Ostanimo u kontaktu

MINISTAR ĆORIĆ U DOLINI NERETVE

Potpisani ugovori za izgradnju sustava aglomeracije Ploča, Opuzena i Slivnog

Objavljeno prije

U Opuzenu i Pločama danas su, u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića te župana Nikole Dobroslavića i zamjenika Joška Cebala i Žakline Marević, potpisani ugovori koji se odnose na sufinanciranje izgradnje sustava aglomeracije u ukupnom iznosu od gotovo 280 milijuna kuna.

Naime, u Pločama su ministar Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ravnatelj JU „Izvor Ploče“ Boris Palac i gradonačelnik Ploča Miše Krstičević potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju za projekt Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Ploče. Ukupna vrijednost projekta je 249.094.410,73 kune, obuhvaća izgradnju sustava odvodnje na području Grada Ploča te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a razdoblje provedbe projekta je do svibnja 2022. godine.

„Projekt koji se pripremao godinama konačno ulazi u samu realizaciju. Oko 45 posto kućanstava na području Ploča je spojeno na mrežu javne odvodnje. Dakle, realizacijom ovog projekta ta priključenost će rasti preko 90 do 94 posto. Rješava se ogroman ekološki problem, odnosno okolišni problem i to je ono što će definitivno biti najveći domet i najveće dostignuće tog projekta.“, istaknuo je među ostalim ovom prilikom ministar Ćorić.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je svima uključenima u ovaj izvanredni projekt, istaknuvši kako su projekti aglomeracija nužni kako za kvalitetu života naših sugrađana tako i za gospodarstvo. „Moram ovdje spomenuti, ovo je jedan od ovakvih projekata u našoj županiji i veselim se svakome od njih jer podižu kvalitetu života, ali moram također reći da svi ovi projekti ne bi bili mogući bez sufinanciranja iz europskih fondova, bez kojih bi bili i puno sporije realizirani. Mi ovdje na području Grada Ploča europskim sredstvima provodimo još nekoliko projekata i to je sve način na koji se može dobro koristiti europska sredstva te tako podizati kvalitetu života našim sugrađanima te poboljšavati ponudu našim turistima“, kazao je župan.

U Gradskoj vijećnici Grada Opuzena potpisan je potom Ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području aglomeracije Opuzen u vrijednosti od 30 milijuna kuna, a koji omogućuje završetak radova na sustavu javne odvodnje na području Opuzena i dijela Općine Slivno. Ugovor su potpisali direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktorica Odvodnje Opuzen Ivanka Zonjić, a radovima u sklopu projekta će se na području Opuzena te Podgradine i Vlake, koji gravitiraju na pročistač otpadnih voda u Opuzenu, izgraditi osam kilometara kanalizacijskih kolektora i sedam crpnih stanica. Građenje vodnih građevina na području Opuzena i Slivna u visini od 80 posto financiraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode bespovratnim sredstvima Europske unije, dok će Grad Opuzen izdvojiti 20 posto ukupne vrijednosti projekta.

Gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević ovom je prilikom kazao: „Ovo je veliki dan za nas jer ovaj način sufinanciranja najbolji je model koji smo u Gradu Opuzenu do sad, osim drugih bespovratnih sredstava koji smo iskoristili iz Europskih fondova, imali. Mi bismo ovim projektom dovršili kanalizacijski sustav na području grada Opuzena jer smo već izgradili pročistač otpadnih voda, devet kilometara primarne mreže i sedam kilometara sekundarne, čime smo na kanalizaciju priključili smo više od 70 posto stanovništva“, dodavši kako je kraj radova predviđen za kraj 2021. godine.

Župan Nikola Dobroslavić pohvalio je suradnju Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda s Dubrovačko-neretvanskom županijom, istaknuvši kako je način na koji pristupaju rješavanju problema u dolini Neretve, ali i cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji doista vrlo dobar. Također, rekao je župan, treba čestitati i i gradonačelnicima i načelnicima na načinu na koji pripremaju projekte, jer oni bez te sinergije ne bi bili realizirani. „Na području doline Neretve doista imamo velike projekte Hrvatskih voda, a ključan i strateški projekt za cijelu Neretvu je projekt protiv zaslanjenja Donje Neretve, ujedno i projekt navodnjavanja Donje Neretve, što doista pokazuje da resorno ministarstvo, ali i Hrvatske vode kao nositelj projekta dobro razumiju probleme i razvojne potrebe ove županije i posebno doline Neretve.“, rekao je župan. Također, župan Dobroslavić i ovom je prilikom istaknuo kako je mogućnost sufinanciranja iz fondova Europske unije sretna okolnost, jer je doista upitno kolika bi dinamika ovih projekata bila da ta sredstva nemamo.

Ministar Tomislav Ćorić rekao je ovom prilikom da će se ovim projektom sustav javne odvodnje na području Opuzena i Slivna dovesti do visoke razine: „Veseli činjenica da, nakon nekoliko projekata koji su u fazi realizacije na području ovog dijela Neretve, ulazimo i u ovaj projekt. Mislim da svatko tko u ovom trenutku funkcionira u uvjetima nesređenosti sustava javne odvodnje, septičkih jama i svega onog što taj sustav sa sobom nosi, shvaća koliki je ovo iskorak. Ja bih zahvalio Gradu Opuzenu i Općini Slivno, kao i Hrvatskim vodama na uspješnoj suradnji i vjerujem da će u narednom razdoblju sustav javne odvodnje na području Opuzena odnosno Slivna dovesti do jedne razine koja će biti europska“, rekao je ministar Ćorić.

Potpisivanju ugovora u Opuzenu nazočili su i saborski zastupnik Branko Bačić, načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić, pomoćnica ministra Elizabeta Kos te suradnici generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića.

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA

Predstavljanje hrvatske turističke ponude na sajmu FITUR u Madridu

Svjetskom prvenstvu u branju maslina u Postirama na Braču nagrada za kreativno događanje godine

Objavljeno prije

Hrvatska turistička zajednica i ove godine predstavlja hrvatsku turističku ponudu na sajmu FITUR, koji se održava u Madridu od 22. do 26. siječnja. Hrvatski su štand prvog dana sajma obišli ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, koji su se tom prilikom susreli sa španjolskim partnerima, turoperatorima i agencijama što su primjerice Jet2com, Beautiful Destination, itd.

„Nakon Utrechta, Stuttgarta, Helsinkija, Beča i Berlina ukupnu hrvatsku turističku ponudu ovaj mjesec predstavljamo na najvažnijem španjolskom turističkom sajmu u Madridu. Kada govorimo o Hrvatskoj, omiljene destinacije Španjolaca su Dubrovnik, Zagreb, Split, Zadar, Hvar i Plitvička jezera. U ovoj godini planiramo dodatno unaprijediti mrežu predstavništva HTZ-a kroz pokretanje svih potrebnih procedura za otvaranje ureda u Madridu zbog za nas iznimno važnog španjolskog tržišta i činjenice da ovdje svoja sjedišta imaju vodeće međunarodne turističke institucije. Španjolci često i rado putuju i otkrivaju nove destinacije, a upravo je to prilika koju trebamo dodatno iskoristiti u 2020. godini“, poručio je direktor Staničić, dodavši kako je s tržišta Španjolske lani ostvareno 315 tisuća dolazaka i više od 708 tisuća noćenja što predstavlja rast od 10 posto u odnosu na 2018. godinu.

Kristjan Stanicic, Sinisa Marovic, Ivana Jelincic, Ljerka Vlahovic, Gari Cappelli i Frano Matusic

U sklopu sajma FITUR održana je i svečana dodjela nagrada Creative Tourism Network, a nagradu za kreativno događanje godine osvojilo je Svjetsko prvenstvo u branju maslina u općini Postira na otoku Braču koje se održalo u listopadu prošle godine. Creative Tourism Network je međunarodna neprofitna organizacija koja se specijalizirala za razvoj kreativnog turizma, a njihov stručni žiri je između 160 prijava i događanja odlučio kako je upravo Svjetsko prvenstvo u branju maslina najkreativnije i prvo događanje takve vrste u svijetu koje na inovativan i kreativan način čuva stoljetnu tradiciju toga kraja te ju približava domaćem stanovništvu i brojnim turistima. Manifestacija se pokrenula s ciljem promocije hrvatskog tradicijskog običaja branja maslina, ali i upoznavanja tradicije drugih mediteranskih zemalja. U natjecanju je sudjelovalo 12 timova.

„Španjolska je zajedno s Francuskom vodeća zemlja za UNWTO Program za održivi turizam koji će djelovati u suradnji s Vladama, destinacijama i turističkim kompanijama u svrhu reduciranja utjecaja turizma na okoliš što je i za Hrvatsku važna pretpostavka vođenja turističke politike u budućnosti. Boravak u Madridu, glavnom gradu jedne od najposjećenijih zemalja svijeta i sjedištu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), iskoristili smo za razmjenu iskustva u vođenju politika održivog razvoja koje su i okosnica hrvatskog Predsjedanja Vijećem EU u sferi turizma. Iskustva i primjeri dobre prakse koje smo razmijenili prilikom susreta s vodećim turističkim autoritetima i dužnosnicima bit će od velike koristi za izradu nove Nacionalne strategije razvoja turizma koja će bit utemeljena na kvaliteti te odgovornom i održivom poslovanju uz upotrebu modernih tehnologija kao kreativnih rješenja za budućnost“, poručio je ministar Cappelli.

Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača, na sajmu FITUR svoju ponudu predstavlja i deset suizlagača među kojima su turističke zajednice grada Zagreba i Dubrovačko-neretvanske županije te Abacus Tours, Ilirija – Camp Soline, Atlas, Olivari, Nave Travel, Uniline, Valamar i HUP Zagreb.

Dodajmo kako istraživanja pokazuju da su glavni motivi putovanja Španjolaca u inozemstvo razonoda, odmor i rekreacija, s ukupnim udjelom od 54 posto, slijede posjet prijateljima i obitelji s 26 posto te poslovna putovanja s udjelom od 14 posto. Prilikom putovanja u inozemstvo Španjolci najčešće putuju avio prometom te se direktna zrakoplovna povezanost Španjolske s Hrvatskom poboljšava iz godine u godinu, posebice u ljetnom redu letenja. Trenutno, u zimskom redu letenja prometuju tri avio prijevoznika: Croatia Airlines, Iberia i Vueling Airlines na relaciji Barcelona-Zagreb, Madrid-Zagreb i Barcelona-Dubrovnik.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije