Ostanimo u kontaktu

LAPIDARIJ NARONA

Potpisan okvirni sporazum za izgradnju nove zgrade Arheološkog muzeja Narona, vrijedan preko 43 milijuna kuna

Objavljeno prije

Gradonačelnik Dalibor Milan danas je nazočio potpisivanju okvirnog sporazuma za izgradnju nove zgrade Arheološkog muzeja Narona – Lapidarij Narona, u vrijednosti 43.437.000,00 kuna s PDV-om.

Od otvorenja Arheološkog muzeja Narona 2007. godine, očita je potreba za prostornim širenjem Muzeja. Zbog in situ prezentacije nalazišta u okvirima stare zgrade nedostaju brojni muzejski sadržaji. Kako bi se osigurao rad ustanove, osigurani su dodatni prostori za muzejsku djelatnost.

Novom zgradom, Lapidarijem, Arheološki muzej Narona, dobit će prijeko potrebne uvjete za daljnji razvoj i kvalitetan rada djelatnika. Osim toga, otvaranjem još jednog stalnog postava i osiguravanjem dodatnih prostora za interakciju s publikom obogaćuje se turistička ponuda Metkovića i omogućuje gospodarski razvoj Vida. Nova zgrada će objediniti administrativne i stručne sadržaje te omogućiti duži boravak i rad vanjskih suradnika Arheološkog muzeja Narona.

Lapidarij je zamišljen sa nizom objekata paviljonskog tipa koji bi obuhvatili sadržaje koji danas nedostaju, a nužni su za funkcioniranje samog muzeja kao institucije:
Navedeno uključuje sljedeće sadržaje:

  • Prostore namijenjene posjetiteljima – multimedijalnu dvoranu, prostor za povremene postave, sanitarni čvorovi za posjetitelje
  • Prostore namijenjene funkcioniranju muzeja – uredske prostore, dormitorij, restauratorsku radionicu za obradu prikupljene građe, čuvaonicu umjetnina.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 43.437.000,00 kuna s PDV-om.

– Grad Metković je 2018. godine financirao izradu idejnog projekta u vrijednosti 122.500,00 kuna, te je kroz II: Izmjene i dopune prostornog plana uređenja napravio prenamjenu prostora na lokaciji Lapidarija, te time stvorio preduvjete za građenje Lapidarija. Grad Metković je također osigurao logističku pomoć Arheološkom muzeju Narona prilikom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na predmetnoj parceli, – rekao ja gradonačelnik Milan.

CENTAR ZA PODUZETNIŠTVO

Održana serija radionica ”Predstavljanje koncepta pametnih sela i poticanje inovacija u ruralnim područjima”

Objavljeno prije

U sklopu Poziva za provedbu aktivnosti Nacionalne ruralne mreže, Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije organizirao je interaktivne radionice Predstavljanja koncepta pametnih sela i poticanja inovacija u ruralnim područjima u Konavlima (25.11.20220.), u Stonu (26.11.2020.), te u Pločama (27.11.2020.).

Depopulacija i izumiranje sela jedan je od velikih izazova u današnje vrijeme te je njegovo rješavanje od strateške važnosti za cijelu Europu. Kao novi koncept razvoja ruralnih područja nemeću se „pametna sela“ – zajednice u ruralnim područjima koje koriste inovativna rješenja za poboljšanje svoje otpornosti, nadograđujući se na lokalne snage i mogućnosti. Neke od strategija pametnih sela za bolje iskorištavanje resursa i poboljšanje kvalitete života svojih stanovnika su razvoj poljoprivrednih praksi te očuvanje biološke raznolikosti. Podloga za takav razvoj je ekološka proizvodnja uz poštivanje smjernica Zajedničke Poljoprivredne politike (ZPP).

Radionice “Predstavljanje koncepta pametnih sela i poticanje inovacija u ruralnim područjima” održao je prof.dr.sc Davor Škrlec, redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstvo te zastupnik u Europskom parlamentu za mandatno razdoblje 2014 – 2019. godine. Poseban naglasak pridan je obnovi i razvoju ruralnih područja, te procesima tranzicije i digitalizacije. Te je kao primjer dobre prakse u Republici Hrvatskoj, Anita Flajšlik predstavila tvrtku Agrivi d.o.o, s posebnim naglaskom na važnost inovacija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije