Ostanimo u kontaktu

MINISTAR ĆORIĆ U DOLINI NERETVE

Potpisani ugovori za izgradnju sustava aglomeracije Ploča, Opuzena i Slivnog

Objavljeno prije

U Opuzenu i Pločama danas su, u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića te župana Nikole Dobroslavića i zamjenika Joška Cebala i Žakline Marević, potpisani ugovori koji se odnose na sufinanciranje izgradnje sustava aglomeracije u ukupnom iznosu od gotovo 280 milijuna kuna.

Naime, u Pločama su ministar Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ravnatelj JU „Izvor Ploče“ Boris Palac i gradonačelnik Ploča Miše Krstičević potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju za projekt Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Ploče. Ukupna vrijednost projekta je 249.094.410,73 kune, obuhvaća izgradnju sustava odvodnje na području Grada Ploča te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a razdoblje provedbe projekta je do svibnja 2022. godine.

„Projekt koji se pripremao godinama konačno ulazi u samu realizaciju. Oko 45 posto kućanstava na području Ploča je spojeno na mrežu javne odvodnje. Dakle, realizacijom ovog projekta ta priključenost će rasti preko 90 do 94 posto. Rješava se ogroman ekološki problem, odnosno okolišni problem i to je ono što će definitivno biti najveći domet i najveće dostignuće tog projekta.“, istaknuo je među ostalim ovom prilikom ministar Ćorić.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je svima uključenima u ovaj izvanredni projekt, istaknuvši kako su projekti aglomeracija nužni kako za kvalitetu života naših sugrađana tako i za gospodarstvo. „Moram ovdje spomenuti, ovo je jedan od ovakvih projekata u našoj županiji i veselim se svakome od njih jer podižu kvalitetu života, ali moram također reći da svi ovi projekti ne bi bili mogući bez sufinanciranja iz europskih fondova, bez kojih bi bili i puno sporije realizirani. Mi ovdje na području Grada Ploča europskim sredstvima provodimo još nekoliko projekata i to je sve način na koji se može dobro koristiti europska sredstva te tako podizati kvalitetu života našim sugrađanima te poboljšavati ponudu našim turistima“, kazao je župan.

U Gradskoj vijećnici Grada Opuzena potpisan je potom Ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području aglomeracije Opuzen u vrijednosti od 30 milijuna kuna, a koji omogućuje završetak radova na sustavu javne odvodnje na području Opuzena i dijela Općine Slivno. Ugovor su potpisali direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktorica Odvodnje Opuzen Ivanka Zonjić, a radovima u sklopu projekta će se na području Opuzena te Podgradine i Vlake, koji gravitiraju na pročistač otpadnih voda u Opuzenu, izgraditi osam kilometara kanalizacijskih kolektora i sedam crpnih stanica. Građenje vodnih građevina na području Opuzena i Slivna u visini od 80 posto financiraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode bespovratnim sredstvima Europske unije, dok će Grad Opuzen izdvojiti 20 posto ukupne vrijednosti projekta.

Gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević ovom je prilikom kazao: „Ovo je veliki dan za nas jer ovaj način sufinanciranja najbolji je model koji smo u Gradu Opuzenu do sad, osim drugih bespovratnih sredstava koji smo iskoristili iz Europskih fondova, imali. Mi bismo ovim projektom dovršili kanalizacijski sustav na području grada Opuzena jer smo već izgradili pročistač otpadnih voda, devet kilometara primarne mreže i sedam kilometara sekundarne, čime smo na kanalizaciju priključili smo više od 70 posto stanovništva“, dodavši kako je kraj radova predviđen za kraj 2021. godine.

Župan Nikola Dobroslavić pohvalio je suradnju Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda s Dubrovačko-neretvanskom županijom, istaknuvši kako je način na koji pristupaju rješavanju problema u dolini Neretve, ali i cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji doista vrlo dobar. Također, rekao je župan, treba čestitati i i gradonačelnicima i načelnicima na načinu na koji pripremaju projekte, jer oni bez te sinergije ne bi bili realizirani. „Na području doline Neretve doista imamo velike projekte Hrvatskih voda, a ključan i strateški projekt za cijelu Neretvu je projekt protiv zaslanjenja Donje Neretve, ujedno i projekt navodnjavanja Donje Neretve, što doista pokazuje da resorno ministarstvo, ali i Hrvatske vode kao nositelj projekta dobro razumiju probleme i razvojne potrebe ove županije i posebno doline Neretve.“, rekao je župan. Također, župan Dobroslavić i ovom je prilikom istaknuo kako je mogućnost sufinanciranja iz fondova Europske unije sretna okolnost, jer je doista upitno kolika bi dinamika ovih projekata bila da ta sredstva nemamo.

Ministar Tomislav Ćorić rekao je ovom prilikom da će se ovim projektom sustav javne odvodnje na području Opuzena i Slivna dovesti do visoke razine: „Veseli činjenica da, nakon nekoliko projekata koji su u fazi realizacije na području ovog dijela Neretve, ulazimo i u ovaj projekt. Mislim da svatko tko u ovom trenutku funkcionira u uvjetima nesređenosti sustava javne odvodnje, septičkih jama i svega onog što taj sustav sa sobom nosi, shvaća koliki je ovo iskorak. Ja bih zahvalio Gradu Opuzenu i Općini Slivno, kao i Hrvatskim vodama na uspješnoj suradnji i vjerujem da će u narednom razdoblju sustav javne odvodnje na području Opuzena odnosno Slivna dovesti do jedne razine koja će biti europska“, rekao je ministar Ćorić.

Potpisivanju ugovora u Opuzenu nazočili su i saborski zastupnik Branko Bačić, načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić, pomoćnica ministra Elizabeta Kos te suradnici generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića.

NA TWITTERU

HDZ natjerao Most da najavi kako će se Grmoja kandidirati za gradonačelnika Metkovića

Objavljeno prije

Zanimljiva rasprava dogodila se na Twitteru između HDZ-a i Mosta, u kojoj je HDZ čak natjerao Most da zamoli Nikolu Grmoju za kandidaturu na lokalnim izborima u Metkoviću.

HDZ je u svojoj objavi podijelio priču o Ireni Petrijevčanin Vuksanović, predsjednici saborskog Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu, u kojoj ona kaže da nije jednostavno raditi dok vas iz klupa osobno vrijeđaju bez ikakve poveznice s temom dnevnog reda ili vam viču “lopove”, “izdajico naroda”.

Nastavak priče u drugom tweetu je izazvao i reakciju Mosta. Naime, u drugom tweetu Petrijevčanin je dodala: “A to dovikuju i meni, prognanici koja se u zadnji čas spasila od pokolja u Aljmašu. Neugodno mi je pred svima koji od zastupnika očekuju ozbiljnost i pristojno ponašanje. Zbog ‘kolega’ koji vrijeđaju i izazivaju incidente sve nas smatraju nekulturnim diletantima”.

HDZ natjerao Grmoju da najavi kandidaturu

Most je na tu objavu u komentaru citirao svog saborskog zastupnika Nikolu Grmoju: “Ubiše se od rada, bole ih ruke jer petkom moraju odglasovati po šalabahteru i onda još imaju obraza najavljivati kazne za zastupnike Mosta koji su stalno u Sabornici i koji upozoravaju na probleme naših građana. Rado ću platiti i novčanu kaznu ali me nećete ušutkati”.

HDZ natjerao Grmoju da najavi kandidaturu

Nakon toga reagirao je i HDZ na Mostove prozivke te su napisali: “Grmoja se samo tješi – jer ga mi molimo da nastupa još češće. O njegovoj primitivnoj agresiji sve su već rekli Metkovci koji su u svom gradu kaznili Most s 3 uzastopna poraza – na lokalnim, mjesnim i EU izborima.”.

Most im je odgovorio na optužbe na račun Grmoje kako nije istina da je Grmoja sudjelovao na tim izborima: “Grmoja nije bio kandidat na tim izborima. Jedino za što vi molite je da se Grmoja ne kandidira. A o vašim pobjedama u Metkoviću i o tome s kime ih i kako ostvarujete bi se dalo dugo i naširoko pisati”.

“Ponizmo vas molimo – na lokalnim izborima kandidirajte Grmoju za gradonačelnika Metkovića”, uputili su Mostovcima izazov iz HDZ-a.

HDZ natjerao Grmoju da najavi kandidaturu

Most im je promptno odgovorio: “Izgleda da priželjkujete poraz. Nije valjda da Metković s vašim koalicijskim partnerom Jambom ponovno namjeravati uvaliti u probleme i dugove pa da Most mora sređivati stanje!”.

“Nadamo se da ćete održati riječ i kandidirati Grmoju. Doviđenja!”, odgovorili su im iz HDZ-a.

Iz Mosta su tada otkrili kako će Grmoju zamoliti za kandidaturu: “Pobijediti ćemo svakako. I tu riječ ćemo održati. Grmoju ćemo zamoliti da se kandidira ako vas odlučimo potući do nogu. Doviđenja”.

“Bravo! Čestitamo”, zaključili su raspravu HDZ-ovci.

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije