Ostanimo u kontaktu

MINISTAR ĆORIĆ U DOLINI NERETVE

Potpisani ugovori za izgradnju sustava aglomeracije Ploča, Opuzena i Slivnog

Objavljeno prije

U Opuzenu i Pločama danas su, u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića te župana Nikole Dobroslavića i zamjenika Joška Cebala i Žakline Marević, potpisani ugovori koji se odnose na sufinanciranje izgradnje sustava aglomeracije u ukupnom iznosu od gotovo 280 milijuna kuna.

Naime, u Pločama su ministar Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ravnatelj JU „Izvor Ploče“ Boris Palac i gradonačelnik Ploča Miše Krstičević potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju za projekt Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Ploče. Ukupna vrijednost projekta je 249.094.410,73 kune, obuhvaća izgradnju sustava odvodnje na području Grada Ploča te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a razdoblje provedbe projekta je do svibnja 2022. godine.

„Projekt koji se pripremao godinama konačno ulazi u samu realizaciju. Oko 45 posto kućanstava na području Ploča je spojeno na mrežu javne odvodnje. Dakle, realizacijom ovog projekta ta priključenost će rasti preko 90 do 94 posto. Rješava se ogroman ekološki problem, odnosno okolišni problem i to je ono što će definitivno biti najveći domet i najveće dostignuće tog projekta.“, istaknuo je među ostalim ovom prilikom ministar Ćorić.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je svima uključenima u ovaj izvanredni projekt, istaknuvši kako su projekti aglomeracija nužni kako za kvalitetu života naših sugrađana tako i za gospodarstvo. „Moram ovdje spomenuti, ovo je jedan od ovakvih projekata u našoj županiji i veselim se svakome od njih jer podižu kvalitetu života, ali moram također reći da svi ovi projekti ne bi bili mogući bez sufinanciranja iz europskih fondova, bez kojih bi bili i puno sporije realizirani. Mi ovdje na području Grada Ploča europskim sredstvima provodimo još nekoliko projekata i to je sve način na koji se može dobro koristiti europska sredstva te tako podizati kvalitetu života našim sugrađanima te poboljšavati ponudu našim turistima“, kazao je župan.

U Gradskoj vijećnici Grada Opuzena potpisan je potom Ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području aglomeracije Opuzen u vrijednosti od 30 milijuna kuna, a koji omogućuje završetak radova na sustavu javne odvodnje na području Opuzena i dijela Općine Slivno. Ugovor su potpisali direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktorica Odvodnje Opuzen Ivanka Zonjić, a radovima u sklopu projekta će se na području Opuzena te Podgradine i Vlake, koji gravitiraju na pročistač otpadnih voda u Opuzenu, izgraditi osam kilometara kanalizacijskih kolektora i sedam crpnih stanica. Građenje vodnih građevina na području Opuzena i Slivna u visini od 80 posto financiraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode bespovratnim sredstvima Europske unije, dok će Grad Opuzen izdvojiti 20 posto ukupne vrijednosti projekta.

Gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević ovom je prilikom kazao: „Ovo je veliki dan za nas jer ovaj način sufinanciranja najbolji je model koji smo u Gradu Opuzenu do sad, osim drugih bespovratnih sredstava koji smo iskoristili iz Europskih fondova, imali. Mi bismo ovim projektom dovršili kanalizacijski sustav na području grada Opuzena jer smo već izgradili pročistač otpadnih voda, devet kilometara primarne mreže i sedam kilometara sekundarne, čime smo na kanalizaciju priključili smo više od 70 posto stanovništva“, dodavši kako je kraj radova predviđen za kraj 2021. godine.

Župan Nikola Dobroslavić pohvalio je suradnju Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda s Dubrovačko-neretvanskom županijom, istaknuvši kako je način na koji pristupaju rješavanju problema u dolini Neretve, ali i cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji doista vrlo dobar. Također, rekao je župan, treba čestitati i i gradonačelnicima i načelnicima na načinu na koji pripremaju projekte, jer oni bez te sinergije ne bi bili realizirani. „Na području doline Neretve doista imamo velike projekte Hrvatskih voda, a ključan i strateški projekt za cijelu Neretvu je projekt protiv zaslanjenja Donje Neretve, ujedno i projekt navodnjavanja Donje Neretve, što doista pokazuje da resorno ministarstvo, ali i Hrvatske vode kao nositelj projekta dobro razumiju probleme i razvojne potrebe ove županije i posebno doline Neretve.“, rekao je župan. Također, župan Dobroslavić i ovom je prilikom istaknuo kako je mogućnost sufinanciranja iz fondova Europske unije sretna okolnost, jer je doista upitno kolika bi dinamika ovih projekata bila da ta sredstva nemamo.

Ministar Tomislav Ćorić rekao je ovom prilikom da će se ovim projektom sustav javne odvodnje na području Opuzena i Slivna dovesti do visoke razine: „Veseli činjenica da, nakon nekoliko projekata koji su u fazi realizacije na području ovog dijela Neretve, ulazimo i u ovaj projekt. Mislim da svatko tko u ovom trenutku funkcionira u uvjetima nesređenosti sustava javne odvodnje, septičkih jama i svega onog što taj sustav sa sobom nosi, shvaća koliki je ovo iskorak. Ja bih zahvalio Gradu Opuzenu i Općini Slivno, kao i Hrvatskim vodama na uspješnoj suradnji i vjerujem da će u narednom razdoblju sustav javne odvodnje na području Opuzena odnosno Slivna dovesti do jedne razine koja će biti europska“, rekao je ministar Ćorić.

Potpisivanju ugovora u Opuzenu nazočili su i saborski zastupnik Branko Bačić, načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić, pomoćnica ministra Elizabeta Kos te suradnici generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića.

PREVENCIJA

Zaštićena područja Doline Neretve nadgledat će protupožarne kamere

Objavljeno prije

U posljednje vrijeme, na globalnoj razini, aktualni su primjeri požara koji ostavljaju katastrofalne posljedice za biljni i životinjski svijet, imovinu i ljudske živote, a ne zaobilaze ni područje Dubrovačko-neretvanske županije.

Kako bi se na vrijeme reagiralo, kroz projekt Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve, uspostavit će se sustav protupožarnog videonadzora na području doline Neretve. Kamere će se postaviti na dvije lokacije, brdu Babina Gomila iznad naselja Desne te u značajnom krajobrazu Predolac-Šibenica.

Ovaj videonadzor će se umrežiti u protupožarni sustav, pomoću kojeg će područje nadzirati Javna vatrogasna postrojba Metković. Uvid u stanje omogućit će se i Službi zaštite od požara, Vatrogasnom operativnom centru u Dubrovniku te Službi čuvara prirode Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Upravo se za vrijeme terenskog obilaska lokacija na kojima će se postaviti protupožarni sustav za prevenciju, 13. veljače 2020., dogodio požar tršćaka u predjelu Duvrata pokraj Metković, nepristupačnom za gašenje snagama s kopna. Riječ je o području koje se nalazi unutar europske ekološke mreže Natura 2000, značajnom području očuvanja za staništa i ptice.

Dva dana kasnije, 15. veljače 2020., požar je opustošio i zaštićeni predio Pod Gredom kraj naselja Vid, čije je gašenje uslijed jakog vjetra bilo teško kontrolirati, a vatra se u određenom trenutku približila stambenim i gospodarskim objektima. Na teren su izašli vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Metković, koji su uspjeli obraniti stambene i gospodarske objekte od požara. Međutim, kako se požar proširio na veći dio zaštićenog područja pod trskom, teško dostupan za gašenje snagama s kopna, u gašenje je pozvan kanader.

Sustav videonadzora baziran je na prevenciji i ublažavanju šteta od prirodnih rizika i katastrofa od požara tršćaka i šumskih požara s ciljem poboljšanja, promicanja i jačanja institucionalnih kapaciteta, radi smanjenja uzroka i potencijalnog početka prirodnih nepogoda. Poboljšat će se spremnost na reagiranje i intervenciju te smanjenje šteta uzrokovanih požarima u području ekološke mreže Natura 2000 Delta Neretve i zaštićenim područjima doline Neretve. Riječ je o samo jednom segmentu u nastojanjima da se spriječe daljnji kontinuirani požari tršćaka, koji pred sobom gutaju prirodne vrijednosti doline Neretve te ostavljaju spaljene krajobraze.

Upravo požari tršćaka i šumski požari predstavljaju najveću prijetnju zaštićenim prirodnim vrijednostima i području ekološke mreže Natura 2000 u delti Neretve kao i infrastrukturi, gospodarstvu i ljudskim životima, te je potrebno zajednički djelovati, a posebice usko surađivati s vatrogasnim službama i policijom, kako bi se povećala razina zaštite od požara.

Osim uspostave protupožarnog videonadzora kroz projekt Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve radi se na uređenju posjetiteljskog centra i planinarskog doma u Baćini, izložbenog prostora – postava muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju“ Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, promatračnice za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, tematske staze na Baćinskim jezerima – postavljanje informativnih ploča, pješačke staze kroz značajni krajobraz Predolac-Šibenica, edu-eko vrt u sklopu OŠ fra Ante Gnječa u Staševici, edu-eko dječje igrališta u Otrić-Seocima te uređenje edu-eko kompleksa i izgradnja prvih vjetroorgulja na svijetu na brdu Trovro. Projekt je vrijedan 14.048.072,02 kuna, EU financira 75 posto kroz operativni program Konkurentnost i kohezija, dok preostali dio financiraju projektni partneri vlastitim udjelima.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija s jedinicama lokalne samouprave Gradom Ploče i Gradom Metković te stručnim partnerom Javnom ustavnom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, dok je koordinaciju partnera, ukupnu pripremu projekta i prijavu u svojstvu partnerstva provela Regionalna agencija DUNEA.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama3 300×250

Najčitanije