Ostanimo u kontaktu

MILAN O PROTEKLOJ GODINI I PRORAČUNU ZA 2018.

Poticaji u poljoprivredi preduvjet napretka grada

Objavljeno prije

Dalibor Milan, intervju, Slobodna Dalmacija

Foto: Slobodna Dalmacija / metkovic.hr

Na kraju ove 2017. godine, koja je bila iznimno burna za grad Metković, razgovarali smo s aktualnim gradonačelnikom, Daliborom Milanom (HDZ).

Kako ocjenjujete prvih šest mjeseci mandata ?

– Na dan preuzimanja odgovornosti za upravljanje Gradom, novca na računu je bilo malo više nego što je potrebno za isplatu plaće za prethodni mjesec, koja je išla taj dan. Iza toga je bilo razdoblje povrata poreza, odnosno situacija kada je Grad više od dva mjeseca bio bez kune izvornih prihoda. U tom razdoblju su počeli pristizati računi za koje nisu bila osigurana sredstva, ali smo ih uredno podmirili. Unatoč tomu, uspjeli smo realizirati drugu fazu radova u Sportskoj ulici i Ulici dr. Ante Starčevića, za čije sam se sufinanciranje izborio kod Ministarstva regionalnog razvoja. Dogovorili smo i organizaciju Europskog prvenstva u kajaku te potpisali ugovor s Hrvatskim kajak-kanu savezom, gdje smo suorganizator prvenstva.

Koštat će nas otkazi

Došli ste nakon četverogodišnje vladavine Mosta, Bože Petrova i Katarine Ujdur, koji su više puta isticali da su grad predali u odličnom stanju. Je li situacija stvarno tako dobra?

– Situacija u Gradu je bila daleko od onakve kakvu su je dotični prikazivali. Po pitanju aglomeracije nas je dočekalo otvoreno pitanje imovinsko-pravnih odnosa na kojima se nije napravilo ništa, premda je to preduvjet za realizaciju ovog projekta. Bivša gradska vlast je, nažalost, podijelila nezakonite otkaze, što će nas u sljedećoj godini stajati i preko pola milijun kuna. Bivša gradska vlast je pred izbore otvorila nova gradilišta, premda nisu imali osigurana sredstva. Biljni pročistač u Prudu, nažalost, nikad nije zaživio u punoj funkciji, a sjetimo se pompoznog otvaranja od bivšeg ministra Dobrovića (svjedoci smo neugodnih mirisa oko pročistača i naglašavam da su u tijeku radovi na njegovoj sanaciji). Osim toga, zatekao sam i problem s odabirom lošeg izvođača radova u Ulicama Vladimira Nazora i Lovački put gdje radovi dobrano kasne, što otežava komunikaciju do gradskog groblja.

Bilo je dosta vike i oko novoga graničnog prijelaza u Ulici Stjepana Radića?

– Posebno ističem neprepoznavanje problema graničnog prijelaza od bivše gradske vlasti. Prilikom ishođenja dokumentacije i uređivanja međusobnih imovinsko-pravnih odnosa nisu poduzeli ni jednu mjeru koja bi ublažila probleme prometnih gužvi koje nastaju u centru Metkovića. Na moju inicijativu održali smo nekoliko sastanaka u koordinaciji s nadležnim ministarstvima, te intenzivno radimo na pronalasku rješenja čiju realizaciju očekujemo u sljedećem razdoblju. Vlada je prepoznala problem te je na svojoj sjednici imenovala povjerenstvo za pronalazak i rješavanje mogućih prometnih problema na graničnom prijelazu Metković.

Koji su prioritetni projekti koje namjeravate realizirati u sljedećoj godini?

U sljedećoj godini planiramo realizirati brojne projekte. Izmjena nogostupa u središtu grada, energetska obnova gradske športske dvorane, obnova zgrade gradske uprave, zatim preuređenje Ulice Hrvatskih iseljenika uključujući i Trg kralja Tomislava. Izgradnja kanalizacijske mreže, vodoopskrbne mreže i rekonstrukcija nerazvrstane prometnice u Prudu. Tu je i priprema projektne dokumentacije za odvodnju i rekonstrukciju ceste u sljedećim ulicama: Zagrebačka, Eugena Kvaternika i Matije Gupca. Konačno smo odvojili i određena sredstva za rješavanje pitanja Jadranske ulice. Slijedi nam i obnova kolnika i gradnja nogostupa u Ulici Petra Zoranića i Ulici Mobine. Samo na različite projekte građenja planiramo utrošiti 14 milijuna kuna.

Osim toga, mislim da je od velike važnosti napraviti sustav potpora u poljoprivredi, kao i u gospodarstvu, jer je to bitan preduvjet razvoja svakog grada.

Proračun je održiv

Što je s postojećim projektima, primjerice aglomeracijom, koju su mostovci navodili kao svoj veliki uspjeh?

– Nakon preuzimanja dužnosti upoznao sam se s projektom Aglomeracije, a stanje oko tog projekta je daleko od onakvog kako su prikazivali bivši gradski čelnici. Da bi se navedeni projekt mogao aplicirati na sredstva EU-a, moramo imati potpuno riješene imovinsko-pravne odnose. Po tom pitanju se do sada, nažalost nije ništa poduzimalo. Čeka nas ozbiljan posao na realizaciji ovog projekta, od dobivanja same građevinske dozvole do apliciranja na sredstva te izgradnju.

Oporba (Most) vam je prigovorila na proračun tražeći da se poveća iznos s obzirom na sredstva koja će doći u grad na temelju nove preraspodjele poreza na dohodak. Koliko novca očekujete i kako ćete ga rasporediti? 

– Proračun 2018. je veći za 19 milijuna kuna zbog drukčije preraspodjele poreza na dohodak. Iako su nam izračuni povećanja ovog prihoda iz više izvora bili i 23 milijuna kuna, odlučio sam da se proračun ipak planira oprezno i konzervativno, pa ako ti izračuni budu točni, nitko sretniji od nas, te će se tada rebalans proračuna, za razliku od prethodnih godina – povećati. Svi ostali prihodi su planirani na bazi izvršenja u 2017. godini. Smatram da je na proračun realno planiran, održiv, razvojan i s velikom socijnlnom komponentom.

Kompostana i recklažno dvorište

Grad se u suradnji s Čistoćom Metković d.o.o. aktivno priprema za primjenu nove Uredbe o gospodarenju otpadom, gdje se radi veliki posao na čipiranju posuda i pripremnim radnjama za odvojeno prikupljanje i zbrinjavanje otpada. Zajedno s navedenom tvrtkom u posljednjih 6 mjeseci poduzeli smo sve potrebne aktivnosti u vezi s nastavkom sanacije odlagališta i izgradnje objekata za održivo gospodarenje otpadom. Dobili smo sufinanciranje projektne dokumentacije reciklažnog dvorišta, te nam je izdana lokacijska dozvola za kompostanu u Vrbovcima. Moram naglasiti da prethodna uprava po tom pitanju nije poduzela gotovo ništa.

Socijalni program

U programima socijalne skrbi izdvojili smo 1,4 milijuna kuna, odnosno, skoro 50 posto više, gdje ćemo u potpunosti financirati udžbenike od 2. do 4. razreda. Iznos za stipendiranje studenata se povećava s 55.000 kn na 180.000 kn. Program pronatalitetne politike je povećan za 150 posto, te je uvedena naknada za svako novorođeno dijete, za razliku od do sada. Uložit ćemo sredstva i za veće sufinanciranje Gradskog vrtića, tako da će cijena za roditelje biti 150, odnosno 100 kuna jeftinija.

Stanislav Soldo

Denis Jerković/Hanza Media

Slobodna Dalmacija

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije