pogibije.  Zajedno s vodičem potom su obišli znamenita Plitvička jezera. Na mostu preko Korane veterani su razvili veliku hrvatsku zastavu a pred spomenikom ubijenim civilima mahom starcima koje je agresor ubio tijekom okupacije na kućnim pragovima u Domovinskom ratu 1991. u Poljanaku zapalili su svijeće i poklonili se žrtvama srbočetničke agresije. U daljnjem obilasku posjetili su Baraćeve spilje u blizini Rakovice a potom su imali zajedničko druženje sa članovima UBDDR Rakovica. Navečer su u prepunoj kino dvorani Pučkog učilišta u Slunju pogledali dokumentarni film autora Vlade Butine pod nazivom “104 Sumraka”. U ovom filmu, autor je prikazao 104 dana herojske borbe hrvatskih branitelja i policije dok, zbog nadmoći neprijatelja u naoružanju i okruženi sa svih strana (s jedne strane imali su vojni poligon JNA Slunj a u blizini u BiH je bio vojni aerodrom Željava s kojeg su uzlijetali neprijateljski zrakoplovi bombardirajući ih) nisu bili prisiljeni napustiti Grad i privremeno ga prepustiti na milost i nemilost srbočetničkim agresorima 16.studenog 1991.godine. Gledatelji su se mogli prisjetiti događaja od prije 25 godina u kojima se mogla vidjeti tuga, bol,  razaranja, hrabrost i junaštvo istovremeno. Premijera filma održana je u četvrtak 8.prosinca u nazočnosti ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, dr. Ante Nazora. Zbog velikog interesa film je prikazan i u subotu kada je kino bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, unatoč cijeni od 20 kuna što je neobično za dokumentarni film i ovaj put ulaznice su razgrabljene tako da će za nekoliko dana film biti prikazan po treći put. Ovaj put domaćin je veteranima IV.gardijske kao iznimnim gostima osigurao ulaz u prvom redu tako da je dio gledatelja stajao sa strane. Zanimljivo, iako film traje dva sata i petnaest minuta, zbog kvalitete filma ispunjenog većinom arhivskim snimkama iz tog perioda, pričama branitelja sa izvrsno ukomponiranom preglednom animacijom topografije tog dijela, film je brzo protekao kao da je trajao pola sata, nadamo se da će mo ga uskoro imati priliku vidjeti i u Metkoviću. Tijekom Domovinskog rata na širem području grada Slunja i općine Rakovica poginulo je više od 350 branitelja i civila. Nakon okupacije 1991., ovo područje pretrpjelo je razaranja i uništenje imovine žitelja nesrpske nacionalnosti a oslobođeno je u Oluji 1995.godine.

Nakon prospavane hladne ličke noći, u nedjelju su veterani zapalili svijeće ispred spomenika poginulim braniteljima i civilima općine Rakovica te u Slunju ispred spomenika poginulim braniteljima. Potom su posjetili slapove na Rastokama kod i razvili hrvatsku zastavu na mostu pored Rastoka. Slijedilo je druženje i ručak sa članovima Udruge branitelja grada Slunja te povratak u Metković.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Udruga veterana IV.gardijske brigade u ovoj godini imala je niz projekata, na humanitarnom, kulturnom i sportskom planu. Po tome su prepoznati i mnogi žele sudjelovati u njihovim aktivnostima.

GALA HOME 740px

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

GALA HOME 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
DNŽ Dodatno 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije