Ostanimo u kontaktu

POTREBNO JE VALORIZIRATI PROSTOR I OBJEKTE LUKE METKOVIĆ

Što će biti s jednom od najstarijih luka na jadranskoj obali?

Objavljeno prije

Objavljeno je da je Luka Ploče u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila promet roba od 1.338 tisuća tona, što je značajno više nego u istom razdoblju prošle godine, a u strukturi prometa prednjače rasuti tereti odnosno ugljen za potrebe gospodarskih subjekata u Bosni i Hercegovini. Osim toga, a zahvaljujući izgradnji novih objekata i opremanju lučkih kapaciteta stvoreni su uvjeti za prihvat značajno većih tradicionalnih tereta, ali i onih novih roba za kojima će postojati interes, a koje ta naša luka bez problema može realizirati.

Lijepo je to čuti i pročitati s obzirom na značaj Luke Ploče u prošlosti i u sljedećim razdobljima kada bi zbog povećanja prometa moglo doći i do novih zapošljavanja. Kako u sklopu Luke Ploče posluje i Luka Metković, jedna od najstarijih na jadranskoj obali, i koja je u najboljim vremenima ostvarivala promet do 550 tisuća tona godišnje, zanimljivo je pitanje što će se događati s tom lukom.

U  njoj za sada nema ni brodova ni pretovara, golem prostor zjapi prazan, a neke dizalice odlaze u staro željezo.

Bilo je najava da bi se na u luci gradila riječna marina, ali taj projekt nije realiziran. Isto tako, ne tako davno govorilo se o dodjeli koncesija gospodarskim subjektima kako bi se na tom području razvijale određene gospodarske aktivnosti. U svakom slučaju, lučke površine valjalo bi valorizirati uvažavajući planske dokumente Grada Metkovića i nasušne potrebe gospodarstva , kako lokalnog tako i gospodarskih subjekata iz cijele zemlje.

Nema sumnje da bi se na tom području, a s obzirom na goleme površine, mogle razvijati i proizvodne i uslužne djelatnosti ( sve to ukoliko ne bude nastavka pretovara roba), možda bi se moglo izgraditi parkiralište, neka stambena zgrada (ne nužno), i niz drugih sadržaja.

Vjerujemo da će Luka Ploče i Grad Metković, Županija Dubrovačko-neretvanska , razna ministarstva i investitori odabrati najbolji put za revitalizaciju lučkog prostora. Najgori mogući ishod  bio bi u slučaju da lučko zemljište i objekti ne budu valorizirani i privedeni nekoj od gospodarskih aktivnosti.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U srpnju 90 posto više turističkih dolazaka nego u istom razdoblju lani

Objavljeno prije

Tijekom srpnja 2021. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije ostvareno je 254.717 dolazaka, što je u usporedbi sa istim periodom 2020. godine porast od 90%. U srpnju 2021. godine ostvareno je 1.437.483 noćenja, što čini 65% više noćenja nego u istom period 2020. godine.
Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Poljske, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Češke.

Od početka godine do kraja srpnja ostvareno je 393.415 dolazaka i 2.070.799 noćenja. U usporedbi s istim periodom 2020. godine ostvareno je 60% više noćenja.

U usporedbi s 2019. godinom u srpnju je ostvareno 69% noćenja 2019. godine, a od početka godine do kraja srpnja 43% noćenja ostvarenih u rekordnoj 2019. godini.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije