Ostanimo u kontaktu

DVD KULA NORINSKA SLAVI 10 GODINA USPJEŠNOG RADA

Potpisan ugovor o darivanju državnog zemljišta za izgradnju vatrogasnog doma Kula Norinska, vrijedan gotovo 12 milijuna kuna

Objavljeno prije

Načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević potpisao je sa Ministarstvom državne imovine i ministrom Mario Banožić Ugovor o darovanju državnog zemljišta u svrhu građenja vatrogasnog doma Kula Norinska.

Prvotno se Općina Kula Norinska zajedno sa Dubrovačko-neretvanskom županijom i Regionalnom agencijom DUNEA prijavila na natječaj prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014-2020. za projekt FIRESPILL.

Uskoro se očekuje odobrenje projekta vrijednog 11.859.139,71 kuna, čiji je cilj razvoj prekograničnog sustava suradnje u slučajevima prirodnih katastrofa, a kojim će se među ostalim izgraditi i opremiti vatrogasni dom u Kuli Norinskoj.

DVD KULA NORINSKA SLAVI 10 GODINA USPJEŠNOG RADA

Također, u subotu, 13. lipnja DVD Kula Norinska obilježava 10 godina uspješnog rada na području zaštite i spašavanja. U tih 10 godina rada pripadnici vatrogasne postrojbe DVD Kula Norinska odradili su mnogobrojne intervencije te proveli nebrojene sate na raznoraznim aktivnostima volonterski, kako na području općine Kula Norinska tako i na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Stoga su vatrogasci DVD-a Kula Norinska odlučili jedan dan u godini otvoriti vrata svojih privremenih prostorija u Područnoj školi Momići (na igralištu iznad crkve u Momićima) te zainteresiranom građanstvu predstaviti ono čemu su cijeli život posvećeni: spašavanju od požara, poplava i drugih prirodnih nepogoda, ali i educirati i mlađe i starije o izbjegavanju požara, a ako do njega dođe, njegovom gašenju.
Program započinje od 10,00 sati te će tada svi zainteresirani moći doći i bolje se upoznati s našim radom. U slučaju lošeg vremena isto će biti otkazano.

U 17,00 sati je planirana javna taktičko-pokazna vatrogasna vježba ”Plamen 10” kada će operativni pripadnici vatrogasne postrojbe DVD Kula Norinska demonstrirati spašavanje zatočene osobe iz zatvorenog prostora te gašenja požara u unutarnjem i vanjskom prostoru u mjestu Momići, u neposrednoj blizini konobe ”Buđoni”.

U slučaju nejasnoća i/ili dodatnih upita možete nas kontaktirati:
– dvdkulanorinska1@gmail.com
– operativno dežurstvo DVD Kula Norinska 099/444-2240
– zapovjednik Ivan Kaleb 091/936-1018

Veselimo se Vašem dolasku!

zapovjednik vatrogasne postrojbe
DVD Kula Norinska
Ivan Kaleb

PODVODNA ARHEOLOGIJA

Na području doline Neretve pronađena nova arheološka senzacija

Objavljeno prije

Moguće je da se na području doline Neretve nalazi arheološka senzacija u svjetskim razmjerima, a o tome će javnost biti upoznata vrlo brzo, možda već kroz nekoliko tjedana kada stignu povratne informacije iz Amerike i Švicarske.

Naime, nakon dvogodišnje praćenja jednog lokaliteta na području Grada Ploča podvodni arheolog Mario Radaljac pronašao je i prepoznao dva cjelovita i više dijelova plovila tipa monoksil (mono – jedan; ksil – drvo), u hrvatskom prijevodu poznate kao ladve. Takva plovila radila su se od jednog debla, a u ovome slučaju pronađen je monumentalni monoksil dugačak 8,5 i širok 85 centimetara sa nedostajućim jednim krajem, tako da je njegova izvorna dužina za sada nepoznata. Za izradu takvog plovila bilo je potrebno hrastovo drvo promjera između 1,2 i 1,5 metara, visine 30 metara.

Plovilo se nalazi na samoj površini i na svom završetku ima kljun sa zadebljanjem. Po svemu sudeći, izuzetno je sačuvano i moguće je da će to biti jedno od najsačuvanijih plovila takve vrste u svijetu. No, to će pokazati detaljna analiza i analogije. Pronađeni su brojni ulomci drva koji su dijelovi brodskih konstrukcija monoksilnih plovila, no za sada se bez detaljne analize ne broje kao pojedinačna plovila. Zanimljivo je to što su na toj lokaciji primjećeni i rimski brodolomi koji su za sada skriveni pod muljem i pjeskom. Osim toga, na dubini između 8 i 10 metara, arheolog Mario Radaljac pronašao je zabijene i obrađene kolce ili pilone koji su teoretski mogli služiti za vezivanje plovila.

Plovila izrađena od jednog komada drva koristili su se dugo kroz povijest. Nastaju u razdoblju srednjeg kamenog doba u vremenu od nekih 10 000 godina pr. Krista, kada je razina mora bila niža. To je vrijeme razdoblja mezolitika kada su nekadašnji ljudi bili lovci sakupljači i nisu poznavali druge materijale osim kremena, kože i drva. Tehnika gradnje monoksila traje sve do 20. stoljeća i kao primjer su crno-bijele fotografije koje su snimnjene u uvali Caska na otoku pagu gdje su se takva plovila koristila za lov tuna. U Mađarskoj su pronađeni mlađi primjerci velikih ladvi koje su se u paru koristile kao vodenice.

Uzorci plovila i područja Grada Ploča poslani su za potrebe datiranja u Ameriku i Švicarsku, a rezultati se očekuju najdalje za četiri tjedna. „Pretpostavljam da bi ovo moglo biti jedno od najvećih nalazišta na svijetu po broju brodova koncentriranih na jednome mjestu. Do sada je, naime, pregledano samo  oko 0,5 posto lokaliteta i to površinski!“, rekao je Radaljac.

Uvjeti ronjenja na lokalitetu kojega ovaj iskusni podvodni arheolog istražuje ponekad su ekstremni s obzirom na vidljivost, koja zna biti samo 10-15 centimetara, pa bi pregled bez sigurnosnog konopa bio gotovo nemoguć. Radaljac smatra da je riječ o lokaciji s ogromnim potencijalom koji se može iskoristiti u turističke svrhe, za izgradnju muzeja i sl.

Istraživanja se obavljaju u organizaciji ronilačkih klubova UPA Rostrum Split i RK Neretva Metković, a posebno treba istaknuti Nevena Letu iz UPA Rostrum, koji je poznat po pronalascima brodova i artefakata iz svih razdoblja.

Mario Radaljac je hrvatski branitelj s 1 500 dana rata, bivši profesionalni ronilac na radovima do dubine 90 metara. Završio je arheologiju i povijest na Sveučilištu u Zadru i radio je kao kustos u Arheološkom muzeju u Splitu, dok trenutačno radi u Odjelu za podvodnu arheologiju Arheološkog muzeja Zadar. Surađivao je sa brojnim stranim i domaćim institucijama koje se bave podvodnom arheologijom, a posebnu suradnju ostvario je sa poznatom podvodnom arheologinjom dr. sc. Irenom Radić-Rossi. Mario trenutačno radi na doktoratu vezanom uz istraživanje neretvanskoga kraja, piše Rogotin.hr.

Foto: Mario Radaljac

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije