Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

DVD KULA NORINSKA SLAVI 10 GODINA USPJEŠNOG RADA

Potpisan ugovor o darivanju državnog zemljišta za izgradnju vatrogasnog doma Kula Norinska, vrijedan gotovo 12 milijuna kuna

Objavljeno prije

Načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević potpisao je sa Ministarstvom državne imovine i ministrom Mario Banožić Ugovor o darovanju državnog zemljišta u svrhu građenja vatrogasnog doma Kula Norinska.

Prvotno se Općina Kula Norinska zajedno sa Dubrovačko-neretvanskom županijom i Regionalnom agencijom DUNEA prijavila na natječaj prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014-2020. za projekt FIRESPILL.

Uskoro se očekuje odobrenje projekta vrijednog 11.859.139,71 kuna, čiji je cilj razvoj prekograničnog sustava suradnje u slučajevima prirodnih katastrofa, a kojim će se među ostalim izgraditi i opremiti vatrogasni dom u Kuli Norinskoj.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

DVD KULA NORINSKA SLAVI 10 GODINA USPJEŠNOG RADA

Također, u subotu, 13. lipnja DVD Kula Norinska obilježava 10 godina uspješnog rada na području zaštite i spašavanja. U tih 10 godina rada pripadnici vatrogasne postrojbe DVD Kula Norinska odradili su mnogobrojne intervencije te proveli nebrojene sate na raznoraznim aktivnostima volonterski, kako na području općine Kula Norinska tako i na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Stoga su vatrogasci DVD-a Kula Norinska odlučili jedan dan u godini otvoriti vrata svojih privremenih prostorija u Područnoj školi Momići (na igralištu iznad crkve u Momićima) te zainteresiranom građanstvu predstaviti ono čemu su cijeli život posvećeni: spašavanju od požara, poplava i drugih prirodnih nepogoda, ali i educirati i mlađe i starije o izbjegavanju požara, a ako do njega dođe, njegovom gašenju.
Program započinje od 10,00 sati te će tada svi zainteresirani moći doći i bolje se upoznati s našim radom. U slučaju lošeg vremena isto će biti otkazano.

U 17,00 sati je planirana javna taktičko-pokazna vatrogasna vježba ”Plamen 10” kada će operativni pripadnici vatrogasne postrojbe DVD Kula Norinska demonstrirati spašavanje zatočene osobe iz zatvorenog prostora te gašenja požara u unutarnjem i vanjskom prostoru u mjestu Momići, u neposrednoj blizini konobe ”Buđoni”.

U slučaju nejasnoća i/ili dodatnih upita možete nas kontaktirati:
– dvdkulanorinska1@gmail.com
– operativno dežurstvo DVD Kula Norinska 099/444-2240
– zapovjednik Ivan Kaleb 091/936-1018

Veselimo se Vašem dolasku!

zapovjednik vatrogasne postrojbe
DVD Kula Norinska
Ivan Kaleb

GU ‘METKOVIĆ 600’

Predstavljene poštanska marka, žig i omotnica s fotografijom Metkovića

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković / Metković.hr

U organizaciji GU ‘Metković 600’ u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković u subotu su predstavljene poštanska marka, žig i omotnica prvoga dana s fotografijom Metkovića.

Marku, žig i omotnicu prvoga dana predstavili su predsjednik i tajnik Udruge ‘Metković 600’ Ivica Puljan i Ivo Veraja, stručne suradnice HP-a Helena Tičinović i Miljenka Manenica te metkovski filatelist Mario Gabrić, a u nazočnost zamjenika gradonačelnika Metkovića Roberta Doke i predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića.

Kako je istaknuto na predstavljanju, marku, žig i omotnicu prvoga dana Hrvatska pošta pustit će u optjecaj u ponedjeljak, 17. siječnja, a povodom obilježavanja 600. obljetnice od prvoga spomena Metkovića u pisanom dokumentu. Inicijativu za tiskanje marke pokrenula je GU ‘Metković 600’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Prije dvije godine je poznati metkovski filatelist g. Mario Gabrić pristupio meni i g. Ivi Veraji s namjerom da se tiska poštanska marka povodom 150 godina crkve sv. Ilije proroka. Međutim, tada je bilo prekasno za realizaciju, pa je napravljen poštanski žig. Tada je krenula ideja da se nešto napravi i za 600. obljetnicu Metkovića, i to je naravno poštanska marka. Zahvaljujem se Hrvatskoj pošti što je u svoja izdanja za 2022. godinu uvrstila marku koja se zove ‘600. obljetnica Metkovića’. Marka je tiskana u 30000 komada, a u Metković ih je došlo 1500. Za filateliste su napravljene omotnice prvoga dana, a na njima se nalazi stari motiv Metkovića s mostom te marka i žig prvoga dana. Marku, omotnicu i žig dizajnirao je Duje Šegvić, a autor fotografije je Marin Veraja, – istaknuo je predsjednik GU ‘Metković 600’ Ivica Puljan.

Marka i omotnica prvoga dana moći će se kupiti u slobodnoj prodaji od 17. siječnja u svim hrvatskim poštanskim uredima, dok će se žig prvoga dana moći dobiti u Glavnoj pošti u Zagrebu u Branimirovoj ulici.

– Ovo je druga marka s kojom se mi kao grad vežemo. Naime, HP je 2005. izdala marku s fotografijom Narone i tada je žig prvoga dana bio u Poštanskom uredu u Vidu. Bilo je još nekoliko maraka povezanih s našim gradom, ali ovih 600. godina je znatna obljetnica i velik događaj te je HP prepoznala da svakako moramo obilježiti. Marka je ipak simbol i ona putuje svijetom. Lijepo je da naš grad putuje skupa s lijepim čestitkama i pismima te tako dođe do krajnjeg korisnika, – istaknula je stručne suradnice HP-a Miljenka Manenica.

Predstavljanje marke, žiga i omotnice s fotografijom Metkovića prvi je od planiranih događaja kojima će se obilježiti 600. obljetnica od prvoga spomena Metkovića u pisanim dokumentima. Kako je istaknuto na predstavljanju, Metković se prvi put spominje u dokumentu koji nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine.

– Prvi spomen Metkovića u pisanom dokumentu nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine. Taj se dokument nalazi u dubrovačkom arhivu, a javnosti ga je predočio prof. Ivan Jurić. Ovo područje tada je bilo pod kontrolom Dubrovačke Republike. Gabela je bila poznata luka gdje se trgovalo solju koja je bila strateška sirovina. Kako piše u spisu, pod Metkovićem na Neretvi carinici su presreli jednoga trgovca s njegovom posadom u lađi te mu zaplijenili robu jer su sumnjali na ‘šverc’. Taj trgovac se tada potužio dubrovačkom knezu i taj je spis ostao u arhivu s nadnevkom 17. siječnja 1422, – kazao je Puljan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije