Ostanimo u kontaktu

DRŽAVNA SMOTRA IZ GRAĐANSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA

Povjerenstvo oduševljeno projektom ‘Mediji naši svagdašnji’ učenika OŠ Stjepana Radića

Objavljeno prije

Osnovna škola Stjepana Radića

U Zagrebu je 21. svibnja 2016. godine održana Državna smotra projekata iz područja Građanskoga odgoja i obrazovanja u organizaciji Agenciji za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Smotra je održana s ciljem razvoja demokracije i aktivnog građanskog društva, a i Osnovna škola Stjepana Radića je imala svoje predstavnice: Paulu KozinuLanu OršulićAnu Puticu i Miu Sršen, koje su predstavljale projekt MEDIJI NAŠI SVAGDAŠNJI. Njihove mentorice su Nikolina Vugdelija, prof. i Ines Vukoja, prof. Svoj višemjesečni rad na projektu učenice su prezentirale Povjerenstvu.

Osnovna škola Stjepana Radića

Objasnile su im zbog čega je medijska nepismenost postala jedan od najvećih problema današnjice i zašto je važno da mladi samostalno mogu razlikovati pozitivne i negativne strane medija. Naime, današnja se djeca već od najranije dobi susreću s medijima i više vremena provode uz medije nego što ga provode u školi. Zbog toga se s razlogom kaže kako djecu sve više odgajaju mediji, a ne roditelji ili učitelji

Za vrijeme rada na ovome projektu učenici su razvijali svoje istraživačke vještine, stjecali iskustvo javnoga nastupa i građanski odgovornoga ponašanja. Upoznali su funkcioniranja više vrsta medija izravno sudjelujući u stvaranju medijskoga sadržaja. Također su saznali kako medije ispravno koristiti za svoju dobrobit te na taj način podići svijest o medijskim procesima. Roditelji i učitelji kao sekundarni korisnici ovoga projekta, sudjelovanjem u projektu naučili su zaštititi djecu od negativnih sadržaja koji se na medijima nalaze te im pomoći da budu sigurniji i odgovorniji korisnici (novih) medija.

Osnovna škola Stjepana Radića

Članovi Povjerenstva bili su oduševljeni projektom pa učenice Osnovne škole Stjepana Radića imali samo riječi hvale. Posebno su pohvalili izlaganje  učenica i sveobuhvatnost problema kojim su se bavile, a koji je raširen u cijeloj Hrvatskoj.

Pune dojmova nakon predstavljanja projekta i pohvale članova Povjerenstva, učenice su uživale u posjetu Hrvatskome saboru koji je organiziran u sklopu Smotre te u ljepotama i znamenitostima glavnoga grada Hrvatske, a u Metković su se vratile s puno lijepih uspomena te sa željom da ovakvo što ponove i sljedeće godine što im mi od srca želimo.

EUROPSKI JE TJEDAN PREVENCIJE RAKA VRATA MATERNICE

Pogledajte kakva je situacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Objavljeno prije

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (Cervical Cancer Prevention Week) obilježava se svake godine diljem Europe na inicijativu Europske asocijacije protiv raka vrata maternice – EECA (European Cervical Cancer Associaton) s ciljem podizanja svijesti o bolesti i mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

U Europi svake godine oko 60.000 žena oboli od raka vrata maternice, a 30.000 ih umre. Stope novooboljelih od raka vrata maternice variraju od zemlje do zemlje. U nekim zemljama Istočne Europe stopa pojavljivanja raka vrata maternice je dva do pet puta veća nego u zapadnoeuropskim zemljama. Ove razlike prvenstveno ovise o prisutnosti odnosno odsutnosti programa prevencije raka vrata maternice. Naime, medicina utemeljena na dokazima jasno je utvrdila da se kroz populacijski organizirane programe probira raka vrata maternice može spriječiti do 80% slučajeva raka. Osim toga, danas postoji cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) koje je učinkovito u sprečavanju infekcije s dva najčešća kancerogena tipa HPV-a (tip 16 i 18). Ako se cjepiva primijene u sklopu programa koji osiguravaju jednaku pokrivenost ciljne populacije, pojavnost raka vrata maternice može se značajno smanjiti. Provedba tih preventivnih programa, zajedno s učinkovitim obrazovnim javnozdravstvenim programima koji bi osigurali sudjelovanje svih žena u njima, značajno bi smanjili teret od raka vrata maternice u svim zemljama i osigurali jednaku zdravstvenu zaštitu za sve građane EU-a.

U Hrvatskoj godišnje oboli više od 300 žena od invazivnog raka vrata maternice odnosno prema zadnjim službenim podacima nacionalnog Registra za rak za 2016. godinu 316 žena od invazivnog raka (C53 prema MKB-10) i 738 od lokaliziranog (D06).

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji (DNŽ) broj oboljelih od invazivnog raka vrata maternice (C53) pokazuje oscilacije po godinama. Ukupno je bilo 138 oboljih žena, sve u dobi iznad 20 godina. Najmanji broj oboljelih evidentiran je u 2002. i 2007. godini (po 5 žena u svakoj godini). Najveći broj žena oboljelih od raka vrata maternice bio je u 2003. te od 2010. do 2013. godine. Iako je broj oboljelih u 2014. pao, opet je uslijedio rast broja novootkrivenih slučajeva raka vrata maternice. Predstadiji razvoja raka vrata maternice, teška intraepitelna displazija (CIN3) i lokalizirani rak, javljaju se uglavnom kod žena mlađe dobi, dok se invazivni rak najčešće javlja u žena iznad 40 godina.

U razdoblju od 2006. do 2016. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je 350 novootkrivenih slučajeva raka vrata maternice u lokaliziranom stadiju (in situ). Najveći broj novodijagnosticiranih bio je u 2010. i 2011. (50 žena u svakoj godini). Iako je taj broj pao u 2015. godini na 17 novootkrivenih, ponovo je porastao u 2016. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dvije trećine novootkrivenih slučajeva raka vrata maternice u lokaliziranom stadiju utvrđeno je kod mlađih žena (20-39 godina).

Broj umrlih od invazivnog raka vrata maternice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji oscilira u promatranom razdoblju. Nešto više od polovice umrlih od ovog sijela raka tj. 52,5% umrlo je u radno-produktivnoj dobi 40-64 godine.

Svi navedeni pokazatelji o raku vrata maternice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukazuju da se preventivne aktivnosti u sprječavanju nastanka ovog sijela raka trebaju pojačati, biti sveobuhvatnije uz kontinuirani intezitet i aktivno sudjelovanje svih lokalnih i nacionalnih stručnjaka, institucija i organizacija, jer se rak vrata maternice može i mora otkriti u lokaliziranom stadiju, koje će dovesti do uspješnog izlječenja.

Više možete doznati OVDJE.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije